Bílkoviny nesmí chybět na talíři. Vybírejte ty správné

Bílkoviny nesmí chybět na talíři. Vybírejte ty správné

O bílkovinách se nejvíc mluví v souvislosti s hubnutím. Jsou totiž důležité pro stavbu svalů, spalujících v klidu i při pohybu energii. Jenže v životě jde o mnohem víc než o štíhlou linii! Proč jsou tedy bílkoviny v našem jídelníčku tak důležité?

Bílkoviny neboli proteiny mají v organismu tolik úkolů, že by to vydalo na knihu. Vlastně jich několik bylo i vydáno. Kromě stavební funkce – podílejí se ve formě kolagenu, elastinu či keratinu na tvorbě tkání, jsou také klíčové pro transport a skladování látek v těle, včetně kyslíku. Bílkoviny se účastní na pohybu, na rozkladu potravy ve formě enzymů, na řízení a regulaci v podobě hormonů či receptorů, a také se bez nich neobejde naše obranyschopnost.

Každá bílkovina je jiná

Představte si, že sníte nějakou bílkovinu, třeba vaječný bílek, maso nebo tvaroh. Během následného trávicího procesu se bílkoviny rozloží na základní stavební složky: aminokyseliny. A ještě chvilku vydržte číst trochu odbornější text. Aminokyseliny se dělí na takzvané esenciální, čili pro tělo nezbytné, které si ale náš organismus neumí sám vytvořit. A pak na ty ostatní, které také si už sami vytvořit umí. Takto do hloubky jdeme proto, abychom mohli vysvětlit, že právě bílkoviny, které obsahují esenciální aminokyseliny, musíme pravidelně zařazovat do jídelníčku. Bez nich se prostě neobejdeme.

Stavebnice musí být kompletní

V každé potravině, která obsahuje bílkoviny, je různý poměr aminokyselin. Čím víc těch esenciálních, tím lépe pro naše zdraví. Když esenciální aminokyseliny chybí, nastává problém. Pokud si tělo potřebuje například vytvořit nějaký hormon, ale nemá pro něj všechny potřebné stavební aminokyseliny, tak ho nevytvoří. A ostatní aminokyseliny, které by jinak pro syntézu daného hormonu využilo, z těla odejdou, protože je neumíme skladovat do zásoby.

Menší a větší hodnota

Je tedy jasné, že je třeba konzumovat denně co nejvíce esenciálních aminokyselin v podobě kvalitních bílkovin. Jak to dělat? Vědci už za nás různé potraviny důkladně prozkoumali a zjistili, že existují bílkoviny plnohodnotné, které obsahují všechny potřebné aminokyseliny a náš organismus je umí dobře využít. Další jsou bílkoviny neplnohodnotné, v nichž všechny potřebné aminokyseliny nenajdeme.

Vegetariáni to mají horší

A teď dobrá zpráva pro ty, kdo nejsou vegetariáni. Plnohodnotné bílkoviny jsou převážně živočišného původu. Získáte je tak, že do jídelníčku budete pravidelně zařazovat maso, mléko, vejce a ryby. Neplnohodnotné bílkoviny jsou naopak převážně ty rostlinné a vyskytují se v luštěninách, obilí, ořechách a semínkách. Vegetariánům tedy nezbývá, než pečlivě nastudovat složení jednotlivých rostlinných bílkovin a kombinovat je v jídelníčku tak, aby jejich tělo nestrádalo a v pestré stravě opravdu všechny nezbytné aminokyseliny dostalo.

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1