Ač se to zdá neuvěřitelné, tělo si v každé fázi roku řekne, co k optimálnímu fungování potřebuje. Důležité je ho (vy)slyšet. Na jaře náš organismus zcela přirozeně touží po odlehčení, a to nejen po stránce stravovací, ale také té tělesné. A to znamená, že je správný čas na shazování zimního oblečení a přebytečných kil. Základem jarního jídelníčku je zařazování sezonních potravin. O tom, že se nejedná o nějaký rozmar či módu svědčí i fakt, že i 5000 let stará filozofie ajurvédského léčitelství pracuje s myšlenkou sezónní stravy.
Ačkoli je jaro s očistnými kúrami a detoxikací velmi úzce spojeno, zapomeňte na drastické hladovky. Odlehčení není utrpení, ale osvěžení. Jarní detoxikace se zaměřuje na hlavní detoxikační orgány: játra, ledviny a kůži. Funkci a očistu jater podporuje ostropestřec mariánský, na ledviny výborně funguje kopřiva nebo bříza (pozor nikdy ne současně). Zařaďte také dostatečný příjem vlákniny, která funguje jako jakýsi přirozený „peeling“ uvnitř těla. Vlákninu najdete v ovoci, zelenině, celozrnném pečivu nebo luštěninách. Samozřejmostí je pitný režim.
Jaro je jako stvořené k tomu, abychom v kuchyni trávili méně času a vařili si lehce, přesto vydatně. Doporučujeme zařadit do svého jídelníčku čerstvé bylinky, klíčky a luštěniny či fermentovanou zeleninu. Saláty si v tomto období dochuťte například mladými kopřivami. Zaměřte se také na přílohy (zdroje sacharidů). Jako lehkou přílohu vyzkoušejte kuskus, bulgur, quinou či polentu.
Ingredience:
Postup: Uvařte quinou podle návodu na obale a nechte ji vychladnout. Připravte si dresink smícháním propasírovaného česneku, olivového oleje, citronové šťávy, octa a dostatku soli. Dresink ochutnejte a případně ještě dochuťte solí i podle toho, jak moc je slaný sýr, který jste koupili. Očistěte a nakrájejte si okurku i ředkvičky na středně tenké plátky a smíchejte je ve střední míse s vychladlou quinoou. Do salátu vmíchejte také bylinky a rozdělte porce na talíře. Na závěr vše polijte dresinkem a případně posypejte čerstvě mletým pepřem.
Ingredience:
Postup: Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat. Na pánvi rozpusťte ghí nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli do růžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce přimíchat rovnou do kopřiv na pánvi.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com