Nebojte se podzimního nachlazení. V léčbě vám pomůžou běžné bylinky

Nebojte se podzimního nachlazení. V léčbě vám pomůžou běžné bylinky

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Klesající teploty představují pro mnoho lidí nástup podzimního nachlazení. Viry mají perfektní podmínky pro rychlé šíření a dostanou často i toho, kdo si myslí, že ho jeho imunitní systém ochrání. Jak podpořit léčbu přírodním způsobem a bez farmeceutik?

Proti nachlazení a dalším nemocem platí důležitost prevence a celková podpora imunitního systému tím, jak běžně žijeme. Když už ale ulehneme a nechce se nám hned sahat po lécích, proč se neobrátit právě na bylinky? Některé máme běžně doma nebo ještě nasušené v zásobě. Možná vás překvapí, co dokážou a jaké příznaky nachlazení zmírňují.

Jaké bylinky použít při nachlazení?

Když ucítíte, že na vás něco leze”, je obecně vhodné zvýšit příjem vitaminu C. Toho je nejvíce například v rakytníku, jehož bobule můžete jíst buď čerstvé nebo si ze sušených připravit čaj. Co se týče bylinných léčivek, je jich hned několik:

Černý bez

Používají se jak květy, tak plody. Čaj z bezového květu podporuje pocení, snižuje teplotu a uvolňuje dýchací cesty. Ve formě čaje se dá kombinovat i s lipovým nebo hluchavkovým květem, případně s podbělem nebo diviznou.

Lipový květ

Květy lípy srdčité jsou skvělým prostředkem při nachlazení. Stejně jako černý bez podporuje pocení a má také příznivé účinky pro naši psychiku.

Echinacea

Jinak také Třapatka nachová podporuje imunitní systém, je protizánětlivá a má antioxidační účinky. Dá se použít ve formě tinktury, čaje nebo doplňků stravy.

Mateřídouška tymián

Tato bylinka působí jako přírodní antibiotikum obsahuje minerály a další prospěšné látky. Čistí sliznice a kvůli jejím silným účinkům se nedoporučuje používat dlouhodobě. Měly by se jí také vyhnout těhotné a kojící ženy.

 

Mezi další pomocníky s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi patří zázvor a česnek. Zázvor navíc obsahuje gingerol, který pomáhá s ucpaným nosem a kašlem. Z čerstvého zázvoru si můžete udělat čaj nebo si i vyrobit sirup. Česnek zase obsahuje látku allicin, což je látka s antibakteriálními a protizánětlivými účinky.

Bolest v krku

Jedním z příznaků nachlazení je bolest v krku. Pokud se nejedná o angínu nebo jinou vážnější nemoc, můžeme léčbu podpořit těmito bylinkami:

Jitrocel kopinatý

Pomáhá proti škrábání v krku, zahlenění a léčí kašel. Výhodou jitrocele je, že si ho nasbíráme od jara až do pozdního podzimu. Nejlepší je bylinu usušit a udělat si z ní čaj.

Šalvěj lékařská

Bylina skvěle čistí sliznice a ničí bakterie, proto se nálev z šalvěje využívá na kloktání. Čaj je zase užitečný díky svým antibakteriálním vlastnostem. Při její přípravě ji musíme povařit alespoň dvě minuty, aby se odpařily nevhodné éterické oleje.

Řepík

Účinný pomocník při zánětu horních cest dýchacích, hrtanu a zánětu mandlí. Využívá se na čaj anebo jako kloktadlo.

Heřmánek

Se svými protizánětlivými vlastnostmi je velmi účinný při zmírnění bolesti v krku a podráždění hltanu. Udělejte si z něj čaj a nebo ho použijte, jako šalvěj a řepík, na vykloktání.

 

Rýma

Akutní rýma vzniká jako důsledek zánětu horních cest dýchacích. Lék na ní neexistuje, ale můžeme si ulevit proplachováním nosu vodou se solí nebo využitím těchto bylinných pomocníků:

Křen selský

Silice křenu rozpouštějí sekret usazený na sliznicích dýchacích cest. Trochu křenu si nastrouháme, smícháme s medem a užíváme pro spuštění rýmy a jako pomoc při odkašlávání.

Majoránka zahradní

Majoránka je užitečná při uvolnění ucpaného nosu, astmatu a prochladnutí. Použít se dá i při senné rýmě, když si v silném odvaru z majoránky namočíme vatový tamponek a vložíme do nosu. Kromě toho pomáhá i inhalace. Díky ní se uvolní sliznice, zlepší migrény a zlikvidují viry.

Rýmovník

Rýmovník si můžete pěstovat celoročně doma za oknem jako pokojovou rostlinu. Listy rýmovníku vopo ní silně mátě, meduňce a kafru. Stačí je rozdrtit a přičichnout si a během chvilky uvolní nos.

 

Kašel

I na další příznak nachlazení existují bylinné léky. Nejprve je ale důležité rozlišit mezi kašlem vlhkým suchým. Na suchý pomáhá tymián obecný, který dezinfikuje dýchací cesty a působí jako antibiotikum. Sáhnout můžete i po mateřídoušce, která účinně rozpouští hleny. Podobné účinky má i divizna velkokvětá, která zabraňuje ve vysychání sliznice tím, že na ní vytváří ochranný film. Díky tomu sníží nutnost neustále vykašlávat.

Pokud bojujete s vlhkým kašlem, osvědčí se vám například fenykl obecný, plicník lékařský nebo sléz. Fenykl obsahuje látky anetol a fechnon díky kterým se lépe vykašlává. V plicníku jsou zase obsažené saponiny, které mají i dezinfekční vlastnosti.

Bylinky se k léčbě nachlazení používají po staletí a mohou být účinné ke zmírnění běžného nachlazení. Pokud se ale vaše příznaky zhoršují nebo trvají déle než několik dní, měli byste se poradit s lékařem, aby se nemoc nevyvinula do něčeho závažnějšího jako je bronchitida nebo zápal plic.

 

Zdroje: Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, magazinzahrada.cz, mojebylinky.cz

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1