Triky v kuchyni, díky kterým ušetříte čas i peníze

Triky v kuchyni, díky kterým ušetříte čas i peníze

Time management je čím dál častěji skloňovaným pojmem, a pokud ho ovládáte, můžete si docela dost usnadnit život. Já, jako člověk, který potřebuje mít vše naplánované, se nebojím řídit se jím i v kuchyni.

Vařte chytře, pestře a zdravě

Mám hned na začátek dva praktické tipy! Ten první – vždy, když připravujete jídlo, které se hodí do mrazáku, dejte ho tam. Různá ragú z mletého masa, omáčky a krémové polévky zmrazením na chuti neztratí, a vy budete mít připravené teplé jídlo pro dny, kdy nestíháte. A druhý tip – inspirujte se Angličany! Všimla jsem si, že historicky mají dny v týdnu spojené s určitými jídly, a docela rádi se toho stále drží. Mám na mysli třeba tzv. Sunday roast – nedělní pečeni, nebo Fish friday – páteční ryba. Jednak vám to pomůže zahrnout do rodinného jídelníčku pestrost, a také nebudete muset pořád vymýšlet nová jídla:

Neděle je skutečně ideální pro lepší a složitější jídla – pečená masa, knedlíky, a chybět by neměla polévka a dezert. Na vaření máme více času, a dopřát si jednou týdně pořádnou baštu chceme všichni.

V pondělí díky tomu můžeme lenošit. Dojíme nedělní zbytky, případně připravíme jen přílohu, nebo z toho, co zbylo, rychle vykouzlíme teplý salát nebo rizoto.

Úterý, středa a čtvrtek – všední dny si můžeme rozdělit třeba podle hlavní suroviny. Každé úterý si můžeme dát těstoviny, ve středu zase rýži. Nikdo nás neukamenuje, když si jeden den v týdnu vystačíme se studenou večeří, nebo jídlem z rozvážky. Vyzkoušet můžete třeba i sladké čtvrtky.

Nechte v pátek vařit za sebe děti, nebo manžela. Můžete zkoušet nevšední a exotická jídla, anebo si jen opéct špekáčky na ohni. Po celém pracovním týdnu je vše dovoleno!

Snad mi odpustíte lehký humor, ale chytrým řešením, jak se vyhnout vaření i v sobotu je to, že se pozvete na návštěvu k babičce. Všichni budou spokojeni!

Zamyslete se nad tím, co kupujete

Už měsíc pracuji kvůli koronaviru z domova a nemůžu si to vynachválit. Dřív jsem totiž prakticky každý den cestou z práce zašla do samoobsluhy pro pár nezbytností = blbostí, ke kterým jsem samozřejmě koupila pět dalších nepotřebných věcí. Jaký div, že teď, když jdu nakoupit sotva třikrát do měsíce, dokážu stále uvařit veškerá jídla, na která máme chuť, a nijak nestrádáme. Pohankové pukance v akci 1+1, ani sedmá příchuť čaje nám opravdu nechybí. Tohohle systému se budu rozhodně držet dál. Jednak budu z práce dřív doma, ušetřím poměrně dost peněz, které bych jinak utratila za lákadla v akci, a samozřejmě se vyhnu kontaktu s cizími lidmi, což je teď ze všeho nejdůležitější. Jsou potraviny, které kupuji pořád dokola a mám je doma v zásobě. Takhle mám stále jistotu, že budu mít co uvařit, i když bude lednička skoro prázdná. Najděte si ty svoje taky – a inspirovat se můžete tady:

Mražený hrášek je levný, seženete i český (ideálně si ho v létě koupíte čerstvý a zamrazíte sami), a v našem jídelníčku má široké uplatnění. Krémová polévka, rizoto, zeleninové směsi, pomazánka, nebo jako příloha k rybě či kuřeti. Dokonale chutným, rychlým a nutričně výživným jídlem je volské oko s pořádnou porcí dušeného hrášku. Stačí mu minutka, a pak ho hned prudce zchlaďte, jinak se dočkáte nevábné šedavé barvy.

Směs mrkve, celeru a petržele v mrazáku je moje další nezbytnost. Nastrouhejte kořenovou zeleninu nahrubo a přidejte bylinky a zelené natě. Budete mít po ruce základ omáček a polévek. Mám zkušenost, že tahle zelenina v lednici rychle ovadá a měkne, a taky se mi většinou nechce zdržovat loupáním a strouháním. Mražením zelenina neztrácí cenné vitamíny.

Rajčatové pyré si vyrábím v létě vlastní, a je to něco mezi domácím kečupem, protlakem či passatou, ale i kupované je dobré. Za pár minut mám pak v zimě těstoviny s rajčatovou omáčkou, plněné papriky, tomatovou polévku, nebo třeba šťávu k masovým kuličkám.

Rýže a čočka nejspíš nechybí v žádné spíži, a u nás je jich hned několik druhů. Neomezujte se na ně pouze jako na suchou přílohu, to by byla škoda! Perfektně se dají využít, když je potřeba zpracovat zbytky masa z předešlého dne. Už jste vyzkoušeli rýžový pilaf, nebo varianty teplého čočkového salátu?

Využijte potenciál jídla na maximum

Spoustu jídla zbytečně vyhazujeme. Aby bylo jasno, nejsem typ, který by si dával i natě z ředkviček a slupky od brambor, i když jedlé určitě jsou. Ráda bych svůj pohled ukázala na konkrétním příkladu. Kupuji kvalitní kuřata z farmářského chovu, cenově 90 Kč/kg. Cena v akci v supermarketu může být i poloviční. Z kuřete odděluji prsa na řízky nebo nudličky a stehna zase na pečení. Skelety s krky mrazím zvlášť. Vždy pak peču stehna se skelety a křídly dohromady, která si dáme k večeři s jednoduchou přílohou. Oberu ale ještě pěknou porci masa, která se hodí pro přípravu jídla na další den. Nikdy nevyhazuji kosti! Ze všeho, co už se nedá sníst, uvařím společně se zeleninou vývar, díky kterému máme polévku. Druhou polovinu vývaru často i mrazím, abych měla zásobu na jindy. Ani teď osud kuřete za 250 Kč nekončí, zbytky z vývaru putují do psí misky. To samé samozřejmě můžu udělat i s kuřetem z velkochovu, a i když si nemyslím, že by jejich maso obsahovalo škodlivé hormony, postrádám tam chuť a výživové hodnoty. Je to přece kuře, které do váhy 2 kg dorostlo za měsíc.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1