Tak tyhle chyby při grilování už neuděláte. My vám je totiž prozradíme

Tak tyhle chyby při grilování už neuděláte. My vám je totiž prozradíme

Češi si grilování zamilovali a na ohni si připravují jídlo téměř při každé vhodné příležitosti. Na co si dát ale pozor, abychom si to mohli opravdu užít?

Každému z nás se jistě někdy stalo, že jídlo, které na grilu připravil, nebylo takové, jak si představoval. Maso bylo spálené, tvrdé, nebo naopak nedodělané a zelenina byla na uhel. A přitom stačilo tak málo, aby to byl gurmánský zážitek. Tady jsou nejčastější chyby, kterých se při grilování dopouštíme.

Studené maso – Pokud maso ke grilování vytáhnete z ledničky až těsně před tím, než ho dáte na oheň, dostane teplotní šok, kvůli čemuž ztratí šťávu, stáhne se a pak bude tvrdé a žvýkavé. Ideální je proto nechat maso alespoň hodinku při pokojové teplotě (cca 20 stupňů). Rozhodně ho ale nenechávejte nikde na sluníčku.

Příliš vám to pálí – Připravujete vše na příliš silném ohni, nebo přímo na plamenech. Je pak zřejmé, že jídlo bude hořké, spálené a uvnitř buď nedodělané a nebo naopak vysušené. Pokud chcete, aby jídlo mělo křupavou kůrku, opečte ho zprudka jen na začátku a pak ho nechte dodělat na okraji grilu, kde to tolik nepálí.

Nenecháte maso ani chvíli v klidu – Sotva ho položíte na gril, hned ho otáčíte sem tam. Ideální je, abyste si ho tak první tři minuty vůbec nevšímali. Jedině tak se stihne zatáhnout a udrží si v sobě šťávu. Také pamatujte na to, že když ho sundáte, měli byste ho nechat chvíli odpočinout. Pokud totiž do něho hned říznete, vyteče vám veškerá šťáva. Dopřejte mu 10 minut někde v teple, třeba poblíž grilu, aby nevychladlo úplně. Například zabalené do alobalu.

Věnujte dostatečný čas přípravě – Jestliže vás již žene hlad a vy se snažíte zapálit gril co nejrychleji za použití tekutého podpalovače, příliš si nepomůžete. Uhlí potřebuje svůj čas, jedině tak se rozpálí na tu správnou teplotu, aby se na něm dalo dobře připravovat maso. Podpalovač ho zapálí nerovnoměrně a ve výsledku budete uhlí potřebovat mnohem víc. Pozornost také věnujte mřížce, na níž se maso připravuje. Jestliže si nechcete naservírovat karcinogenní oběd, odstraňte všechny zbytky z předešlých grilovaček. Použít k tomu můžete speciální kartáč a nebo kuličku alobalu.

Marináda umí udělat paseku – Před položením na gril je vhodné marinádu utřít, jinak se maso bude na mřížku připalovat, marináda bude kapat na uhlí a bude vytvářet karcinogenní látky. Pokud chcete maso potírat, udělejte to až v závěrečné části a zvolte takové marinády, které hned nestečou do ohně.

Pohlídejte si nářadí na gril – Na manipulaci s masem nepoužívejte vidličku, jestliže budete do jídla píchat, vyteče vám do ohně všechno to dobré, co v něm je. Také pamatujte na to, že na syrové maso jsou potřeba jiné kleště, než na to upečené. Stejně tak na zeleninu. Jedině tak se vyhnete tomu, aby nedošlo k přenosu bakterií.

A teď už zbývá jen popřát dobrou chuť!

Další tipy, jak si užít zdravější grilování si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1