Tradiční velikonoční pečení. Jidáše, mazanec a beránek

Tradiční velikonoční pečení. Jidáše, mazanec a beránek

S každým příchodem jara jsou spjaty i tradiční svátky, vítající nový život a vše s ním související. Kromě krásných zvyků patří k Velikonocům rovněž tradiční dobroty, jako jsou jidáše, mazanec nebo beránek. Právě o nich si něco málo povíme. Ale hlavně si podle našich receptů můžete všechny tyto velikonoční sladkosti upéct.

Svatým týdnem, tedy tímto posledním týdnem před Velikonocemi končí 40denní půst, který naši předci tradičně dodržovali. Byla to doba střídmého života, v jídle i pití. A především příprava na velikonoční svátky. Půst navazuje na masopust, začíná na Popeleční středu, kdy po masopustním veselí přichází období zklidnění a rozjímání. Půst vrcholí velikonočním triduem - počínaje Zeleným čtvrtkem (večer), pokračujíc Velkým pátkem, Bílou sobotou, a končící na velikonoční neděli (Zmrtvýchvstání Páně). 

Pečení jidášů, mazanců a beránků spadá právě do tohoto Svatého týdne a mělo svou symboliku. I když dnes většina z nás již tradiční půst nedodržuje, pečení velikonočních dobrot nám zůstalo. A setkáme se s mnoha variantami, v posledních letech hodně oblíbenými i odlehčenými recepty bez cukru, nebo s jeho sníženým obsahem, s jinou než hladkou či polohrubou moukou atd. My dnes zůstaneme u té klasiky, i když nějaký ten tip pro vás máme také.

Jidášův provaz jako symbolika

Příběh Jidáše, po němž je toto pečivo pojmenováno, asi není potřeba připomínat. Jidáše, nebo také jidášky, symbolizují provaz, na kterém se Ježíš Iškariotský oběsil poté, co zradil Ježíše. Proto mívá toto pečivo právě tvar zakroucených provazů. Současně jsou však jidáše i symbolem plodnosti a hojnosti, které přináší jaro. A mohou mít tedy podobu ptáčků, hadů, šneků a dalších zvířátek s jarem spjatých. Tradice říká, že by se jidáše měly péct a jíst na Zelený čtvrtek za svítání, abyste si zajistili pevné zdraví po celý rok. Rovněž se věřilo, že se jejich konzumací ochráníte i před hadím uštknutím a vosím či včelím bodnutím.

Dříve pečivo dostávali chlapci, kteří ve čtvrtek chodívali po vesnici s řehtačkami, jimiž nahrazovali utichlé kostelní zvony.

Recept: Velikonoční jidáše

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 300 ml plnotučného mléka (nebo 12% smetany)
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždí
  • sůl, citronová kůra
  • 1 vejce na potření před pečením
  • 2 lžíce medu + 1 lžíce másla na potření po upečení

Postup: Ve větším hrnku si smícháme vlažné mléko se lžící cukru, přidáme nadrobené droždí, lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek, přibližně 15 minut. Hladkou mouky prosejeme do větší mísy, přidáme citronovou kůru (čerstvou nebo sušenou) a sůl. Uprostřed uděláme důlek, do něhož vlijeme rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky, zbytek cukru a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout. Poté ho rozdělíme přibližně na 20 (i více) dílů, z každého vyválíme hada a umotáme požadovaný tvar, který chceme jidášům dát – uzlíky, šneky, esíčka atd. Jidáše necháme zhruba 20 minut kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 stupňů. Jidáše pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova. V hrnečku si rozpustíme máslo s medem a touto směsí pomažeme jidáše ihned po vyndání z trouby.

Pomazaný bochánek

Tradičně pekly hospodyňky mazance na Bílou sobotu, aby je v neděli, na Hod boží mohly odnést do kostela posvětit. Kněz jim dal svaté pomazání, odsud tedy pochází název pro toto pečivo, pomazanec, neboli mazanec. Poté ho přinesly domů a nakrojily k snídani. Po dlouhém období půstu to byla pro naše předky, kteří se často postili nejen od masa, vítaná pochoutka.  

Recept: Babiččin velikonoční mazanec

Ingredience na 2 ks:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 300 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 50 g rozinek
  • 50 ml rumu
  • citronová kůra, sůl
  • 1 vejce na potření
  • mandlové plátky na ozdobu

Postup: Nejprve si namočíme rozinky do rumu a necháme je odležet. Ve větším hrnku si rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 15 minut. Mezitím si do mísy prosejeme obě mouky, promícháme se špetkou soli, přidáme citronovou kůru (čerstvou nebo sušenou), případně použijeme sušenou. Ve druhé misce si ruční metličkou promícháme rozpuštěné zchladlé máslo spolu se žloutky a zbylým cukrem, poté vmícháme kvásek. Tuto směs přilijeme k mouce, přidáme namočené rozinky i s rumem a zaděláme hladké těsto. Ručně, nebo použijeme kuchyňský robot. Takto připravené kynuté těsto přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout zhruba 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté vypracujeme 2 stejně velké bochánky, přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme přikryté utěrkou kynout ještě asi 30 minut. V tuto chvíli si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Mazance nakonec potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme ostrým nožem (nebo nastříhneme nůžkami) kříž, připomnínájící ukřižování Krista, a posypeme plátky mandlí. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 30 minut. Zda je mazanec propečený, vyzkoušíme špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, máme hotovo!

Tip: Recepty na odlehčené verze mazanců najedete v článku Velikonoční recepty na vlně zdraví a štíhlé linie.

Beránku boží, který snímáš hříchy světa

Malý beránek, nejmladší člen ovčí rodiny je od nepaměti vnímám jako symbol jara, zrození, mládí a svěžesti. Pro křesťany představuje beránek tradičně Ježíše Krista, který byl obětován za spásu lidstva. Je symbolem jeho nevinnosti a čistoty, naší záchrany.

Jako obřadní pokrm byl beránek známý již od středověku. Tehdy se jednalo o slané jídlo, jehněčí pečínku. Od 17. století se pak začíná objevovat beránek jako nám známé sladké pečivo. Podobně jako mazanec, i beránek se peče na Bílou sobotu, aby mohl být součástí sváteční nedělní hostiny.

Recept: Velikonoční kokosový beránek

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 200 ml mléka
  • 80 g kokosu
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Postup: Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Oba díly formy na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky si oddělíme od bílků a vyšleháme je se 150 g cukru a máslem do pěny. Přilijeme mléko, promícháme. Obě mouky prosejeme a smícháme spolu s kokosem a práškem do pečiva. Sypkou směs důkladně zamícháme do těsta. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme polotuhý sníh. Poté po částech zašleháme zbylých 100 g cukru a pokračujeme ve šlehání až je sníh zcela tuhý. Ve dvou krocích ho zlehka vmícháme do těsta.

Těsto nalijeme do formy, zhruba 1 cm pod okraj, přiklopíme horním dílem formy a pečeme ve vyhřáté troubě po dobu přibližně 60 minut. Prvních 20 minut při 190 stupních, poté teplotu snížíme na 175 stupňů. Po hodině lehce nadzdvihneme vrchní část formy a špejlí opatrně zkontrolujeme, zda je beránek propečený.  

Upečeného beránka zdobíme dle libosti. Můžeme ho polít čokoládovou polevou, ozdobit bílkovým sněhem připomínajícím „vlnu“, nebo pouze pocukrovat.

Tip: Odlehčené verze receptů na beránka najdete v článku Beránek je symbol Velikonoc. Upečte si jej bez cukru nebo s mrkví!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1