Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Osvěžte se domácí limonádou

Publikováno: 8.5.2019

Markéta Veselá

Redaktorka

Více o autorovi

Máte chuť na něco dobrého a osvěžujícího k pití, ale kupované limonády plné cukru a bublinek vám nechutnají? Pak si připravte výbornou limonádu doma.

Za málo práce velká legrace

Příprava domácí limonády je snazší, než se může na první pohled zdát. Nebudete potřebovat ani desítky nesehnatelných ingrediencí, ani nějaké složité recepty. Záležet bude jen na vaší chuti a na tom, co zrovna máte v lednici. Pamatujte, že fantazii se meze nekladou a limonádu lze udělat skoro z každého ovoce a někdy i zeleniny. Navíc budete vědět, co opravdu pijete a vaše tělo vám poděkuje, že ho ušetříte zbytečného cukru, umělých sladidel a další chemie, které v kupovaných limonádách v drtivé většině jsou. Tak kterou si dáte vy?

Rebarborová s jahodami

Ingredience:

  • 400gramů jahod,
  • 200gramů rebarbory,
  • 2 lžíce medu,
  • 500 ml vody,
  • led,
  • na dochucení šťávu z jednoho citronu a pár lístků máty

Postup: Pokrájenou rebarboru vařte ve vodě do změknutí. Poté nechte vychladnout a rozmixujte spolu s jahodami, ochuťte medem, citronem, mátou a nakonec přelijte do džbánku spolu s ledem. Pokud by se vám zdála příliš hustá, lze dolít studenou vodu.

Levandulová

Ingredience:

  • 2 lžíce sušených či čerstvých květů levandule,
  • 500 ml vody,
  • 100gramů cukru (případně med či javorový sirup na oslazení),
  • šťáva z jednoho citronu

Postup: Do hrnce si dejte vodu, cukr a levanduli. Když začne voda vřít, stáhněte plamen a vařte ještě zhruba 5 minut. Pak nechte vychladnout. Levanduli scedíte přes sítko, do nálevu přidejte led, citronovou šťávu a případně dolijte vodu, nebo doslaďte dle chuti.

Mangová se zázvorem

Ingredience:

  • 1 zralé mango,
  • cca 5 cm oloupaného zázvoru,
  • 250 ml vody,
  • 2 lžíce cukru či med na doslazení

Postup: Nejprve si nastrouhejte zázvor, který smíchejte s vodou a tu dejte vařit. Přijdete med či cukr a nechte provařit. Po uvaření zázvor sceďte přes plátýnko a nechte vychladnout. Poté přidejte mango a spolu se zázvorovým rozvarem ho rozmixujte. Na osvěžení lze přidat led, nebo citronovou či pomerančovou šťávu.

Štítky článku

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)