Ingredience (pro 4 osoby):
Postup: Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky (asi 5 cm) a společně s nadrobno nakrájenou cibulí chvilku restujte na rozehřátém oleji, až cibule zesklovatí. Zalijte horkým vývarem, přidejte nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Tyčovým mixérem pak rozmixujte polévku dohladka. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z poloviny limetky. Podávejte s hrubě posekanou petrželkou (koriandrem), dílkem limetky pro případné dochucení a kopečkem zakysané smetany.
Ingredience (pro 4 osoby):
Postup: Květák rozdělte na růžičky a povařte je v mírně osolené vodě na skus (přibližně 7 minut). Nasekejte cibuli, klobásky pokrájejte na kolečka a orestujte na troše oleje. Přidejte slité, uvařené kousky květáku, lehce pomačkejte a vmíchejte vejce. Osolte, opepřete, dochuťte petrželkou a chilli papričkou. Podávejte s tmavým pečivem. Mozeček se dá připravit i bez klobásky, případně přidat brambory nebo jinou zeleninu.
Ingredience (pro 4 osoby):
Postup: V hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte utřený česnek a špenátové listy a nechte chvilku zvolna dusit. V míse rozšlehejte vejce, přidejte šťávu z citronu, ochuťte solí a pepřem, nalijte do pánve a nechte smažit, dokud nezačnou okraje omelety tuhnout. Potom přidejte na kousky nakrájený sýr a smažte do té doby, dokud nebude rozpuštěný. Servírujte s ředkvičkami pokrájenými na kousky a rajčaty pokapanými olivovým olejem.
Ingredience (pro 4 osoby):
Postup: Lososa nasekejte najemno, smíchejte s majonézou, koprem a pepřem. Podélně rozkrojte tmavou bagetku a nasucho ji opečte. Oba díly potřete pomazánkou, na spodní díl položte na kolečka nakrájené uvařené vejce a plátky ředkvičky a posypte lístky rukoly. Dozdobte nahrubo drceným pepřem a hrubozrnnou solí. Hotovou bagetku můžete zakápnout ještě několika kapkami citronové šťávy.
Ingredience (8 kusů):
Postup: Z uvedených ingrediencí umíchejte hladké těsto a smažte tenké palačinky na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Plňte podle chuti – například tvarohem a čerstvým ovocem – a ozdobte polevou ze zakysané smetany.
Poslední jídlo byste měli jíst nejpozději 3–4 hodiny před ulehnutím.
Je-li pauza mezi večeří a spánkem delší, klidně si můžete dát i nějaké lehce stravitelné jídlo jako druhou večeři. Ideální je zelenina, kterou lze doplnit například jogurtem, kefírem nebo sýrem cottage.
Tipy na studenou večeři: zeleninový salát s kouskem celozrnného pečiva, případně salát s kuskusem doplněný kuřecím masem, tuňákem, vejcem nebo sýrem, obložené celozrnné pečivo se sýrem, libovou šunkou či tvarohovou pomazánkou, s porcí zeleniny.
Tipy na teplou večeři: ryba, kuřecí plátek či jiné libové maso, které doplníte menším množstvím přílohy a zeleninou. Dobrou volbou jsou i polévky (např. luštěninové).