5 tipů na rychlé zdravé večeře

5 tipů na rychlé zdravé večeře

Večeře je stejně důležitá jako jiná denní jídla, proto ji nikdy nevynechávejte, a to ani tehdy, když se zrovna snažíte hubnout. Zapomeňte však na obtížně stravitelná jídla, po kterých budete uléhat s těžkým žaludkem. Máme pro vás několik tipů, které jsou nejen zdravé a chutné, ale také nenáročné na čas – jejich příprava vám zabere maximálně 20 minut.

Mrkvová polévka se zázvorem

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 6 velkých mrkví
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 750 ml vývaru (může být zeleninový i kuřecí)
  • asi 4 cm zázvorového kořene
  • 1 limetka
  • hladkolistá petrželka nebo koriandr na ozdobu
  • sůl a pepř
  • 1 kelímek zakysané smetany

Postup: Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky (asi 5 cm) a společně s nadrobno nakrájenou cibulí chvilku restujte na rozehřátém oleji, až cibule zesklovatí. Zalijte horkým vývarem, přidejte nahrubo nastrouhaný oloupaný zázvor a vařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Tyčovým mixérem pak rozmixujte polévku dohladka. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z poloviny limetky. Podávejte s hrubě posekanou petrželkou (koriandrem), dílkem limetky pro případné dochucení a kopečkem zakysané smetany.

Květákový mozeček

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 menší květák
  • 1 cibule
  • 2 nožičky kvalitní libové klobásky
  • olej
  • 4 vejce
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • hladkolistá petrželka
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • tmavé pečivo

Postup: Květák rozdělte na růžičky a povařte je v mírně osolené vodě na skus (přibližně 7 minut). Nasekejte cibuli, klobásky pokrájejte na kolečka a orestujte na troše oleje. Přidejte slité, uvařené kousky květáku, lehce pomačkejte a vmíchejte vejce. Osolte, opepřete, dochuťte petrželkou a chilli papričkou. Podávejte s tmavým pečivem. Mozeček se dá připravit i bez klobásky, případně přidat brambory nebo jinou zeleninu.

Omeleta s baby špenátem a kozím sýrem

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 6 vajec
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 100 g kozího sýra
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • brokolice
  • 200 g cherry rajčátek
  • 100 g ředkviček
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup: V hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte utřený česnek a špenátové listy a nechte chvilku zvolna dusit. V míse rozšlehejte vejce, přidejte šťávu z citronu, ochuťte solí a pepřem, nalijte do pánve a nechte smažit, dokud nezačnou okraje omelety tuhnout. Potom přidejte na kousky nakrájený sýr a smažte do té doby, dokud nebude rozpuštěný. Servírujte s ředkvičkami pokrájenými na kousky a rajčaty pokapanými olivovým olejem.

Lososová pomazánka s rukolou

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 200 g uzeného lososa
  • 4 lžíce majonézy
  • hrubozrnná sůl
  • mletý černý pepř a drcený červený pepř
  • trochu sekaného kopru
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 8 kusů ředkviček
  • menší hrst lístků rukoly
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 4 tmavé bagetky

Postup: Lososa nasekejte najemno, smíchejte s majonézou, koprem a pepřem. Podélně rozkrojte tmavou bagetku a nasucho ji opečte. Oba díly potřete pomazánkou, na spodní díl položte na kolečka nakrájené uvařené vejce a plátky ředkvičky a posypte lístky rukoly. Dozdobte nahrubo drceným pepřem a hrubozrnnou solí. Hotovou bagetku můžete zakápnout ještě několika kapkami citronové šťávy.

Palačinky s tvarohem a ovocem

Ingredience (8 kusů):

  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Postup: Z uvedených ingrediencí umíchejte hladké těsto a smažte tenké palačinky na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Plňte podle chuti – například tvarohem a čerstvým ovocem – a ozdobte polevou ze zakysané smetany.

A několik rad na závěr:

Poslední jídlo byste měli jíst nejpozději 3–4 hodiny před ulehnutím.

Je-li pauza mezi večeří a spánkem delší, klidně si můžete dát i nějaké lehce stravitelné jídlo jako druhou večeři. Ideální je zelenina, kterou lze doplnit například jogurtem, kefírem nebo sýrem cottage.

Tipy na studenou večeři: zeleninový salát s kouskem celozrnného pečiva, případně salát s kuskusem doplněný kuřecím masem, tuňákem, vejcem nebo sýrem, obložené celozrnné pečivo se sýrem, libovou šunkou či tvarohovou pomazánkou, s porcí zeleniny.

Tipy na teplou večeři: ryba, kuřecí plátek či jiné libové maso, které doplníte menším množstvím přílohy a zeleninou. 
Dobrou volbou jsou i polévky (např. luštěninové).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1