Pravidelnost v jídle aneb Trpělivost kila odnáší

Pravidelnost v jídle aneb Trpělivost kila odnáší

Poslední měsíce shazování kil příliš nenahrávaly a vyvrcholením bývají pro většinu vánoční svátky. První měsíce v roce se proto nesou v duchu zběsilého hubnutí a upínání se na často nesmyslné diety. V mládí si pár takových výstřelků můžeme dovolit, jenže s přibývajícím věkem a zejména po čtyřicítce už je potřeba trpělivost a osvojit vyváženou stravu a pravidelnost v jídle.

Během rychlodiety si můžete připadat dobře, protože jste se zbavili nadbytečné vody. Poměr tuků v těle se ale výrazně nemění a po skončení se můžete „těšit“ na jojo efekt. Velké a časté váhové výkyvy dlouhodobě zpomalují metabolismus, který se s přibývajícím věkem už tak zpomaluje. Buďte trpěliví a vsaďte na pravidelný a vyvážený jídelníček. Pomocí něj předejdete vlčímu hladu i záchvatům chuti na sladké a tučné. Neznamená to ovšem, že si jen naordinujete jídlo každé tři až čtyři hodiny, ale že si dobře rozvrhnete energetický příjem. A nebudete uzobávat.

Nevynechávejte snídani

Jedním ze stěžejních jídel dne je snídaně. Ta by měla obsahovat kvalitní bílkoviny (tvaroh, šunka, sýr, vejce), sacharidy (ovesné vločky, celozrnné pečivo), zeleninu a zdravé tuky. Typickým příkladem může být celozrnné pečivo se šunkou a sýrem a rajče. Milovníci ovesných vloček je můžou zkusit smíchat s tvarohem a přidat trošku ovoce. Dobře zvolená snídaně vám pomůže nastartovat metabolismus, který je po spánku zpomalený. Měla by tvořit zhruba 20 % z celodenního příjmu. Nejen o tom jsme psali v článku Vynecháváte snídani? Tuhle chybu rychle napravte!

Nejvydatnější jídlo dne? Oběd

Oběd je sice nejvydatnější jídlo dne, pořád by ale měl tvořit asi 30-35 % denního energetického příjmu. Stejně jako snídaně má obsahovat kvalitní bílkoviny (maso, vejce, luštěniny) složené sacharidy (příloha) a také zeleninu bohatou na vlákninu. Klidně se nechte inspirovat klasickým menu a dopřejte si předkrm (salát), trochu polévky (voda a zelenina) a hlavní chod (bílkoviny a sacharidy). Závěrečná kostka kvalitní čokolády jako dezert vás neohrozí. Pokud dodržíte i pořadí, dostanete do sebe nejen všechny potřebné živiny, ale budete i lehce trávit. Při tříchodovém menu nezapomínejte na adekvátní velikost porcí.

Lehká a vyvážená večeře

Večeře je takový menší oběd, který tvoří 20-25 % denního příjmu energie. Konkrétní podoba závisí na mnoha okolnostech i na ročním období. V zimě vás zahřeje pečená zelenina s kouskem masa nebo krémová polévka. V létě dokonale zasytí zeleninový salát s tuňákem, chléb s tvarohovou pomazánkou i trocha čočky s vařeným vejcem. Více o tom najdete i spolu s receptem pro inspiraci v článku Večeře bez výčitek, i to je cesta ke zdravé štíhlosti.

Poslední svačinka 2 hodiny před spaním

Zbytek příjmu si doplňte svačinkami (5-10 %). Podle toho, kdy vstáváte a chodíte spát, může být jedna svačinka něco jako druhá večeře. Mělo by jít o něco malého, jako nízkotučný jogurt, kousek pečiva nebo zelenina a během dne i ovoce.

Zobání vydá za jedno jídlo

Velkým nešvarem bývá zdánlivě nevinné uzobávání během dne, dojídání po dětech a opravu hloupý zvyk sníst za každou cenu vše, co je na talíři. Ve většině rodin se porce plánované na další den dávají do menšího hrnce, aby se všechno vešlo do lednice. Nesníte u přendávání další kousek masa a knedlík? Nedáte si hrst mandlí z poličky, když jdete kolem? Tímto stylem přijmete další energii, jenom si to neuvědomujete. Košík se sladkostmi dejte na nejvyšší poličku, misku s mandlemi schovejte mimo zorné pole. Ořechy jsou sice plné prospěšných látek a zdravých tělu nezbytných mastných kyselin, ale také obrovský zdroj nevyužité energie. S velkou porcí trpělivosti a odhodlání si časem zvyknete a uzobávání vám ani nebudete chybět.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1