Pohyb jako prevence rakoviny

Pohyb jako prevence rakoviny

Základem našeho zdraví je funkční imunitní systém. Právě na něj však působí mnoho faktorů, které optimální fungování vychylují v náš neprospěch. Naštěstí existuje i mnoho cest, jak naši obranyschopnost a správné fungování organismu podpořit. Jedním z nich je pohyb.

Pohyb pro radost i pro zdraví

Pravidelný pohyb je pro člověka velmi prospěšný. Během něj probíhá v těle řada chemických reakcí, které podporují nejen psychickou stránku (např. endorfin nazývaný hormon štěstí), ale mnohé vědecké studie dokazují, že posiluje i obranyschopnost těla (zejména tzv. NK buňky, které jsou jakými „žrouty“ virů a bakterií hned v první linii obrany). Zajímavým faktem také je, že vědci u aktivních sportovců pozorují nižší riziko výskytu rakoviny než u běžné populace. Zároveň má podle jejich výzkumů pozitivní vliv i v případě onkologického onemocnění a též snižuje riziko návratu nemoci.

Pomoc při boji se zánětem

Pravidelný pohyb je skvělou prevencí onemocnění. Doporučuje se zejména u lidí se zvýšeným rizikem infarktu, mrtvice nebo právě rakoviny. Další z mnoha vědeckých studií totiž prokázala, že pravidelný pohyb stimuluje v těle procesy, které potlačují záněty. Právě chronický zánět je příčinou mnoha onemocnění (od ekzémů, přes trávicí potíže a alergie, po rakovinu). Spolu s věkem je náš organismus k zánětům náchylnější, proto by pravidelný pohyb měl být naší součástí i ve zralém období života.

Pozor na obezitu i vyčerpání

Základem úspěchu je samozřejmě správná míra pohybu. Ta se u každého jednotlivce liší. Vždy záleží na jeho zaměstnání (zda je kancelářské nebo manuálně náročné), způsobu života, jídelníčku a v neposlední řadě samozřejmě na zdravotním stavu a pohybových možnostech. A pozor, zdravotní obtíže by se neměly stát výmluvou, proč se nepohybovat. Ve většině případů lze najít odpovídající alternativu (využijte odborníky, pokud si nejste jisti - fyzioterapeuta či lékaře).

Nedostatek pohybu a případná obezita není jen kosmetickým faktorem. Reálně zvyšuje rizika různých onemocnění, zejména kloubního aparátu, nemocí srdce a plic, ale také rakoviny žaludku, jater, ledvin či tlustého střeva. Stejně tak nadměrné cvičební úsilí a výkon může způsobit vyčerpání (a poté i zranění), které je pro zdraví též ohrožující a pozitivní přínos se tak snižuje.

Nehledejte výmluvy proč ne, ale způsoby proč ano

Vězte, že sportovat lze v každém věku. Důležité je pohyb přizpůsobit svým momentálním možnostem. Mezi nejjednodušší způsob patří chůze, která má na tělo velmi pozitivní vliv. I onkologickým pacientům prospějí procházky (zpočátku třeba v doprovodu). Různé kloubní obtíže dozajista mohou cvičení znepříjemnit, avšak existuje řada variant a pomůcek - například pilates, cvičení s gumičkami či lehké činky. Tím, že své tělo posílíte (například v oblasti zad), ulevíte i kloubům, které neponesou váhu i za jiné ochablé části. Sada vhodných posilovacích cviků například na pánevní dno, mezilopatkové svaly či ramena může pomoci zase v jiných oblastech (inkontinencebolesti hlavy...). Nezapomínejte ani na svá chodidla nebo lýtka, díky čemuž ulevíte nejen otokům, ale snížíte i riziko vzniku křečových žil. Další tipy, proč je pohyb pro nás tak důležitý si můžete přečíst v našem předchozím článku.

Pohyb a strava patří k sobě

Své tělo můžete podpořit i dalšími způsoby. Zejména vhodnou stravou! Protože je častým problémem kloubní aparát, můžete sáhnout po specializovaných doplňcích stravy (vhodné jsou ty, kde je vápník získáván z mořských zdrojů, neboť se do těle snáze vstřebá). Svou imunitu můžete aktivně podpořit například pravidelným zařazením mořských ryb obsahující blahodárné Omega 3 mastné kyseliny. I ty však lze doplňovat prostřednictvím potravinových preparátů (zkontrolujte však, zda obsahují vysokou hladinu účinných látek DHA a EPA).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1