Vliv jídla na naši psychiku je již dlouho známá věc. O tom, že pro spokojený život je důležitější dobré trávení než geniální mozek, jsme již dokonce psali v článku Proč tloustneme navzdory zdravé stravě. Střeva totiž vytváří 50–70 % veškeré mozkové chemie včetně serotoninu, hormonu štěstí. Spokojené břicho tedy znamená i spokojeného člověka. V opačném případě je zaděláno na problém. Co nám hrozí?
Spokojenost samozřejmě ovlivňuje mnohem více vlivů, například stres, odpočinek, dostatek spánku a mnohé další. Tento je však jeden z těch důležitých. Ostatně mnoho z nás si jistě ještě vybaví malé kóma, které jsme zažili nacpaní k prasknutí po štědrovečerní večeři. Únava, nemohoucnost, obrovská lenost a neschopnost se na cokoliv soustředit nebo jen zapnout mozek. To jsou některé příznaky, které se vážou k takzvané postgastrální demenci. Dalšími příznaky nevhodných potravin jsou např. podrážděnost a pocity úzkosti. Takový stav nevede k nadšenému plnění svých předsevzetí, ale spíš do kolečka vedoucího ke zdravotním obtížím.
Dobrý začátek je omezit tučná jídla (respektive zvolit takové tuky, které nám prospívají, například Omega 3 mastné kyseliny). Dále pak se vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám s vysokým obsahem sodíku, cukrů, solí, barviv a chemických látek. Hojně užívané sladidlo aspartam se například uvádí jako možná příčina depresí a panických záchvatů. Obyčejný cukr pak nepříznivě ovlivňuje imunitní systém a potlačuje růstový hormon. To může vést k depresím a schizofrenii. To je pak jen zlomek nebezpečí spojených s těmito potravinami. Co je dalšího?
Podle studie, kterou provedly univerzity Deakin a ANU (Australská národní univerzita), vede dlouhodobá konzumace nezdravých potravin ke zmenšování některých částí mozku. Zhoršuje se tím schopnost učit se, pamatovat si a celkové duševní zdraví. Způsobuje tedy demenci, depresi či úzkosti. Například trans mastné kyseliny, které často obsahuje jídlo z restaurací s rychlým občerstvením nebo průmyslově vyráběné potraviny, poškozují neurony v mozku a ty ztratí schopnost správně přenášet signál. To způsobuje zpomalení mozkových funkcí a únavu.
Receptů na detoxikaci organismu je mnoho, základem je však odlehčit! Třeba právě tím, že se vyvarujete průmyslově vyráběným potravinám a budete si upravovat jídla pouze dušením, vařením nebo vařením v páře, nejspíš nikdy neuděláte chybu. A jak na detoxikaci prakticky? Inspirujte se i naším článkem: Detoxikace a půst pro začátečníky, případně Mýty a fakta o detoxikaci. A proč to celé podnikat? Protože mýt dostatečně rychlý metabolismus je zdravé. jak jej zrychlit? I o tom si u nás můžete přečíst: Zrychlete metabolismus.
Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com