Proč tloustneme navzdory zdravé stravě?

Proč tloustneme navzdory zdravé stravě?

Paleo dieta, Cambridge dieta, Keto dieta, Středomořská dieta, Makrobiotická dieta, Dash dieta, Vegetariánská dieta nebo například Veganská dieta, to jsou jen některé z dnes nejpopulárnějších diet. Možná je znáte a možná byste se s nimi chtěli seznámit. Přesto nemusí žádná z nich fungovat. Víte proč?

Někdo tloustne i ze vzduchu, a jiný zas nepřibere ani po kilu čokolády

Jsou jedinci, kteří jen pohledem na ledničku přiberou několik kilo, ale naopak i tací, kteří se mohou od rána do večera cpát, ale není to na nich znát. Možná patříte do první skupiny, ale přátelé, výživoví poradci, fitness trenéři, nebo dokonce doktoři vám to nevěří. Nevěště hlavu, možná za to může váš střevní mikrobiom! 

Každý žaludek je originál

Již před čtyřmi lety prokázala vědecká studie z Weizmann Institute of Science v Izraeli, že množství snědených kalorií v jídle nesděluje nic zásadního o tom, jestli budeme hubnout nebo tloustnout. Může za to náš žaludek, který je u každého jedinečný. Počet kalorií proto nikdy neříká, kolik přesně získáme energie a tuků trávením potraviny.

Rozdíl je ve střevním mikrobiomu

Psychiatr Radkin Honzák ve svém článku píše, že střevní mikrobiom (bakteriom) je tím, čím se naše žaludky liší. Skládá se asi z půldruhého kilogramu bakterií, prvoků, virů, plísní a cizopasníků, kteří v nás žijí již od samého narození. Tato směs nám pomáhá trávit, stará se o naši imunitu a mimo jiné také, jak prohlásil v nedávném rozhovoru, vytváří 50 – 70 % veškeré mozkové chemie včetně serotoninu, tj. hormonu štěstí. To je důvod proč mikrobiom funguje jako naše nevědomí. Proto ostatně Honzák říká, že pro spokojený život je důležitější dobré trávení než geniální mozek.

Jak ovlivňuje střevní mikrobiom trávení?

U každého z nás je složení mikrobiomu individuální. Někteří v něm mohou mít více složek, které si poradí s bílkovinami a cukry, jiní zas více sacharidožroutů a někteří málo všeho. Při trávení jde pak hlavně o to, jak moc jednotlivých složek v mikrobiomu máme a jak pestrý je jeho zbytek. Právě i na to přišla zmíněná vědecká studie. Její výzkum potvrdil, že zatímco někdo může tloustnout například po těstovinách, druhý nikoliv apod. Vše je ve střevech.

Co dělat?

Ačkoliv na Floridě již vzniklo první sanatorium, kde transplantují střevní mikrobiom, tato operace bude nejspíš pro většinu z nás finančně neúnosná. Radkin Honzák proto doporučuje prozatím stravu bohatou na probiotika (například jogurty) a vlákniny, zejména luštěniny, jablka i brambory i se slupkami apod. Taková strava by do tři čtvrtě roku mohla zlepšit obsah střevního mikrobiomu. U ostatních potravin je pak pro začátek dobré naslouchat svému tělu a nic nepřehánět. Není totiž téměř žádná věc, která by platila úplně pro všechny.

Tématem hubnutí jsme se zaobírali i v dalších článcích, inspirujte se:

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1