Když kila zůstávají i po porodu

Když kila zůstávají i po porodu

V těhotenství přibere většina žen a každá z nás se těší na to, až se přebytečných kil zbaví. Jenže ne vždy to jde tak dobře, jak si představujeme.

Chce to čas

Než začnete lamentovat nad tím, že snad už nikdy nezhubnete, vzpomeňte si na to, že trvalo devět měsíců těhotenství, než jste přibrala. Proto byste minimálně takový čas měla dopřát svému tělu, aby se opět dostalo do formy. Většina odborníků se však shoduje v tom, že na původní váhu je ideální se dostat v roce dítěte. Přistupujte tak k hubnutí s rozmyslem a pěkně pomaloučku. V šestinedělí si s něčím takovým nedělejte vůbec hlavu a snažte se spíše vyrovnat se s hormonální bouří. To platí i pro cvičení, pokud jste měla přirozený porod, začněte s lehkým cvičením také až po tomto náročném období. Jestliže jste prodělala císařský řez, raději se poraďte se svým lékařem, kdy můžete začít.

Každá jsme jiná

Některé ženy nechají již v porodnici většinu kil, které nabraly. Jiné ale mají problém s váhou i tehdy, když kojí a snaží se jíst zdravě. Každá z nás je jiná a i toto období prožíváme odlišně. Nesrovnávejte se proto se svými kamarádkami, nebo dokonce herečkami či zpěvačkami, které již dva měsíce po porodu vypadají, jako by nikdy ani těhotné nebyly. Najděte si svoje tempo. Ideální je shazovat zhruba 1 kg za měsíc, pokud kojíte, je to dokonce jen 0,5 kg měsíčně. Hlavní je, abyste si kily navíc nenechala zkazit jedno z nejkrásnějších období.

Chyby, která nám brání v hubnutí

Snažíte se, ale výsledky jsou stále v nedohlednu? Možná se dopouštíte některé z dietních chyb, které vám v hubnutí brání. Které to nejčastěji jsou?

  • Nemáte čas na jídlo a to doháníte ve večerních hodinách.
  • Při kojení máte pocit, že musíte jíst za dva a navíc vás honí mlsná.
  • Dojídáte po svém dítěti.
  • Během dne uzobáváte kaloricky vydatné potraviny (čokoládu, bonbony, atd.), abyste doplnila rychle energii.

Hladová máma, plačtivé dítě

Jestliže kojíte, raději zapomeňte na striktní redukční diety. Vaše dítě i vy potřebujete pestrý jídelníček, ideálně složený ze zdravých potravin. Pokud byste jedla příliš jednostranně, a nebo měla příliš nízký příjem, v mléce se to odrazí. Pak není divu, když miminko bude více plačtivé a mléko mu nebude stačit. Vy navíc budete unavená a přijdete o důležité živiny, protože jejich zásoby bude tělo přesouvat do mateřského mléka. Na hladovku však zapomeňte i tehdy, pokud nekojíte. Péče o dítě je velmi psychicky i fyzicky náročná. Nechcete-li tedy na svého potomka zbytečně přenášet stres a nemít dostatek energie na to s ním běhat venku a vymýšlet lumpárny, zvolte raději cestu zdravého životního stylu, nikoliv jen krátkodobou dietu.

Cvičení a kojení

Při kojení se nedoporučuje ani náročnější cvičení, i to se totiž může podepsat na chuti mateřského mléka, nehledě na to, že pokud byste to se sportem přeháněla, můžete o mléko přijít. Ideální je proto pravidelný, ale lehčí pohyb. Chůze, jóga, plavání. Navíc můžete svého potomka do těchto činností také zahrnout, nebo ho vzít na speciální hodiny cvičení maminek s dětmi. Nejčastěji nás po porodu trápí povislé bříško. Než se však pustíte do zběsilého posilování, sedů lehů a podobného mučení, raději se poraďte s lékařem či fyzioterapeutem. Je totiž dost možné, že pop porodu máte rozestoupené břišní svaly (takzvanou diastázu) a některé cviky by vám mohly spíše ublížit. I proto je vhodné zkusit ze začátku cvičení  pro ženy po porodu.

A pamatujte, že právě vy jdete svým dětem příkladem, jenž budou následovat. Ať už jde o pravidelné a zdravé stravování či pohyb.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1