Jakou rybu dát na štědrovečerní stůl?

Jakou rybu dát na štědrovečerní stůl?

Ryba neodmyslitelně patří k nejkrásnějším svátkům v roce, proto by rozhodně neměla chybět na vánoční tabuli. A to i z toho důvodu, že je zdrojem mnoha důležitých živin, které naše tělo v době, kdy nejíme zrovna zdravě, potřebuje dvojnásob. Nikde ale není psáno, že to musí být právě kapr. Je i celá řada dalších možností, jak si o Štědrém večeru pochutnat na dobré a zdravé rybě.

Ruku na srdce, jak často se vám na talíři objeví losos, tuňák, pstruh nebo makrela? Většina lidí si ryby dopřává jen několikrát do roka, a mnozí ani to ne. Což je velká škoda. Jejich konzumace totiž nejen příjemně zpestří běžný jídelníček, ale také zmírní deficit některých živin, které jsou pro lidské zdraví nepostradatelné.

Přirozený zdroj  jódu

To se týká například jódu, ten tvoří součást tyroxinu a trijodtyroninu, hormonů produkovaných štítnou žlázou, které jsou stavebním kamenem našich nervů. Nedostatek jódu se projevuje zvýšenou únavou, zhoršenou schopností koncentrace, pomalejšími reflexy a pocitem chladu v končetinách. Časem se pak může přidat problematická pleť, přibírání na váze nebo zácpa. U žen se tento deficit projevuje také poruchami menstruačního cyklu, a v některých případech dokonce neplodností.

Zásobárna omega-3

K dalším důležitým živinám, které obsahuje rybí maso, patří omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím udržují v dobré kondici naše srdcemozek a cévy. Kromě toho působí jako přírodní antidepresivum. Naše tělo si je neumí samo vytvářet, proto je nutné zařadit do jídelníčku potraviny, kde se tyto látky přirozeně vyskytují. Průměrný obsah omega-3 kyselin v rybách záleží na jejich fyziologii, potravě i životním prostředí. Jejich nejbohatším zdrojem jsou tučné druhy, které žijí v chladných vodách, jako je losos, makrela, tuňák, pstruh duhový, ale také ančovičky nebo sardinky. Zpestřete některým z nich svůj sváteční jídelníček.

Vánoční losos

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z lososa (po 200 g), sůl, čerstvě mletý pepř, 60 g sezamových semínek, 60 ml olivového oleje, 50 g másla

Na omáčku: 3 ks šalotek, 50 ml bílého vinného octa, 4 snítky estragonu,1 hrst nasekané pažitky, 100 g másla, 4 žloutky, 100 ml bílého vína, sůl, mletý pepř

Postup: Porce lososa osolte, opepřete a na másle s olejem zvolna z obou stran opečte. Při pečení posypte maso sezamovými semínky. Maso dejte na talíř a uchovejte na teplém místě. V kastrůlku nechte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou šalotku, nasekaný estragon, vinný ocet, víno a podle chuti osolte a opepřete. Omáčku vařte, až se tekutina zredukuje na polovinu. Do hotové omáčky zašlehejte žloutky, ale už nevařte! Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku. Porce lososa podávejte s omáčkou a lehkým zeleninovým salátem.

Tuňák s bylinkovým přelivem

Na 4 porce potřebujete: 200 ml vývaru, 4 steaky z tuňáka

Na omáčku: 80 g másla, 2 hrsti čerstvé petrželky, 2 lžíce citronové šťávy, mletý barevný pepř, sůl, olej

Na přílohu: 1 cibuli, 400 g mraženého hrášku, 100 ml smetany, 4 lžíce másla

Postup: Steaky z tuňáka omyjte, důkladně osušte, potřete olejem a ochuťte mletým barevným pepřem. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Petrželku očistěte a nasekejte najemno. Nejdřív si připravte hráškový krém. Na másle nechte zesklovatět cibulku, vmíchejte hrášek a vše krátce orestujte. Hrášek ochuťte solí a pepřem, podlijte vývarem a zvolna poduste doměkka. Pak vše tyčovým mixerem rozmělněte do hladkého krému, který zjemněte smetanou. Pak si připravte omáčku. Máslo nechte rozpustit, vmíchejte petrželku, citronovou šťávu a podlijte 2–3 lžícemi vývaru. Omáčku nechte přejít varem, podle chuti přisolte a odstavte z tepla. Na malém množství oleje opečte steaky z tuňáka z obou stran dorůžova. Pečte z každé strany asi 1–2 minuty a potom pánev odstavte z tepla. Na nahřáté talíře rozdělte porce tuňáka a asi 2 lžíce hráškového pyré, vše přelijte omáčkou a podávejte s vařenými, nebo gratinovanými brambory.

Makrela pečená na bramborách

Potřebujete: 4 ks čerstvé makrely (250-300 g), malé brambory (pro 2 osoby), sůl, 2 stroužky česneku, plocholistou petrželku (nebo jiné bylinky dle chuti), 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 plnější lžíce hladké mouky, máslo, drcený kmín nebo pepř (na brambory)

Postup: Brambory rozkrojte napůl. Brambory s pěknou nestrupatou slupkou nemusíte loupat, stačí je pořádně pod vodou vydrbat kartáčkem. Vykuchané makrely omyjte, nasolte i uvnitř, do bříšek vložte lístky petrželky (můžete i nasekané) a plátky česneku. Papriku smíchejte s moukou a makrely ve směsi obalte. Brambory vložte do zapékací misky vymazané máslem nebo do pekáčku, osolte, okořeňte dle chuti (kmín, pepř, paprika, česnek apod.) a položte na ně obalené makrely, které poklaďte plátky másla. Zaklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte do změknutí brambor, cca 20–25 minut.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1