Snídaně na zahřátí

Snídaně na zahřátí

Za okny už řádně přituhuje a naše tělo touží po jediném – zůstat pěkně v teplíčku. A teď si představte, že mu ráno naservírujete studený jogurt z ledničky a k tomu sklenici pomerančové šťávy. Je to možná rychlé a praktické a určitě si i pochutnáte. Ale! Uvnitř vašich útrob zavládne „malá Sibiř“. Tyto potraviny mají totiž silné ochlazující a zvlhčující účinky a do zimy se absolutně nehodí. Chcete-li se cítit dobře a plní energie a odolat vlnám viróz nebo nachlazení, začněte den tím, že se pěkně zahřejete.

Čím? Možností je celá řada, existují totiž potraviny, které naše tělo zahřívají.. Naprosto ideální jsou různé obilné a kukuřičné kaše v kombinaci s kompotem či sušeným ovocem (to čerstvé si nechte až na jaro). Rozhodně neprohloupíte, když přidáte i špetku skořice, která má výrazný zahřívací efekt. Obilí si navíc můžete předvařit 2–3 dny do zásoby, a pokud nemáte kompot ani křížaly, úplně postačí, když nakrájené ovoce chvilku podusíte v malém množství vody. Kaše lze dosladit rýžovým sladem, javorovým, datlovým nebo agáve sirupem, medem či melasou.

Vývar, dýňová polévka i volské oko

Další vhodnou variantou snídaně pro chladné zimní měsíce jsou silné zeleninové či masové vývary, různé luštěninové polévky (čočková, fazolová, hrachová, cizrnová) nebo třeba polévka z dýně hokkaido. Zdá se vám polévka k snídani poněkud neobvyklá? Věřte, že jde jenom o zvyk. A pokud je to pro vás přece jen problém, hoďte si na pánev několik vajíček. Ať už si je dáte míchaná, jako omeletu s lehce osmahnutou zeleninou nebo jako volské oko, vaše tělo to rozhodně ocení.

Překvapte rodinu mísou palačinek

O víkendu, pokud právě nikam nespěcháte, připravte rodině palačinky plněné směsí ořechů a dušeného ovoce (kompotu). Anebo překvapte partnera luxusním pohoštěním v podobě opečených celozrnných toastů s kozím sýrem – ten vás zahřeje mnohem víc než teplý kabát, palčáky a vlněná šála dohromady. Díky teplu vám také nebude ubývat energie, takže se zároveň vyhnete únavě. O důvod víc, proč se v zimě přeorientovat na teplé snídaně, co říkáte?

Zhruba hodinku po jídle byste pak měli vypít nějaký teplý nápoj, například černý či zázvorový čaj nebo obilnou kávu se špetkou kardamomu (případně skořice). A klidně si vychutnejte i šálek kvalitního espresa.

3 recepty, které podpoří trávicí oheň

Jáhlová kaše s hruškami a švestkami

Na 4 porce potřebujete:

  • 320 g jáhel,
  • 4 hrušky,
  • 8 ks švestek (blumy),
  • 2 jablka,
  • 24 mandlí,
  • skořici,
  • kurkumu,
  • 2 lžíce másla

Postup: Rozehřejte máslo, přidejte kurkumu, skořici, ovoce pokrájené na kousky a nechte dusit asi 10 minut. Potom přimíchejte mandle (celé, nebo nakrájené) a uvařené jáhly a vše nechte dojít pod pokličkou.

Špaldové palačinky

Na 4 palačinky potřebujete:

  • 4 lžíce špaldové mouky,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce strouhaného kokosu,
  • 2 dcl mléka,
  • špetku soli,
  • skořici,
  • 2 hrušky,
  • 8 ks švestek (blumy),
  • ořechy,
  • 2 jablka,
  • 2 lžičky másla,
  • kardamom,
  • olej

Postup: Mouku smíchejte s kokosem, vejci a mlékem, dobře rozšlehejte, přisypte skořici a přidejte pár kapek oleje. Těsto nalijte na rozehřátou pánev a z obou stran opečte. Mezitím v kastrůlku na másle zlehka poduste nakrájené ovoce společně s kardamomem a ořechy. Touto směsí pak naplňte palačinky.

Snídaňová zeleninová polévka

Na 4–6 porcí potřebujete:

  • 4 mrkve,
  • 1 větší kedlubnu,
  • 1/3 hrnku červené čočky,
  • ½ hrnku jemných ovesných vloček,
  • 1 stroužek česneku,
  • 2 proužky mořské řasy Arame,
  • sůl,
  • miso pastu

Postup: Zeleninu pokrájejte na kostičky, vložte do hrnce a zalijte vodou (množství vody volte podle toho, jak hustou chcete mít polévku). Přidejte propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Po 15 minutách vaření nasypte do hrnce vločky a řasy a ještě 10 minut povařte. Na závěr rozmíchejte v polévce trochu miso pasty.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1