Čarovné potraviny

Čarovné potraviny

Všimli jste si někdy, že některé potraviny až nápadně připomínají části lidského těla? Třeba vlašský ořech je jako náš mozek... Nejde ale jen o podobnost, tyto potraviny totiž daným orgánům i pomáhají.

Čtyři komory jako srdce

V tomto případě je řeč o rajčeti, které nejen svým tvarem, ale i barvou připomíná srdce. A právě pro tento orgán je jeho konzumace velmi žádoucí. Obsahuje totiž lykopen, který snižuje hodnotu špatného cholesterolu v krvi a je prospěšný pro cévy.

Mozek ve skořápce

Vlašský ořech díky svému tvaru i plodu vypadá jako mozek. A právě funkce tohoto orgánu podporuje díky obsahu omega 3 esenciálních kyselin, lecitinu a vitamínů skupiny B.

Jako malá ledvinka

Právě ledviny přivítají, když do jídelníčku zařadíte častěji fazole. Podporují jejich funkci, odvodňují a zbavují otoků. Nejvhodnější jsou mungo fazole či adzuki.

Pro ženy to pravé

Avokádo, ale i hruška svým tvarem opisují ženskou dělohu. Navíc avokádo stejně jako plod v děloze zraje devět měsíců. Jejich zařazením do stravy můžete předejít rakovině děložního čípku a v těhotenství dodají děťátku potřebou kyselinu listovou, zdravé tuky a vitamíny.

Fíky potěší především pány

Pokud je řeč o fících a blahodárném vlivu na mužské spermie, je zřejmé, jaký orgán tyto malé plody připomínají – varlata. Pomáhají v boji s mužskou neplodností, rozhýbávají spermie a zvyšují jejich počet.

Pro úsměv na rtech

Banán svým tvarem nejen že připomíná úsměv, ale on ho dokáže na našich rtech i vykouzlit. Je to takové přírodní antidepresivum. Dokáže totiž zvýšit produkci serotoninu v mozku.

Připomínají plicní sklípky

Kuličky hroznového vína vypadají jako plicní sklípky a celé hrozny jako samotné plíce. Jejich častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic či plicní rozedmy. Doporučují se jíst i při astmatu. Obsahují totiž prospěšné flavonoidy a rosveratrol (přírodní antioxidant).

Jako duhovka lidského oka

Když rozkrojíte mrkev, její plátek bude vypadat jako duhovka našeho oka. Látky obsažené v této kořenové zelenině pomáhají prokrvení tohoto orgánu a díky vysokému obsahu betakarotenu předchází častá konzumace mrkve vzniku šedého zákalu. Navíc působí preventivně proti makulární degeneraci, která může člověka připravit o zrak.

Podpoří nejen trávení - zázvor

Některé části tohoto kořene vypadají jako lidský žaludek a přesně tento orgán dokáže zázvor skvěle uklidnit při nevolnostech. Podle některých výzkumů navíc zpomaluje rozvoj rakoviny tlustého střeva.

Vypadá jako malý človíček

Řeč je o ženšenu, který se již po tisíciletí používá v celostní medicíně. Dodává tělu energii, využívá se proti únavě jak fyzické, tak duševní. Posiluje srdce i nervovou soustavu a pomáhá bojovat proti stresu, což především v dnešní uspěchané době všichni uvítáme.

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1