Je to zdravý tuk?
Ano, dnes, kdy se slovo tuk stalo pojmem málem tak strašidelným jako třeba celulitida nebo impotence, zní tahle kombinace až kacířsky. Ale, málo platné, ani bez tuků nemůžeme žít. Ovšem musíme si je umět správně vybrat. Sádlo není zdravý tuk. Ani máslo (ne, ani za ty peníze není).
Kterým orgánům prospívá?
Samým důležitým (i když, pravda, který orgán je nedůležitý?).
oči - část sítnice oka zvaná žlutá skvrna umožňuje centrální vidění (čtení, rozeznávání obličejů atd.), Omega-3 zpomalují její stárnutí až o čtvrtinu
mozek a nervy - Omega-3 posilují paměť, zlepšují soustředění, pomáhají zvyšovat mozkovou aktivitu a navozují dobrou náladu
srdce a krev - snižují krevní tlak a cholesterol, používají se proti poruchám srdečního rytmu
Jejich zvýšená konzumace se také doporučuje při problémech s imunitou, ekzémy, cukrovkou nebo alergiemi.
Proč bychom se na ně měli soustředit?
Hlavní důvody jsou dva. Za prvé - tělo si je neumí samo vyrobit. Náš organismus je fantastické zařízení, které dokáže neuvěřitelné věci, ale syntéza Omega-3 k nim nepatří. Musíme je tedy doplnit zvenku. A za druhé - nemáme moře. Nejvíce je jich v mořských rybách, které si my středozemci musíme bohužel aktivněji vyhledávat, neskáčou nám na stoly prakticky rovnou z lodi jako například v Řecku nebo Itálii.
Kde Omega-3 najdeme?
Jak už jsme si řekli výše, na prvním místě jsou ryby, ryby a ještě jednou ryby. Na talíř by nám občas měla připlout makrela, sleď, sardinka, okoun, tuňák nebo pstruh mořský. Vyzkoušet rozhodně doporučujeme lněná semínka a olej z nich, vlašské ořechy a sóju.
Nebojte se zkoušet, ryby vás neukousnou - většinou je dovážejí zmražené. Může se ze začátku jednat o nezvyk, ale za zlepšení zdraví trocha experimentování rozhodně stojí.