Velký věkový rozdíl partnerů nese určitá rizika

Velký věkový rozdíl partnerů nese určitá rizika

Zamilovanost nezná hranice. Chemický koktejl, který se v případě zamilování v lidském těle - nezáleží na pohlaví - odehraje vyvolá opojný pocit touhy a štěstí. Nejen díky pohádkám známe především ty vztahy, kde je starší z partnerů muž. Snad proto jsou společností tyto partneři i klidněji přijímáni. Výjimkou však dnes nejsou ani vztahy, kdy je výrazně starší žena. Co se však stane, když ten starší skutečně zestárne?

Zamilovanost

Moudří tvrdí, že každý vztah prověří čas. Zamilovanost většinou vyprchá po 3+ letech. Tedy v době, kdy žena „odchová“ své dítě natolik, že jsou oba schopni přežití. A to nezáleží na tom, zda ze vztahu dítě skutečně vzejde. Přibližně po tomto čase dochází ve vztahu ke změnám. Sundávají se růžové brýle. Vydrží ten váš, navíc obtěžkaný věkovým rozdílem?

Komplikovanost vztahů

Pokud je jeden z partnerů výrazně starší, mívá již s manželstvím či dlouhodobým vztahem zkušenost. Většinou jsou zde i děti, které mohou být podobného věku jako mladší partner/ka. Býti „macechou“ či „nevlastním otcem“ najednou nabírá úplně jiný rozměr. Často se stává, že syn se zamilovává do své nové matky, případně dcera do partnera své matky. Pokud jsou děti z předchozího vztahu v pubertě, ani zde není čas k vřelým vztahům zrovna nakloněn.

Samostatnou kapitolou jsou pak rodiče obou partnerů. Obzvlášť pokud se jedná o syna, který si najde výrazně starší partnerku. Zde se může mezi matkou a životní partnerkou syna objevit doslova válka (touha po vnoučeti zaslepí nejednu matku). Pakliže starší partner neukončil předchozí partnerství zrovna v dobrém, vstupují na scénu i „ex“ a stát se velkou zkouškou nového vztahu.

Nevědomé archetypy chování

Problém nastává i v případě, kdy žena místo partnera nevědomky hledá „ochrannou ruku“ otce, který ji z různých důvodů v mládí chyběl. To samé se děje v roli muže, který hledá „pečující náruč“ matky. Na druhé (starší) straně se často tyto vzorce setkávají s archetypem „zachránce.“ Kdo s kým pak vlastně žije? Navzdory věku je základem spokojeného a rovnocenného soužití opravdovost našich životů, mělo by se jednat skutečně o životní partnery, nikoli jen hráče určité role.  

Čas běží všem stejně, jen někomu začal dřív

Vztah s velkým věkovým rozdílem dříve než ostatní zpravidla narazí na problém zdraví. Samozřejmě nikdo nevíme, kdy naše hodinka přijde, avšak s přibývajícím věkem přirozeně stárne i tělo. Objevují se zdravotní problémy, které mladší partner najednou řeší dříve než by se stejně starou partnerkou či partnerem řešil. Zatímco problémy v sexuální oblasti lze u mužů řešit například kvalitními doplňky stravy, u žen nastává problém menopauzy a s tím souvisejících změn. Neschopnost dát partnerovi dítě může být velkou psychickou zátěží.

Objevují se však i těžší zdravotní problémy - se srdcem (jako preventivní kroky lze použít například pravidelné užívání Omega 3, které srdce posiluje), trávením (upravte stravu a zařaďte probiotika), mentální a duševní stárnutí jako zapomnětlivost, podrážděnost, nervozita (i zde může blahodárně působit např. Omega 3) a samozřejmě potíže s pohybovým aparátem (zvolte takové přípravky, které pocházejí z mořských zdrojů, lépe se vstřebávají či vitamín D3 v kombinaci s K2).

Připravte se, komunikujte, žijte

Základem šťastného partnerství, navzdory věku, je samozřejmě otevřená komunikace. Zde je u starších partnerů často výhoda, neboť dosáhli určité duševní zralosti a mnoho věcí pro ně přestalo být tabu. Zároveň je třeba počítat s tím, že „starého psa novým kouskům nenaučíš,“ resp. jen tehdy, pokud on / ona budou ochotni. Uvědomte si, čím vás partner / partnerka očarovali, nesnažte se je měnit svému „mladému“ či “zkušenějšímu“ světu. Nechte jim jejich život i kouzlo. Domluvte si  podmínky vztahu. Buďte otevření ve svých potřebách. V tomto partnerství je více než kde jinde potřeba velká dávka vzájemné důvěry, ochoty objevovat a vpustit / vypustit do/z života mnoho dosavadních přesvědčení.

Užívejte každý den, který máte společně k dispozici. V určité chvíli neodkládejte ani důležitá rozhodnutí - urovnejte poměry v rodině tak, aby v případě nemoci či dokonce smrti staršího partnera nedošlo k rodinné válce. Na období stáří se připravte i jinak - budete o partnera pečovat vy, pořídíte pečovatelku? Opět je základem úspěchu komunikace. Uvědomte si, že se stářím se přirozeně pojí jiné potřeby.

Nové děti ve vztahu

Dříve než se rozhodnete pro děti, je třeba si uvědomit, že je zde vyšší riziko, že starší partner je možná neuvidí vyrůstat (ať už z důvodu nemoci nebo smrti). Pokud je máte, věnujte se jim. Připravte na otazníky v očích okolí, zda je váš partner rodičem či prarodičem. Připravte na to i dítě. V určitých případech může malé dítě staršího partnera (v tomto případě spíše muže) obtěžovat, neboť jeho stabilizovaný život dostane nečekanou ránu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1