Jak zvládnout žárlivost

Jak zvládnout žárlivost

Jedním z největších ničitelů vztahů je žárlivost. Odkud se bere a jak s ní pracovat, aby vám nezkazila vztah?

Nejdřív je nutné říct, že žárlivost v určité míře je vlastně v pořádku. Pokud se váš partner nechová ve společnosti úplně vhodně a vy se v takové situaci necítíte příjemně, rozhodně nejde o žárlivou scénu, pokud mu řeknete, jak vám je a co se vám nelíbí. Jde o vytyčení určitých hranic a verbalizaci vašich pocitů.

Od toho je třeba odlišit chorobnou žárlivost, kdy jste podezíravá, urazíte se, jakmile se během večírku váš partner baví s někým jiným, jde na kávu s kamarádkou nebo zmíní oběd s kolegyní. Chorobní žárlivci se navíc často poznají tím, že nežárlí pouze na opačné pohlaví, ale i na kamarády svého partnera.

Odkud se tohle chování bere? Zjednodušeně se dá říci, že žárlivost je projev nejistoty. Žárlíme většinou tehdy, když si nejsme vědomi vlastní hodnoty, když se bojíme odmítnutí, ztráty, nebo o sobě pochybujeme. Zvládnout žárlivost tedy můžeme teprve ve chvíli, kdy si uvědomíme, že nejde ani tak o chování našeho partnera, ale o nás samotné.

Po tomhle uvědomění si pak máme na výběr, jak se zachováme. Nemusíme hned podlehnout návalu emocí, které v nás vyvolá zmínka o bývalé ženě, nebo pozdní návrat z pracovní akce. Samotné pocity nejsou mnohdy hlavním problémem. Ten začíná až tehdy, když se necháte žárlivostí pohltit a emoce jdou nekontrolovaně ven.

A jak tomu zabránit? Nenechte se užírat myšlenkami, které vám běží hlavou. Místo toho, abyste doma seděla a přemýšlela nad tím, co dělá vaše polovička s přáteli v baru a proč vám neodpovídá na zprávu, zaměstnejte se. Jděte na procházku, do kina nebo s kamarádkou na víno. Nenechte svou hlavu spekulovat o něčem, o čem v reálném čase prostě nevíte nic.

Pokud už ale máte potřebu si s vaším partnerem promluvit a dát najevo, že žárlíte, zkuste to vyjádřit bez agrese, výčitek a s respektem k vaší druhé polovičce. Vyjadřujte své pocity, nehodnoťte svého partnera. Tedy: „Cítím se zraněná, když nevím, s kým jsi a bojím se, že mě opustíš,“ místo: „Vidíš, jak mě trápíš?“

Výše uvedené strategie vám sice mohou pomoci zvládnout žárlivost ve chvíli, kdy jí pociťujete, to samo o sobě však nestačí. Pokud máte sklon kontrolovat telefon a sociální sítě vašeho partnera nebo žárlíte na jeho kamarády a bývalé přítelkyně, zkuste spíše zapracovat na svém sebevědomí a respektu a vztahu k sobě. A nezapomeňte, že váš partner si vás vybral právě proto, že jste taková, jaká jste.

Vše samozřejmě platí i v případě muže žárlivce.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1