Jak poznat přechozený vztah?

Jak poznat přechozený vztah?

2 min. čtení Markéta Veselá
Jste spolu s partnerem už roky a frustruje vás, že se váš vztah nikam neposouvá? Vztah by se měl vyvíjet, měl by mít svoji dynamiku, která ho udržuje při životě. Pokud se ve vztahu dlouhá léta nic neděje, hovoří se o tzv. „přechozeném vztahu“, často kolem 6. roku jeho trvání. Jak poznat, že „tohle“ prostě nikam nevede?

Co je to přechozený vztah?

Člověk je už ze své podstaty tvor, který je řekněme naprogramován pro žití v páru. Jenže někdy zapomínáme, že nejde jen o to partnera získat, ale i si ho udržet. Proto především na dlouhodobých vztazích je potřeba pracovat. A to hlavně v období, kdy opadne vzájemná zamilovanost a sundáte růžové brýle. Nejčastěji se podle výzkumů první problémy začínají objevovat kolem šestého roku vztahu. Každý vztah má své fáze, kterými si projde. Ale jen některý z nich dosáhne toho, že spolu partneři chtějí i zestárnout.

Definice přechozeného vztahu:

Existuje několik vodítek, které vám napoví, jestli se i vy nacházíte v přechozeném vztahu.

  1. Ztratila se přitažlivost, přestala fungovat chemie. Cítíte nedostatek vášně, intimity. Nemusí to být nutně jen o sexu, ale vytrácejí se i běžné doteky, pusa na rozloučenou apod.
  2. Máte pocit, že na partnerovi vidíte jen to negativní, kdežto dříve jste nad těmito vlastnostmi mávli rukou, nyní začínají být častějším důvodem k hádkám.
  3. Přitahují a zajímají vás jiní muži či ženy. V období zamilovanosti by vás ani nenapadlo se dívat po někom jiném, ale teď zvažujete, jestli by vám po boku někoho jiného nebylo třeba lépe? Jestli třeba někde nečekané ten pravý… ten opravdový. Trávit čas s partnerem vás už moc neláká, to raději vyrazíte s kamarády, případně jste raději sami.
  4. Příliš spolu nemluvíte. Komunikace je základem každého vztahu, vy se ale nyní bavíte sotva o provozních záležitostech okolo domácnosti a jinak je ticho… Jako by se najednou vytratily všechna společná témata, nesmějete se společně, nedebatujete.
  5. Nevidíte společnou budoucnost. Každý z nás má nějaké plány do budoucna, pokud v nich ale váš partner chybí a není tam pro něj místo, je načase se zamyslet, proč tomu tak je.

Je zajímavé, že mnohdy vás na problémy ve vašem vlastním vztahu upozorní kamarádi. To oni si všimnou, že se něco změnilo na vašem chování k partnerovi. Nemluvíte o něm hezky, nedotýkáte se ho a neberete ho sebou. Možná je to i tím, že závidíte ostatním párům jejich propojení, sounáležitost a jiskru, kterou na rozdíl od vás neztratili.

Není potřeba vztah dlouho testovat

Řada párů má potřebu toho druhého jakoby testovat, jestli je to ten pravý pro život. Odborníci však radí, že na to vám bohatě stačí první dva roky vztahu. Pokud už se v této době hádáte a řešíte jeden problém za druhým, zřejmě to nebude úplně ideální ani nadále. Pokud je ale vše zalité sluncem a vy si rozumíte, není důvod odkládat svatbu nebo založení rodiny. Čím více to oddalujete, tím se snižuje pravděpodobnost, že k tomu vůbec kdy dojde. Vztah totiž funguje jen tehdy, pokud ho pojí nějaký skutečný projekt, ať už jsou to děti, svatba, stavba domu, nebo založení rodinné firmy.

Zdroj: Pixabay.com

Jak vztah uzdravit?

Jestliže vám to neklape, svatba většinou nic nevyřeší, stejně jako děti. Tato závažná rozhodnutí nechte na dobu, až bude krize zažehnána. Důležitější je spolu zase začít komunikovat. Najít si na sebe čas a upřímně si popovídat o tom, co od vztahu očekáváte, jak to vidíte do budoucna a zjistit, jestli se vaše představy shodují. Vztah může oživit i nějaký společný projekt, protože každý vztah by měl směřovat k nějakému cíli. Když tomu tak není, stereotyp a únava vás dožene. Pokud máte pocit, že se v tom plácáte a oba sice chcete být spolu, ale nevíte, jak to změnit, je nejvhodnější volbou návštěva vztahového poradce. Pohled zvnějšku vám pomůže a třeba se ukáže, že to s vaším vztahem není tak nahnuté. Důležité jen je, aby změnu chtěli oba dva.

Také máte pocit, že váš vztah není úplně v dobré kondici? Podívejte se, jak se dá vztah zachránit

Zdroj foto: Pixabay.com

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1