Cesta letadlem - tipy jak to přežít ve zdraví

Cesta letadlem - tipy jak to přežít ve zdraví

Levné letenky jsou obrovským lákadlem. Je to jedinečná příležitost, jak se za malý obnos podívat do světa. Ale co když je pro vás cesta letadlem noční můra? Připravili jsme tipy, jak si pomoci, aby cesta byla příjemnější.

Většina katastrof je ve filmech

Nemyslete dopředu na „coby kdyby“ a v žádném případě se nedívejte na filmy o leteckých pádech. Možná byste se divili, kolik lidí to opravdu dělá. Buď se na let snažte nemyslet (resp. jej přijmout jako nutné zlo) nebo si ho spojte s příjemnou činností. Vymyslete si, na co se můžete těšit, např. že si koupíte něco pěkného v duty free zóně nebo se podíváte na místo, kde jste ještě nebyli.

Zároveň si otevřeně přiznejte, že se prostě bojíte. Ta emoce tam je a její schovávání celé situaci neprospěje. Pak si představte, co nejhoršího se může opravdu stát. Prostě si tuto cestu své mysli projděte. Jakmile to uděláte, ucítíte úlevu, protože už je to něco, „co znáte.“ Najednou i mysl dokáže vyhodnotit, že strategie, které vám podsunula jsou povětšinou za vlasy přitažené. A pokud je to opravdu váš problém, je možnost vyhledat profesionální pomoc. Jak zjistíte, existují střediska, které s tímto druhem strachu pracují.

Přijeďte dřív

Nespěchejte. Raději přijeďte dříve, než je nutné, ať máte na všechno dostatek času a zbytečně se nestresujete. V takovém případě budete mít totiž čas si jít někam sednout a dát si něco dobrého na kuráž. Akorát to nesmíte přehnat, mohlo by se stát, že vás do letadla nepustí. A vězte, že tento scénář mysl nenachystala.

Připravte si bonbóny

Při vzletu i přistání se vám budou hodit bonbóny (může to být cokoliv, co máte rádi - hašlerky, bonpari atd.). Při změně tlaku v kabině často zaléhají uši. Řešení je hned několik. Můžete se snažit zívat, hodně polykat a nebo si pomůžete cumlacím bonbónem. Hlavně si je nezapomeňte přidat do příručního zavazadla. U většiny společností by to neměl být problém, ale před letem si to raději zkontrolujte.

Špunty do uší a klapky na oči

Pokuste se usnout, zvláště pokud je váš let dlouhý. Dobrými pomocníky vám budou špunty do uší a maska na spaní. U lepších společností toto vybavení dostanete přímo v letadle. Jestli ale letíte levnějším spojem, raději si vezměte vlastní. Když jste nervózní, tak vám bude vadit i malé světlo. Díky spánku vám cesta uběhne jako nic a kapitán vás většinou vzbudí před přistáním. Bohužel, mě osobně se ještě nestalo, že by mě nechali se vyspat až do dosednutí.

Nabijte zařízení nebo vezměte knihu

Na cestu se vybavte nabitým notebookem nebo telefonem. Nachystejte si hudbu a filmy. A pro všechny případy zabalte i power banku. Pokud ale jedete takzvaně nalehko, vystačíte si určitě i s dobrou knihou. Je potřeba mít záložní plán, kdyby se vám nepodařilo usnout.

Vemte si do letadla teplé ponožky. Poslouží místo bačkor a ještě vám bude teplo na nohy. Vhodné je vzít si i nějaký šátek přes ramena, případně na uvázání kolem beder. Klimatizace je totiž v mnoha směrech neúprosně studivá.

Určitě celou dobu jen neseďte. Jednou za hodinu se protáhněte a dejte si zdravotní procházku po letadle. Je vhodné zařadit i cviky, které pomohou zkroucené končetiny, krk a záda protáhnout a prokrvit. Tím předejdete ztuhlosti, otokům či migréně. A hlavně nezačněte znovu vymýšlet scénáře co se asi stane, a pokud vaše mysl nedá pokoj, tak jí poděkujte a vraťte se do pohody. Pravděpodobnost, že se s letadlem něco stane je velmi malá. Takže si let v klidu užijte.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1