Zdraví pod lupou: Zápach z úst

Zdraví pod lupou: Zápach z úst

Pokud vás nepříjemný zápach z úst obtěžuje a zatím jste s ním bojovali neúspěšně, pak jste možná ještě nenašli pravé jádro pudla. Nejdůležitější je totiž zlikvidovat bakterie.

Ač může zápach z úst způsobovat i řada onemocnění, jako je zánět horních či dolních cest dýchacích, gastritida, žaludeční vředy, pálení žáhy, některé infekční choroby, nebo užívání léků, téměř v 90 % najdete příčinu zápachu z úst právě v dutině ústní. A dá se s ním poměrně snadno bojovat. Na vině jsou totiž bakterie.

Co dělají bakterie v ústech?

Ulpí na povrchu zubu, ve struktuře jazyka i na dásních. Neviditelné bakterie si vesele žijí v naší puse a při tom produkují nepříjemný zápach. To by však nebylo to nejhorší. Samotný zápach nám neubližuje, ale přemnožené bakterie mohou za záněty dásní a v krajním případě za ztrátu zubu. Jak se zápachem v ústech bojovat do důsledku?

Kartáček, zubní nit a ústní voda. Vyzbrojte se!

Bez pomocníků to nepůjde. Bakterie způsobující zápach se zachytávají ve špatně přístupných místech – v mezizubním prostoru, na vnitřní straně zubů a kolem krčků. Pokud si sice zuby vyčistíte, ale celá akce proběhne během dvou minut, nezbavíte se veškerého zubního plaku. Kromě běžného kartáčku proto sáhněte i po tom mezizubním, nebo alespoň po niti. Poslední zbytky nečistot vypláchne ústní voda.

Za zvážení stojí i kvalitní elektrický zubní kartáček. Princip, jakým čistí zuby, je mnohem preciznější než ruční čištění, a odstraní se tak více zubního plaku.

Dentální hygiena stojí za investované peníze

I když se někomu investice do dentální hygieny může zdát zbytečná, opravdu se vyplatí. V domácích podmínkách není možné nahradit profesionální čištění, které se dělá opravdu pečlivě. Takto vyčištěný chrup si svépomocí snadno udržíte, a pomůže zbavit se zápachu z úst. Povrch zubů se vyhladí, a tím vznikne menší prostor pro usazování plaku a bakterií. Návštěva zubní hygieny stačí jednou za rok a věřte, že si budete připadat, jako byste měli úplně nové zuby!

Mrkněte se také do klientského programu své pojišťovny. Mnoho z nich návštěvu zubní hygieny jednou ročně proplácí.

Jakou roli hraje pitný režim a cukr?

Zásadní, protože dostatečná hydratace zabraňuje vysušování sliznice v ústech. Suchá sliznice neplní svou ochrannou funkci, může i praskat, a především je ideálním místem pro množení bakterií. Pitný režim je důležitý také pro tvorbu slin. A jak je to s tím cukrem? Ten zápach z úst ještě víc podporuje. Je doslova živnou půdou pro bakterie obecně, tedy nejen v ústech. Jestliže vás trápí bakteriální záněty kdekoli v těle, omezení konzumace sladkého může hodně pomoci.

Domácí ústní voda se šalvějí

Jednoduchý recept na domácí ústní vodu můžete obměňovat. Takový hřebíček působí dobře proti zánětu dásní, a za největší osvěžovač dechu platí stará dobrá máta. V našem receptu jsme použili šalvěj. Nejen, že krásně voní a působí antibakteriálně, ale je skvělá ve chvíli, kdy na vás něco leze, nebo když se objeví afty.

Jak na to? Sklenici s víčkem naplňte čerstvou šalvějí a zalijte pálenkou či vodkou. Směs každý den protřepejte a nechce macerovat měsíc.Poté ústní vodu přeceďte do čisté lahvičky a před použitím nařeďte 1:10 s obyčejnou vodou.

Co je nejdůležitější? Svůj boj nevzdávat! I když je zápach z úst velice obtěžující, není neřešitelný. Pravidelné preventivní návštěvy zubaře a zubní hygieny jsou ale v tomto případě samozřejmostí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1