Jak zatočit s afty?

Jak zatočit s afty?

Malé bílé vřídky známé jako afty znají patrně všichni. Někomu dělají nechtěnou společnost každý rok, jiný je pocítí jednou za pár let. Nevšimnout si, že máte afty v puse, je zhola nemožné. Pokud se usadí vzadu v krku kolem mandlí, škrabou a bolí při polykání. Afty na jazyku jsou zase nepříjemné při konzumaci jakéhokoliv výrazného jídla. Jak se jich zbavit?

Jasná příčina aftózní stomatitidy, jak se tohle onemocnění odborně nazývá, není známá. Má se za to, že jde o kombinaci snížené imunity, dlouhodobého napětí a stresu a u žen hormonální nerovnováhy. Také nedostatek kyseliny listové, vitaminu B a železa může přispět ke vzniku, stejně jako dlouhodobé usazení škodlivin v krku. Proto na ně mohou trpět častěji kuřáci a lidé s rovnátky a ústními protézami. Opakované afty mohou být i projevem potravinové alergie.

Jednoho dne už to naše tělo nezvládne, začne se bouřit a „potrestá“ nás na pár dní těmito otravnými vřídky. Navíc v aktuální době je většina lidí v permanentním stresu z toho, co bude, schází nám otevřené setkávání s rodinou a přáteli i kolektivní sporty a dovolená. Motivace cvičit doma a stravovat se zdravě není mnohdy valná a vytrácí se i dobrá nálada. To všechno mohou být příčiny, proč se jednoho dne probudíme s afty v puse nebo na jazyku.

Gel nebo roztok z lékárny?

Naštěstí jednotlivé afty po týdnu až deseti dnech obvykle samovolně zmizí. Během této doby vynechejte alkohol, kyselá a příliš pálivá jídla. Ani citrusové šťávy a džusy nejsou ideální, protože už tak citlivou sliznici ještě více podráždí. Odborníci také radí zavítat do lékárny a pořídit si gely a roztoky, které aft a sliznici kolem něj znecitliví. Nejznámější je roztok z hypermanganu, tzv. „fialová vodička“. Jeho výhoda spočívá v tom, že na bolestivém místě snáz ulpí na rozdíl od gelů. Do fialova zbarvené rty, zuby i celý vnitřek úst ale nemusí být pro každého přijatelný. V takovém případě sáhněte po gelu, který je bezbarvý. Na druhou stranu ho můžete snadno spláchnout slinami a přirozenou vlhkostí sliznice dásní, tváře a jazyka. Dobrou volbou jsou i cucavé pastilky ve spojení s pravidelným kloktáním roztoků a ústní vody, klidně i několikrát denně.

Zkuste domácí bylinkovou tinkturu

Bylinkový roztok si můžete koupit hotový v lékárně nebo si ho podle receptů našich babiček připravit doma. Vynikající při léčbě aftů je šalvěj, echinacea a řepík lékařský. Připravit z nich můžete silný čaj a pak pravidelně kloktat, nebo si vyrobit tinkturu, pokud si doma bylinky pěstujete. Postup je jednoduchý. Čerstvé bylinky přelijte šedesátiprocentním alkoholem a nechte louhovat jeden den v uzavřené nádobě. Postižené místo poté potírejte vatičkou. Jen si dejte pozor a množství nepřehánějte. Alkohol sice aft „vypálí“, ale mohl by přitom spálit i okolní citlivou sliznici.

Obklad ze šalvěje nebo řepíku

Pokud je to možné, na bolavé místo si můžete přiložit i pár lístků šalvěje nebo řepíku a nechat působit, například je-li aft na spodní straně jazyka nebo na dásních. Pro odvážné jedince je tu pojídání cibule a česneku, které jsou známé svými antibakteriálními a antiseptickými účinky.

Máte afty často? Navštivte lékaře

Bohužel se může stát, že aft nebudete mít v puse jeden, ale hned několik, ty se spojí do jednoho velikého, jenž vám znepříjemní život klidně i na měsíc. Setkáváte-li se s tím navíc pravidelně několikrát ročně, potom navštivte lékaře a zároveň pouvažujte o změně svého životního stylu. Bylinky a přípravky z lékárny jsou velmi nápomocné, ale nepohnou s tou pravou příčinou. 

Podobně nepříjemné mohou být i opary. Jaká je jejich příčina a jak si s nimi poradit? Přečtěte si v článku Proč se opary vrací?

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1