Zelenina z vlastní zahrádky je ta nejlepší

Zelenina z vlastní zahrádky je ta nejlepší

Kromě sladkého ovoce už se můžeme radovat i z první zeleniny. Ze záhonů sklízíme především hrášek, okurky, cukety, ale i červenou řepu. Šup s nimi na talíř.

Zelenina jako základ jídelníčku

Nejlépe chutná doma vypěstovaná zelenina, že? Pokud nemáte to štěstí a nevlastníte kus zahrádky a ještě jste nenašli odvahu hospodařit na balkóně či parapetu, je nejlepší vyrazit na nějaký místní trh. Tam bývá k dostání čerstvá zelenina, která k nám neputovala přes půl světa. Díky tomu nemusí být tolik ošetřena chemií a odrazí se to i na její ceně, ale především chuti a obsahu vitamínů. A co dozrává na zahrádce jako první? Jsou to například tyto druhy zeleniny:

Všestranná cuketa

Cuketa je nejen snadná na pěstování, které není nikterak náročné, ale má především mnohostranné využití v kuchyni. Dají se z ní připravovat placky, můžeme ji smažit jako řízek, vydlabat a naplnit masem či sýrem, použít do těsta na dorty či buchty apod. Má totiž velmi jemnou chuť, mladé plody se dokonce dají jíst i syrové jako součást salátů. Navíc je tvořena téměř z 90% z vody, takže se hodí i pro ty, kteří si hlídají linii. Krom toho obsahuje vlákninu, vitamín C, draslík, železo, vápník a hořčík. Cuketa tak pomáhá při detoxikaci organismu, posiluje imunitu, zlepšuje pohyb střev a prý pomáhá i proti stresu a únavě.

Zelené kuličky hrášku

Mladý zelený hrášek je nejchutnější, když je čerstvě utržený. Připravit si z něho lze ale například i polévku, nebo pyré. Pro naše tělo je prospěšný hned z několika důvodů. Jednak má vysoký obsah bílkovin, vlákniny a kyseliny listové, ale také řadu vitamínů a minerálních látek. Zmiňme například vitamíny skupiny B, vitamín K, E a vápník, železo, fosfor a draslík. Hrášek dokáže posilovat imunitní systém, protože obsahuje antioxidanty. Snižuje špatný cholesterol a díky vitamínům skupiny B je dobrý i pro kvalitní vlasy a nehty.

Nejen do salátu - okurka

Okurky se hodí především do studené kuchyně. Nejčastěji jako součást salátů a pomazánek. V létě nabízí vychlazená okurka ideální osvěžení. Stačí ji smíchat s bílým jogurtem a koprem a lehká svačinka je na světe. Podobně jako cuketa, tak i okurka je tvořena převážně z vody. I přesto obsahuje i další, pro nás důležité, látky. Jsou to především minerální látky: draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo. Doporučují se hlavně při problémech s pokožkou. Už naše babičky věděly, proč si okurkové slupky přikládaly na čelo. Dokážou totiž udržet v pokožce vlhkost, hydratovat ji a přitom zbavovat tělo škodlivin.

Opomíjená červená řepa

Na rozdíl od výše jmenovaných druhů zeleniny se červená řepa na našich stolech neobjevuje zase tak často. A to je velká škoda. Červená řepa má v kuchyni také široké využití. Dá se z ní udělat například výborná pomazánka, polévka či placičky a dokonce lze použít i do sladkého těsta (viz recept níže). Červená řepa kromě minerálních látek a vitamínů obsahuje i tzv. pektin, který pomáhá snižovat špatný cholesterol. Dále v ní najdete i betain a betanin. To jsou látky s protirakovinnými účinky, posilují játra a pomáhají tělu bojovat se záněty.

Řepový dort s čokoládou

  • Ingredience:
  • 250g červené řepy
  • 100g hořké čokolády
  • 280 třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 250g polohrubé mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 50g kakaa
  • špetka soli
  • 200 ml slunečnicového oleje

Postup:

Červenou řepu nastrouháme, necháme odstát a slijeme přebytečnou šťávu. Mezitím si v misce ušleháme cukr s vejci do pěny. Přidáme k ní rozpuštěnou čokoládu, mouku, kakao a sůl. Vmícháme řepu a nakonec postupně přiléváme olej a vymícháme do hladkého těsta. Do přelijeme do vymazané formy a pečeme zhruba hodinu při 180 stupních celsia. Po vychladnutí lze prokrojit a namazat domácí marmeládou, případně polít čokoládovou polevou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1