Zahrádka na balkóně nebo parapetu

Zahrádka na balkóně nebo parapetu

Nemáte zahradu, ale chcete si doma pěstovat bylinky nebo zeleninu? Nezoufejte, dáme vám pár tipů, co můžete pěstovat na balkóně. A jestli vám chybí v bytě balkón, postačí i parapet. Budete se o ně muset starat více, než o ty na zahradě a ony se vám za to bohatě odvděčí.

Základy pěstování

Pokud jste začátečník, kupte si raději rovnou sazeničky. Semínka se totiž musí předpěstovávat. Pro bylinky vyberte slunné místo. Potřebují mít dostatek světla. Na druhou stranu budou potřebovat chránit v létě, před ostrými poledními paprsky. Pořiďte pořádně velké truhlíky nebo květináče, abyste neomezovali prostor bylinek. Nevadí, když budete mít více druhů v jednom truhlíku. Musí mít ale podobné požadavky na život (některé raději sušší prostředí, jiné zase spoustu vody).

Jako podklad pro bylinky dejte zeminu s pískem a kompostem nebo použijte substrát pro byliny. Zapojte také drenážní vrstvu. Do té použijte kamínky, štěrk a hliněné střepy. Snažte se bylinky zalévat hlavně odstátou vodou. A nezapomeňte je pravidelně prostříhávat.

Bylinky

Bazalka je bylina hojně využívaná v italské kuchyni. Jde o jednoletou letničku. Doporučuje se pěstovat společně s rajčaty v jednom truhlíku. Má ráda slunné a teplé místo. Potřebuje hodně závlahy, takže ji buď zasaďte do samozavlažovacího truhlíku nebo ji často zalévejte. Chraňte ji před průvanem a chladem. Použít jí můžete do salátu, na pizzu, s rajčaty nebo si z ní udělejte lahodné bazalkové pesto (stačí rozmixovat s předem namočenými ořechy či mandlemi, případně trochou česneku).

Oregano se stejně jako bazalka využívá v italské kuchyni. Jde o nenáročnou trvalku. Stát by měla na slunném a suchém místě. Mezi jednotlivými sazeničkami nechejte dostatek prostoru, aby se mohli rozrůstat podle potřeby. I tuto bylinu chraňte před chladem a mrazem, aby vám dlouho vydržela. U oregana se při používání snažte odtrhávat vrcholy lodyh, aby mohla bylinka dále růst. Skvělou zprávou u oregana je, že je to antivirová bylina, takže vám pomůže nejen chuťově, ale i se zdravím (v tomto případě ji pijte jako odvar -  1 čajová lžička na 0,25l šálek).

Pažitka je v české kuchyni hodně rozšířená. Pravděpodobně proto, že na obyčejný chleba s máslem a pažitkou dostane čas od času chuť každý. Pažitka potřebuje dostatek vody a nemusí být na přímém slunci. Lépe jí bude v polovičním stínu. Jde o celoroční bylinu. Použít ji můžeme nejen na chleba, ale i do polévky, rizota, těstovin nebo do brambor. Pravidelně ji zastřihávejte a nespotřebované stonky můžete zamrazit.

Máta je trvalka a nemusí stát na přímém slunci. Raději má polostín. Do květináče či truhlíku ji zasaďte samotnou, její kořeny se hodně rozpínají. Často ji zalévejte. Existuje mnoho druhů máty, ale všechny chutnají skvěle. Má i řadu léčivých účinků. Pomáhá k lepšímu trávení, při dýchacích obtížích, zlepšuje pleť a psychiku a pomáhá bojovat s alergiemi. Kromě mojita ji můžete dát do salátů, smoothie, dezertů a nebo si udělat mátový čaj. Pozor, u mužů snižuje testosteron.

Další bylinky, kterým se daří v bytě, jsou rozmarýn, petržel, tymián, citronová tráva, meduňka, majoránka, koriandr, stévie, šalvěj nebo saturejka.

Zelenina

Rajčata potřebují opravdu hodně světla a tepla. Položte je tedy na místo, kde většinu dne svítí slunce. Ideálně je začněte pěstovat na konci léta. Umístěte je do květináčů, které mají velké otvory pro odvodnění. Rajčata potřebují dýchat. Můžete je umístit do samozavlažovacích truhlíků, tam se jim bude skvěle dařit. Jakmile rostlinka trochu povyroste, zhruba do 7 centimetrů, tak ji přesaďte do většího květináče.

Papriku je dobré umístit také do samozavlažovacích nádob, ale bude prospívat i v obyčejném truhlíku. Jen si musíte dávat pozor, abyste je zalévali co nejvíce ke stonkům. Papriky potřebují hodně vláhy, tepla a živin. K paprikám je dobré přidat oporu. Rostou hodně do výšky, tak aby se nebortily. Obě rostliny, rajčata i papriku, je dobré přihnojovat.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1