Jak pečovat o kožní mikrobiom? Důležitý je především pro stárnoucí pleť

Jak pečovat o kožní mikrobiom? Důležitý je především pro stárnoucí pleť

4 min. čtení Šárka Brunclíková
Kožní mikrobiom, ekosystém bakterií na pokožce, je klíčem ke zdravé pleti. Dokáže bojovat s vnějšími vlivy a zabraňuje šíření zánětů na kůži. Jeho rovnováha je nezbytná pro odolnost i stárnoucí pleti. Jak kožní mikrobiom podpořit a udržet pleť v dobré formě?

Mikrobiom zahrnuje všechny bakterie, viry, houby a další mikroorganismy, které obývají různé části našeho těla. Tím největším je střevní mikrobiom, ale existuje i na největším orgánu lidského těla - na kůži. 

Mikroflóra na kůži vytváří ochrannou bariéru proti škodlivým mikroorganismům. Často se označuje jako ochranný kožní plášť nebo i kyselý plášť, protože jeho pH se pohybuje v hodnotách 4,7 až 5,75 a je mírně kyselé. Toto kyselé prostředí je pak ideální pro zastavení šíření nežádoucích a škodlivých mikroorganismů, které v něm nepřežijí. 

K čemu slouží kožní mikrobiom?

Kožní mikrobiom, který má správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi zajišťuje, že boj proti patogenům bude efektivnější a zabrání rozvoji kožních nemocí jako je akné, ekzém nebo zánět. Má také vliv na to, aby se pleť nadměrně nevysoušela a přehnaně citlivě nereagovala na vnější vlivy. 

Různé druhy mikroorganismů osidlují různá místa. Mají jiné preference co se týče kožního mazu a ovlivňují je i další faktory, jako je strava, pohlaví a hlavně věk. Když pleť stárne, její pH roste. To znamená, že je prostředí více zásadité, tudíž pokožka není schopná zabraňovat nežádoucím bakteriím.

Rovnováha kožního mikrobiomu

K dorovnání nerovnováhy v kožním mikrobiomu pomáhají probiotika. Nejen, že bychom je měli konzumovat pro udržení rovnováhy ve střevech, ale i aplikovat přímo na kůži pomocí krémů nebo séra. Probiotika na povrchu pokožky produkují kyselé molekuly, ty pH sníží a zvýší její obranyschopnost. Přátelské bakterie se díky tomu šíří rychleji a výsledkem je rovnováha mikrobiomu.

Probiotika sice pomáhají přátelské bakterie rozmnožit, ty ale potřebují další výživu, a to ve formě prebiotik, které opět pořídíte například ve formě séra. Prebiotika se vyskytují v přípravcích s peptidy. Hledejte například složku biolon.

Pleť při čištění nedrhněte

Šetrné čištění pleti od nečistot, které za celý den nastřádá, je dalším pilířem vyváženého kožního mikrobiomu. U přípravků na čištění pleti dbejte na jejich složení a vyvarujte se produktům s obsahem alkoholu, které pleť vysušují. Při čištění buďte jemní a neomývejte pokožku příliš horkou vodou.

I běžná voda z kohoutku ale může být narušitelem optimálního pH. Proto by v čistíci rutině neměl chybět tonizující přípravek, například ve formě přírodních květových vod nebo tonika. Ty pleť navrátí do správné a funkční hladiny.

Zaměřte se také na hydrataci, a to jak zevnitř, tak zvenku. Dodržujte pitný režim a postarejte se o kůži hydratačními přípravky jako je například bambucké máslo, které nedráždí ani citlivou pokožku díky svému přírodnímu původu.

Velkou roli při udržování kožní mikroflóry hraje také stres, ovzduší, ve kterém se pohybujeme, a další škodlivé návyky jako je kouření nebo pití alkoholu. Pokud se vyvarujeme těmto vlivům a zaměříme se na udržování zdravého kožního mikrobiomu, posílíme obranyschopnost, vyhneme se nepříjemným zánětům a naše kůže si déle udrží zdravý vzhled.

 

Zdroje: Národní zdravotnický informační portál, Šárka Stuchlíková

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1