Bylinka pro tento měsíc: heřmánek pravý

Bylinka pro tento měsíc: heřmánek pravý

Jen málokdo neochutnal heřmánkový čaj, který léčí všemožné neduhy. Heřmánek toho ale dokáže daleko víc. Můžete si z něj navíc připravit třeba mastičku...

Své věděl už Krteček

Pamatujete si na díl seriálu Krteček, v němž se vydává hledat chamomillu až do dalekých zemí, aby pomohl nemocné kamarádce myšce? A přitom roste hned u jeho domečku. Moudrá sova, která Krtečkovi poradila, jak má myšce pomoci, moc dobře věděla, že heřmánek, latinským názvem Matricaria chamomilla dokáže pomoci s rozličnými zdravotními neduhy. A jaké to jsou?

Heřmánek působí protizánětlivě a dezinfekčně, navíc má i uklidňující účinky. Hlavní léčivou složkou jsou silice, ale také hořčiny, éterické oleje či rutin. Používat ho mohou dospělí, ale i malé děti.

Co všechno heřmánek umí?

  • posiluje imunitní systém, proto se doporučuje v době nachlazení, ulevuje i při kašli a rýmě (lze i inhalovat heřmánkový odvar)
  • jako mast je vhodný na popáleniny či jiná zranění, hemoroidy, kožní vyrážky
  • protože působí dezinfekčně, doporučuje se jako kloktadlo při potížích se zuby a dásněmi
  • uklidníte s ním i rozbouřené zažívání – pomáhá od křečí, nevolnosti, při žaludečních či střevních potížích
  • ženám pomáhá s bolestivou menstruací, ulevuje od křečí
  • jeho uklidňující účinky využijí ti, kteří mají problémy se spánkem

Kdy a jak trhat

Heřmánek se dá trhat od května až do září. Sbíráme ho ve slunečních dnech, květy by neměly být mokré. Ideální chvíle pro sběr je třetí den po rozkvětu. Pohlídejte si, aby heřmánek nebyl už spíše odkvetlý. Trhejte pouze květy, listy ani stonky se nepoužívají. Aby si zachoval všechny pozitivní vlastnosti, potřebuje při sušení pečlivě hlídat teplotu. Ta by neměla být vyšší než 40 stupňů Celsia. Heřmánek sušíme na stinném místě, nikdy ne na přímém slunci. Případně lze využít sušička či sušit v troubě. Poté skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě, kam se nedostanou moly, ale ani prach.

Připravte si mastičku nebo čaj

Heřmánek lze užívat vnitřně (v podobě čaje), nebo zevně (mastičky, odvary, koupele apod.). Připravit si heřmánkový čaj není nic složitého, postačí čajovou lžičku sušených květů zalít čtvrt litrem vroucí vody a nechat patnáct minut vylouhovat. Poté scedíme a pijeme, případně lze dosladit, například medem.

Heřmánkový olej – V tomto případě nepoužíváme květy sušené, ale čerstvé. Ty naplníme do lahvičky (nebojte se je tam trochu namačkat) a zalijeme olivovým olejem tak, aby byly všechny ponořené. Uzavřeme a necháme zhruba 14 dní louhovat někde na slunečném místě. Poté scedíme a můžeme používat. Olej se hodí na kožní problémy, ranky, ale i bolestivé klouby. Pár kapek lze přidat třeba i do koupele.

Heřmánková mast – I na tuto mastičku si připravte čerstvé květy. Ideálně velkou hrst na kostku sádla. Sádlo dejte do hrnce, přidejte květy a nechte rozpustit. Ve chvíli, kdy začíná vřít, ho stáhněte. Někde na chladném místě do nechte do druhého dne vychladnout. Pak ho opět zahřejte a prolijte hustým cedníkem, abyste vyndali květy. Uchovávejte v lednici. Mastička se hodí na bolestivá místa, která stačí potřít.

Zdroj fotografií v tomto článku: Pixabay.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1