Jak vybírat brýle? Důležitý je i tvar obličeje

Jak vybírat brýle? Důležitý je i tvar obličeje

Nejen dioptrická pomůcka nebo ochrana před slunečním zářením, ale i výrazný módní doplněk, dotvářející osobnost svého nositele. To jsou dnes brýle. S výběrem brýlových obrouček je to proto podobné jako s botami nebo s oblečením – musí svému nositeli perfektně sedět. Podle čeho se při nákupu brýlí řídit, abyste našli ty nejlépe padnoucí?

Na přehlídkových molech, ve výkladech optik či na instagramu najdete obrovskou škálu nabídky. „Obroučky svých brýlí si můžete vybírat podle tvaru, barvy či značky a dalších parametrů. Inspirace tím, co nosí jiní, je jedna věc. Ale důležité je dát na svůj pocit, vědět, co vám sluší a v čem se cítíte dobře.” vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz.

Brýle pro kulatý tvar obličeje

Ať už přemýšlíte nad dioptrickými nebo slunečními brýlemi, jedním z vodítek, jak si správné obroučky vybrat, může být tvar vašeho obličeje. Kulatý tvar bývá zpravidla tím nejčastějším. Pokud máte kulatou tvář, budou vám spíš sedět výrazně hranaté obruby. Hrany brýlí rozbijí kulatost a zostří vaše měkké rysy.

Brýle pro oválný tvar obličeje

Jste-li majitelkou oválného obličeje, můžete si gratulovat. Patříte totiž mezi univerzály, kterým sluší téměř všechny typy obrouček. Ideální pro vás můžou být hranaté, ale také jemnější a kulatější brýle. Nebojte se ani brýlí typu pilotky. Tyto nadčasové brýle jsou svěžím doplňkem, který nikdy nevyjde z módy.

Brýle pro hranatý obličej

Hranatý tvar obličeje potřebuje obvykle trošku zjemnit. Toho docílíte, když sáhnete po oválných brýlích, které „uhladí“ vaše proporce. Fantazii se ale meze nekladou, slušet vám budou i pilotky nebo retro brýle.

Brýle pro obličej ve tvaru srdce

Takovému tvaru obličeje sednou jako ulité brýle, které byly hitem v 50. a 60. letech a říká se jim kočičí. Odvedou pozornost od spodní části vašeho obličeje a naopak upozorní na tu horní. Kočičí brýle hravým způsobem vyjádří vaši originální osobnost.

Co platí pro všechny

Nezapomeňte, že brýle by měly ladit nejen stylově, ale zároveň vám také sednout na obličeji. Musejí dobře padnout za ušima, a hlavně na kořeni nosu, aby nepadaly, ale ani netlačily. Řasy by se ani při mrkání neměly dotýkat brýlových čoček. Při výběru slunečních brýlí je hodně důležitá i jejich velikost. Aby brýle propouštěly co nejméně UV paprsků, měly by mít velká skla – sluneční záření se odráží od okolního prostředí, takže dobře padnoucí brýle chrání zrak před účinky ostrého slunečního svitu i před odrazy z různých stran. Naštěstí jsou velká skla zároveň trendy!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1