Jak pečovat o suchou pokožku?

Jak pečovat o suchou pokožku?

Mrazivé počasí venku a časté přechody do mnohdy extrémně vytopených místností dokážou naši pokožku nepěkně potrápit. Pokud je vaše pleť navíc přirozeně suchá, reaguje na chladné měsíce mnohem citlivěji a každou změnu vám dává zakusit doslova na vlastní kůži. Víte, jak se o suchou pokožku starat co nejlépe?

Čistota je půl zdraví, to věděly už naše babičky. Zapomeňte ale na agresivní čistící prostředky plné alkoholu nebo klasické mýdlo, které pokožku napne k prasknutí. Mnohem lepší a šetrnější jsou jemné mycí emulze a krémy. Pokud navíc obsahují vitamíny A, E, mořské řasy nebo kyselinu hyaluronovou, bude vaše pokožka jásat radostí. Opatrně s přírodní kosmetikou. Ta má bezesporu mnoho etických výhod, ale silná koncentrace rostlinných složek často způsobuje alergie a podráždění.  Pokud budete zkoušet přírodní novinky, aplikujte je raději na malou plochu pokožky.

V zimě je nejlepší volbou olej – ať už v podobě čističe pleti nebo místo klasického krému. Dávejte si ale pozor na to, abyste jej nikdy neaplikovali přímo na suchou pokožku (bez použití vody). Pro zachování hydratace je nutné vytvořit z oleje a vody jemnou emulzi, kterou jemně vmasírujete do pleti. Zkuste se občas pořádně rozmazlit a dopřejte si olejovou masáž. Ta je oblíbená na dalekém Východě. Masíruje se nejčastěji teplým sezamovým olejem, ale nic nezkazí ani kvalitní olivový, mandlový nebo konopný.

Nepřehánějte to s horkou vodou. Častá teplá koupel nebo sprcha naši pleť zbytečně oslabuje a připravuje ji o pružnost. Suchá pokožka na ni navíc reaguje mnohem citlivěji než ostatní typy. Naopak chladná sprcha a otužování obecně má na kůži velmi kladný vliv. Rozproudí krev, reguluje tvorbu kožního mazu a díky vyplaveným endorfinům je pokožka i zářivější a hladší.

Hlídejte si jídelníček. I když zima svádí ke zvýšené konzumaci koření (a doporučuje to i například indická ajurveda), pro suchou a citlivou pleť platí, že všeho moc škodí. Pozor si dávejte hlavně na ostré koření jako chilli nebo pepř, které v zvýšené míře dokáže pokožku podráždit. Opatrně také s cukrem v jakékoli podobě. Tento bílý prášek je zloděj hydratace, nenápadně nás vysušuje – a v případě i tak dost suché pleti vážně není o co stát.

Cigarety ne, raději knihu. Kouření, ať už aktivní nebo pasivní, je dalším nebezpečným vysušovačem naší kůže. Na krabičkách se o tom přece píše. Způsobuje vrásky, stárnutí pokožky a předčasnou mumifikaci. A to nepotřebujeme, ať je zima nebo léto.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1