Živý kolagen - překvapivý účinek a šetrné zpracování

Živý kolagen - překvapivý účinek a šetrné zpracování

8 min. čtení Lucie Jankovská
Možná jste za poslední dobu zaznamenali zvýšenou nabídku nejrůznějších doplňků stravy s obsahem kolagenu. Se zvýšenou nabídkou se ale bohužel zvýšil i počet nedorozumění a mylných označení takových přípravků. Označení živý kolagen si totiž každý kolagenový doplněk jen tak nezaslouží, a tudíž opravdu není kolagen jako kolagen. My si na následujících řádcích vysvětlíme proč.

Na úvod si pojďme ještě ujasnit, co to ten kolagen vlastně je. Kolagen je bílkovina, která plní funkci zásadní stavební jednotky lidského těla a v podstatě zajišťuje jeho pevnost a to, že se můžeme bez problémů pohybovat. Tuto bílkovinu najdeme zejména v kostech, chrupavkách, svalech, šlachách a pokožce, kde působí jako pojivo jednotlivých buněk.

Je tedy zcela jasné, že kolagen představuje nepostradatelnou složku našeho organismu, naneštěstí se jeho obsah v těle s přibývajícím věkem snižuje, což má za následek například snížení elasticity pleti, nebo zhoršení potíží s klouby. Dobrou zprávou je, že kolagen je možné našemu tělu dodat pomocí různých doplňků stravy. Jak ale vybrat kvalitní kolagen, který bude našemu tělu skutečně prospěšný?

Na co si dát při výběru kolagenu pozor?

Je třeba zdůraznit, že pojmy hydrát kolagenu (živý kolagen) a hydrolyzovaný kolagen označují dvě zcela odlišné věci. Ano, v obou případech se sice jedná o kolagen, nicméně nesmíme opomenout zásadní a výrazné rozdíly, které pozorujeme v oblasti způsobu zpracování kolagenů, použité surovině a jejich složení.  

Hydrát kolagenu aneb živý kolagen

Právě hydrát kolagenu, zpracovaný průlomovou technologií nové generace - Triple Helix Formula, jinak také živý kolagen by měl být v popředí našeho zájmu. Zejména díky kvalitnímu složení a šetrné promyšlené výrobě představuje ideální typ kolagenu, jehož užívání má skvělé účinky na naše tělo. 

Živý kolagen se získává z kůží ryb - tolstolobiků bílých, kteří žijí ve sladkovodních vodách. Nejedná se o jen tak nějaké, náhodně vybrané sladkovodní vody. Tolstolobici bílí jsou chováni ve speciálně vybudovaných eko rybnících, které patří mezi nejlepší chovatelská centra EU a pravidelně jsou kontrolována podle nejpřísnějších norem. Nacházejí se v pečlivě vybraných, ekologicky čistých regionech s čistým ovzduším a čistou vodou. Chovatelská centra dopřávají tolstolobikům nejvhodnější, výhradně vegetariánskou, nízkotučnou stravu, čímž zabraňují výskytu jakýchkoliv toxinů v kůžích ryb, jak z ovzduší, tak z nevhodné bílkovinové stravy.

Kůže jsou několikrát prověřeny nezávislými laboratořemi na výskyt těžkých kovů. Pouze z takto prověřených kůží je možné extrahovat živý kolagen.  Nejdříve však nastoupí důkladně proškolené pracovnice, které začnou s ručním čištěním kůží skleněnými nástroji. Kůže nejprve zbaví šupin, ploutví a zbytků masa, poté je řezají na proužky, které třídí podle pigmentace. Z jednotlivých proužků šetrně odstraní tukovou vrstvu, čímž se dostanou k potřebným buňkám "rodících" kolagen - fibroblastům.  Ty vkládají do skleněných baněk s přírodní kyselinou mléčnou. Zde probíhá v přísně kontrolovaných, sterilních laboratorních  podmínkách přirozený a ničím neurychlitelný proces hydratace - extrahování čistého přírodního kolagenu do vodného roztoku hydrátu. To vše bez chemie, konzervantů, bez tepelné úpravy, s ohledem na to, aby při hydrataci ani sebemenší nečistota neohrozila živou strukturu trojité šroubovice, která by se rozpadla.

Výsledek je čistý, nativní kolagenový hydrát - 100% přírodní, hypoalergenní a biologicky aktivní kolagenový gel s přirozeně obsaženými peptidy a elastinem, který se stáčí do lahviček. Zachovává si neporušenou skladbu aminokyselin trojité šroubovice, typickou pro bílkoviny živých organizmů. Nativní kolagen zpracovaný nejšetrnější technologií, který jakoby stvořila příroda sama - téměř identický s lidským kolagenem a tělo ho přijímá jako látku sobě vlastní.

Kolagenový hydrát tvoří i základ omlazující a regenerační kosmetiky, dále se zpracovává lyofilizací na sypký prášek do kolagenových kapslí.

Shrnutí

  • hydrát kolagenu (živý kolagen) se vyrábí z kůže ryb - tolstolobiků bílých
  • ryby žijí ve sladkovodních vodách EKO rybníků v EKO prostředí
  • ryby jsou krmeny nízkotučnou, výhradně vegetariánskou stravou bez bílkovin
  • laboratorní proces technologie výroby Triple Helix Formula se nazývá hydratace
  • struktura hydrátu kolagenu si zachovává neporušenou strukturu aminokyselin trojité šroubovice typickou pro bílkoviny živých organizmů
  • kolagenový hydrát s přirozeně obsaženými peptidy a elastinem je  biologicky aktivní

Hydrolyzovaný kolagen

Pro porovnání si pojďme představit nejznámější typ kolagenu - hydrolyzovaný kolagen, který se v nejrůznějších obměnách vyrábí desetiletí a své významné místo má i ve zdravotnictví, např. v implantologii. Získává se ze dvou typů surovin. První variantou jsou vepřové, hovězí, koňské nebo drůbeží přebytky - kosti, kůže, chrupavky atd. Druhou možnost představují sladkovodní a mořské ryby. V obou zmíněných variantách se k výrobě kolagenu využívají odřezky, které zbývají po zpracování masa a ryb pro lidskou obživu.  V každém odřezku je jiný typ kolagenu, proto mohou obsahovat některé druhy kolagenů i více typů kolagenů, pokud není vstupní surovina předem roztříděná.

Nyní ještě něco málo ke způsobu zpracování. Všechny získané suroviny, včetně kostí se nejprve rozdrtí ve speciálních drtičích na kolagenovou pastu, která kromě velkého množství tuku obsahuje i nežádoucí toxiny a bakterie přirozené v jejich prostředí. Ty jsou enzymy bezpečně inaktivovány (usmrceny) při procesu hydrolýzy (štěpení) za pomoci velmi účinných látek, což znamená, že výsledný hydrolyzovaný kolagen je pro lidské tělo zcela bezpečný.  

Výsledkem hydrolýzy je čistý hydrolyzovaný kolagen s neuspořádanými „rozlámanými“ částicemi kolagenních bílkovin. V případě enzymatického štěpení si kolagenní peptidy zachovávají biologickou aktivitu.  A právě takto získaný kolagen tvoří základ různých druhů kolagenových nápojů, sypkých prášků, tablet, kapslí i kolagenové kosmetiky. Rovněž se zpracovává procesem lyofilizace do měkkých kostiček, nejznámější je čistý, krystalický kolagen.

Shrnutí

  • hydrolyzovaný kolagen se vyrábí z dále již nevyužitelných odřezků při zpracování masa sladkovodních nebo mořských ryb a hospodářských zvířat 
  • proces výroby se nazývá hydrolýza
  • struktura hydrolyzovaného kolagenu má narušenou strukturu trojité šroubovice
  • při šetrné enzymatické hydrolýze si kolagenní peptidy zachovávají biologickou aktivitu

Dále se můžete setkat s nedenaturovanými, nativními, přírodními kolageny, které se zpracovávají převážně za studena a jsou naprosto nepostradatelné např. v potravinářském nebo fotografickém průmyslu. Nejznámější je želatina.

Ceny kolagenových produktů se vždy odvíjí od náročnosti technologie, rovněž důležitou roli v ceně hraje dostupnost vstupní suroviny, ze které se kolagenové doplňky stravy a kosmetika zpracovávají. 

 

Zdroje: pharmanews.czraysofbeauty.com, nezestarni.cz

Foto: Shutterstock

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1