Krása pod lupou: Rosacea aneb Když červené tváře nejsou projevem studu

Krása pod lupou: Rosacea aneb Když červené tváře nejsou projevem studu

Růžovka v obličeji je nejen vidět, může být i cítit. Nepříjemné pálení a citlivá pokožka doprovází část pacientů s tímto onemocněním opakovaně. Přečtěte si, jak rosacea vzniká a co na ni pomáhá.

Rosaceu má až 10 % populace, z části je dědičná

Protože si ji na první pohled snadno spletete s obyčejným zčervenáním nebo popálením od sluníčka, asi byste si netipli, že růžovka v obličeji trápí každého desátého Čecha. Jde o chronické zánětlivé onemocnění, které se objevuje hlavně na tvářích, čele a bradě. Je to záležitost především osob po třicítce, a do jisté míry se růžovka dědí. Růžovkou pleť přehnaně reaguje na podráždění. Tím může být vítr a mráz, slunce, ale i emoční vypětí, ostrá jídla nebo alkohol. V pokročilejším stadiu však na tváři přetrvává i bez dráždivého podnětu.

Příčina růžovky není známá

Je jisté, že existuje více faktorů, které obvykle vznik rosacey zapříčiní. Patří mezi ně dědičnost a náchylnost ke kožním problémům, životní styl, a způsobují ji i některé léky. Ačkoli některé věci nelze ovlivnit, měli byste se pokusit zachránit, co se dá. Používejte kvalitní opalovací krém, obličej si neumývejte horkou vodou, nepoužívejte dráždivou parfemovanou kosmetiku a pokožku šetrně čistěte. Velký vliv má i omezení stresu.

Léčba růžovky

Obecně se růžovka v obličeji s úspěchem řeší protizánětlivými krémy, při zhoršení stavu lokálními antibiotiky. Sáhnout můžete i po přírodních prostředcích – osvědčené zklidňující účinky má aloe vera, nálev z namočených ovesných vloček a heřmánek. Na růžovku zkrátka platí to, co na jiná podráždění kůže.

Moderní doba přináší i mnohem důmyslnější řešení: laserové ošetření. Paprsek laseru působí na rozšířené žilky a vyzmizíkuje případné jizvičky. Zničené žilky se postupně vstřebají a po růžovce nezbude ani památka. Platí pravidlo, že laser je vhodný už na počáteční stadia růžovky. V tu chvíli je její řešení jednodušší.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1