Léky versus doplňky stravy – znáte rozdíly?

Léky versus doplňky stravy – znáte rozdíly?

Lékárny dnes disponují tak širokou škálou nejrůznějších přípravků, že je někdy obtížné se v této pestré nabídce zorientovat. Zvlášť s doplňky stravy se poslední dobou doslova „roztrhl pytel“. Mnohé z nich se navíc svým vzhledem i složením podobají klasickým lékům, což může být pro některé zákazníky zavádějící až matoucí. Jak se v tom všem vyznat?

Doplňky stravy jsou ve své podstatě potraviny, které ovšem ve srovnání s těmi běžnými, jež každý den konzumujeme, obsahují daleko větší podíl nutričních látek (vitaminů, minerálů, enzymů apod.). Rozhodně však nejsou náhradou pestré stravy (což je také uvedeno na každé krabičce). Na prvním místě by měl být vždy zdravý vyvážený jídelníček, protože ani ten nejdražší multivitaminový přípravek nemůže obsahovat veškeré látky, které naše tělo potřebuje.

Doplňky stravy neslouží k léčbě ani prevenci

Doplňky stravy jsou tedy vyráběné pouze za účelem doplnit běžnou stravu spotřebitele, a to takovým způsobem, aby bylo dosaženo úrovně, která příznivě ovlivňuje jeho zdravotní stav. Což zároveň znamená, že nejsou určeny ani k léčbě, ani k prevenci zdravotních potíží. Účinky udávané výrobcem nejsou nijak ověřovány, neboť u těchto přípravků se neposuzuje jejich účinnost. Na obale však musí být dle právních předpisů označení „doplněk stravy“.

Přesto není výjimkou, že uvedené informace se snaží vyvolat dojem, že přípravek může sehrát významnou roli v prevenci či léčbě konkrétního problému či onemocnění. Výrobci zde totiž často zmiňují tvrzení o léčivých vlastnostech jednotlivých složek, které přípravek obsahuje, a prokázání jeho účinků v rámci klinických studií. Na takovou informaci je však zapotřebí nahlížet s vědomím, že na tyto studie nejsou aplikována kritéria, která se používají pro klinická hodnocení léčivých přípravků.

Léčivé přípravky procházejí registrací

Léky – na rozdíl od doplňků stravy –  procházejí před svým uvedením na trh registračním řízením, při kterém se posuzuje jejich kvalita, bezpečnost a účinnosti v konkrétních léčebných či preventivních indikacích. Celý tento proces zaštiťuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Indikace uváděné u každého léčivého přípravku jsou podloženy výsledkem klinických studií (prováděných přímo za účelem deklarovaného účelu použití) a jejich bezpečnost je pravidelně sledována a vyhodnocována po celou dobu, kdy je léčivý přípravek uváděn do oběhu. Tento dohled má na starost jak výrobce, tak i Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Na obalu, stejně jako v příbalové informaci u léčivého přípravku, jemuž byla udělena registrace, musí být uvedeno tzv. registrační číslo. Na adrese www.sukl.cz/modules/medication/search.php je k dispozici databáze registrovaných léčivých přípravků, kde lze vyhledávat podle názvu přípravku, účinné látky a dalších kritérií. Máte-li pochybnosti o konkrétním výrobku, tady snadno zjistíte, zda se jedná, či nejedná o registrovaný léčivý přípravek.

Poraďte se s lékařem

Přemýšlíte o tom, že začnete užívat nějaký doplněk stravy? Není od věci poradit se s lékařem. Dvojnásob to platí v případě, patříte-li do skupiny nemocných, kteří dlouhodobě užívají léky, mezi těhotné nebo kojící ženy, či děti. Je také zapotřebí dodržovat doporučenou denní dávku. Pokud si v dobré víře nadělíte megaporci vitaminů nebo jiných živin, může se stát, že dosáhnete pravý opak a způsobíte si zdravotní potíže. Například příliš „mnoho „áčka“ může vyvolat nechutenství, ale také poškození jater a kostí, nadbytek „éčka“ zase může způsobit nedostatek důležitého vitaminu K. Dále je třeba dát si pozor při užívání více druhů doplňků – mohou se totiž shodovat v obsahu některých látek.

Může se hodit: Slovníček vitaminů a jiných prospěšných látek

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1