Kokosový olej: do těla i na tělo

Kokosový olej: do těla i na tělo

Kokosový olej je vhodný nejen pro zdravé vaření, ale skvěle se dá využít i místo předražené kosmetiky. Nebojte se ho vyzkoušet.

Připlaťte si za kvalitu

Pokud je řeč o blahodárných účincích kokosového oleje na naše tělo, je vždy myšlen olej organický, panenský a za studena lisovaný. Na trhu se můžete setkat i s kokosovými oleji, které se lisují za tepla, všelijak fermentují či ztužují. Těmito procesy ale ztrácí olej veškerý pozitivní přínos. Proto si raději připlaťte za kvalitnější produkt. Nemusíte se bát, že byste ho doma nevyužili. Olej jen tak nežlukne, vydrží až dva roky.

Na srdce, na hubnutí i proti chřipce

Obsahuje kvalitní tuky, které pomáhají předcházet srdečním problémům. Je to dáno i tím, že snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Podle některých studií dokonce pomáhá v hubnutí. Ženy, jež denně konzumovaly 30 ml kokosového oleje po dobu tří měsíců, snížily obvod svého pasu a celkové BMI. Kokosový olej nejen že „spaluje“ tuky, ale snižuje i pocit hladu.

To však není vše, čím nám tento olej dělá dobře. Lze totiž skvěle využít i zevně. Dokáže zvláčnit a vyživovat především suchou pokožku a pomáhá zregenerovat poškozené vlasy. Výhodou je, že nemá žádné nežádoucí účinky a mohou si ho tak dopřát všichni, včetně těhotných či kojících žen, dětí či seniorů.

Tip: V období chřipek (od října do března) si dejte ráno na lačno 1 polévkovou lžíci kokosového oleje. Nejen, že vás příjemně nabudí, ale pomůže vám lépe zvládnout ataky obalených virů. Poradí si i s kvasinkami.

Využití v kuchyni

Kokosový olej má při vaření široké zastoupení. Hodí se na vaření, smažení, pečení, ale třeba i místo másla na chleba. Je stálý i při vyšších teplotách, takže se nepřepaluje jako jiné oleje. Je však potřeba myslet na to, že především extra panenský kokosový olej má svou nezaměnitelnou chuť a vůni, proto se hodí například do exotičtějších pokrmů. Jinak svými vlastnostmi dokáže zastoupit jakýkoliv jiný tuk.

Místo drahé kosmetiky

Kokosový olej se hodí na vše od hlavy až k patě. Na poškozené vlasy, místo balzámu na rty, ale třeba i místo tělového krému, nebo na popraskané paty. Je už tak jen na vás, jak se ho rozhodnete aplikovat. Přinášíme dva tipy:

Na suché a poškozené vlasy:

  • půl šálku ricinového oleje
  • půl šálku kokosového oleje

Oleje smícháme a mírně zahřejeme, aby se dobře promísily. Poté naneseme na vlasy a necháme zhruba 30 minut působit. Vlasy spláchněte a umyjte. Olej jim dodá lesk a sílu.


 

Peeling na tělo i obličej:

  • půl šálku kokosového oleje
  • třtinový cukr, kávová sedlina či himalájská sůl

Stačí smíchat olej s některou výše zmíněnou ingrediencí a máte skvělý peeling, který pleť nejen vyčistí, ale přitom i hydratuje. Cukr používejte na obličej, kávu a sůl na zbytek těla, protože je hrubší.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1