Když se vám zrak zkalí: Řešte šedý zákal včas

Když se vám zrak zkalí: Řešte šedý zákal včas

Šedý zákal je považován za jednu z typických obtíží stárnutí. Statistiky hovoří, že je s tímto zdravotním problémem diagnostikováno až 65 % osob ve věku nad 65 let. Ve skupině lidí ve věku nad 75 let je to dokonce více než 71 %. To je dáno nejen přirozeným stárnutím oka, ale i vyšším věkem dožití. Ačkoli jsou první projevy šedého zákalu spíše „jen“ nepříjemné, řešení bychom odkládat neměli. Co dělat?

Co je šedý zákal?

Šedý zákal neboli katarakta je porucha průhlednosti oční čočky, při které se snižuje i kvalita vidění. Zkalení čočky se v průběhu měsíců či let zvětšuje. Tím dochází i k dalšímu zhoršení zraku provázenému zamlženým viděním a často také částečným zkreslením pozorovaného obrazu nebo vnímaných barev. První projevy lze pozorovat například při činnostech, kdy je třeba ostrého vidění (například čtení), případně může jedinec hůř vidět při šeru nebo intenzivním světle. Šedý zákal není doprovázen bolestí nebo zčervenáním! Šedý zákal se může objevit kdykoliv, nejčastěji jako projev stárnutí. V mladším věku se vyskytuje méně, zpravidla jako následek úrazu, užívání určitých léků nebo jako součást jiného onemocnění. Katarakta může být i vrozená – obvykle jako důsledek zevních vlivů v době těhotenství matky.

Operace jako šance

Jednou z možností řešení šedého zákalu je operace. U některých pacientů se šedý zákal objevuje jen na jednom oku – operuje se tedy jen postižené oko. V případě šedého zákalu na obou očích, se zákrok provede nejprve na jednom a s odstupem 1–2 týdnů pak i na druhém oku. Pacient by měl být před operací ve stabilizovaném zdravotním stavu. Důležitá je také psychická pohoda. Proto mohou pacienti před zákrokem užívat anxiolytika (léky na zmírnění strachu). Po operaci je většina pacientů schopna odejít s doprovodem domů. Den po operaci zkontroluje stav oční lékař, vidění přitom bývá již v pořádku.

Jako vybrat novou čočku?

„Lékař doporučí pacientovi nejvhodnější varianty, konečné rozhodnutí, jakou nitrooční čočku zvolit, je ale na pacientovi. Lékař vybírá dle lékařské indikace i toho, zda je oko jinak zdravé, nebo je nutné přihlížet k dalším chorobám,“ upřesňuje primářka z kliniky Lexum, MUDr. Věra Kalandrová. „Pojišťovny hradí základní typ nitrooční čočky, samozřejmě i základní čočky jsou na našich klinikách z vynikajícího materiálu a velmi kvalitní. Pokud ale pacient požaduje nejdokonalejší vidění, jakého lze dosáhnout, volí si čočku asférickou a v případě, že má astigmatismus, čočku asférickou torickou. Se všemi těmito čočkami vidí pacient ostře na jednu vzdálenost. Pokud se chce zbavit i brýlí na střední vzdálenost a do blízka, volí dále čočku víceohniskovou nebo trifokální.“

Šedý zákal: Jak probíhá operace?

  1. Před operací sestřička pacientovi aplikuje kapky rozšiřující zornici.
  2. Do oka mu také nakape lokální anestetika, aby pacient necítil bolest.
  3. Zakalená čočka je rozmělněna pomocí ultrazvuku a odsáta.
  4. Do pouzdra vlastní čočky lékař vloží vybranou umělou nitrooční čočku, která v oku zůstane natrvalo.
  5. Na konci operace lékař aplikuje antibiotické kapky a oko přelepí krycí náplastí.
  6. Operace trvá 15–20 minut. Celkově pacient na klinice stráví přibližně 2 hodiny.

Doporučení: Zhruba měsíc po operaci byste se měli vyhýbat fyzicky těžké práci a sportu. Také se nedoporučuje koupání v bazénech, koupalištích, pobyt v saunách apod. Ženy by si neměly líčit oči. Lehké domácí práce, sledování televize, práci s počítačem a čtení může pacient dělat od druhého dne po operaci.

Odkládat operaci se nevyplatí

„Pacient je indikován k operaci ve chvíli, kdy mu šedý zákal začne vadit. To, kdy tato chvíle nastane, je individuální. Zatímco někdo požaduje operaci velmi brzy, jiný má pokročilý šedý zákal a na operaci nechce. Odkládat operaci ale není rozumné,“ říká primářka MUDr. Věra Kalandrová z brněnské oční kliniky Lexum. Ta dále vysvětluje důvody, proč je vhodnější jít na operaci dříve: „S pokročilým šedým zákalem stoupá procento komplikací, a i pooperační rehabilitace bývá horší a delší. Nehledě na to, že s horším viděním bývá pacient ohrožen úrazem, nevnímá dobře barvy, neměl by řídit auto a celkově má horší kvalitu života. Operace pacienta nijak nezatíží, proto není důvod řešení šedého zákalu odkládat.“

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1