Výhody vaření v pomalém hrnci

Výhody vaření v pomalém hrnci

Pamatujete si legendární remosku? Pomalý hrnec funguje vlastně podobně – s tím rozdílem, že pozvolna dusí a vaří. Pokud stále váháte nad jeho pořízením, můžeme vám slíbit, že nebudete litovat!

Záruka pro nezkušené hospodyňky

Nebo každého, kdo si potrpí na poctivé jídlo, ale nemá chuť trávit moc času v kuchyni. Tak by se dal pomalý hrnec charakterizovat.

Zejména příprava masa si vyžaduje určité zkušenosti. Aby bylo měkoučké, ale ne vysušené. Aby se rozplývalo na jazyku a nebylo jako podrážka. Do pomalého hrnce můžete dát prakticky sebehorší kus masa, a přitom bude jako dort. Nízká teplota a dlouhý čas zajistí, že se vazivo opravdu rozpustí a svalová vlákna se uvolní. Ideální pro hovězí maso! Kromě toho během té doby vstřebá maximum chuti z koření a výpeku a výsledný pokrm bude chutnat tak, jako byste maso dlouze marinovali. Navíc nejde udělat chybu – většina hrnců má tři základní stupně vaření a vše, co musíte, je dát suroviny dovnitř. A uvaříte v něm cokoli – zeleninové směsi, polévky, ale i přílohy.

Ráno zapnete, po příchodu domů sníte

Pokud vám po práci už nezbývá čas a energie na vaření večeře, je pro vás pomalý hrnec ideální! Stačí ho naplnit a zapnout, než odejdete do práce. Vrátíte se k provoněné kuchyni a TEPLÉ večeři – už jen prostřít stůl. V pomalém hrnci ale můžete jídlo i ohřívat, a pokud nemá plastové rukojeti, finálně zapékat v troubě. Velice se osvědčí na chalupu, jako novodobá verze oblíbené remosky. Vděční za něj budou i senioři, kteří potřebují mít všechno opravdu měkké, kvůli snadnému rozkousání.

Jak dokáže hrnec na pomalé vaření vyšperkovat vývar?

Jistě víte, že správný vývar se nevaří, ale táhne. Nesmí být vařící, ale ani příliš vlažný. Samozřejmě je to možné na sporáku, ale pár hodin se může pěkně prodražit oproti pomalému hrnci, který spotřebovává mnohem méně energie. V pomalém hrnci si vývar lebedí klidně 8-10 hodin a výsledkem je silný vývar a rozpadající se masíčko. Doporučujeme suroviny předem dobře opéct dozlatova – všechen výpek pustí chuť. Dá se říct, že pomalý hrnec vytáhne z masa i zeleniny maximum a vykouzlí vám silný vývar, i když zrovna máte menší kousek masa.

Sametová povidla z pomalého hrnce

Tajemství dokonalých povidel spočívá v pomalém a dlouhém vaření. Dříve se toho docílilo na kamnech, kde se topilo celý den. A právě ty hrnec na pomalé vaření skvěle nahradí. Díky tomu, že má nepřilnavý povrch, se z povidel pozvolna odpařuje voda, a přitom se nepřipalují jako v troubě. Postupovat můžete obvyklým způsobem – ovoce svařte a rozmixujte, ale místo míchání na plotně ho dejte do pomalého hrnce. Zamíchat stačí jednou za hodinu. Pozor – nezapomeňte nechat pokličku odklopenou! Jen tak se bude voda odpařovat.

Výhodná cena, malá spotřeba, úspora času

Benefity pomalého hrnce nemají konce! Pořídíte ho zhruba od tisícovky a jeho spotřeba se rovná silnější žárovce. Pozor dejte při volbě objemu – pomalý hrnec seženete o velikosti dvou porcí, ale také sedmi. Promyslete si, pro kolik lidí v něm nejčastěji budete vařit. Běžné programy jsou nastaveny na 6-10 hodin, ovšem nic nebrání tomu je v polovině vypnout. Dokonce si můžete vybírat mezi různými vzhledy a barvami. Je docela důležité, aby se vám hodil do kuchyně – jen tak ho necháte vyndaný na lince a budete ho používat. Z naší zkušenosti totiž platí, že spotřebiče schované ve skříňkách se prostě nepoužívají.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1