Máme doma hyperaktivní dítě

Máme doma hyperaktivní dítě

Většina dětí zlobí. Některé méně, jiné více. Hyperaktivní chování však není totéž, co neposednost nebo běžné lumpačení. Tyto děti se prakticky neunaví. Vyžadují neustálou pozornost, ve svých skopičinách jsou často až nebezpečně vynalézavé, a když se nudí, dokážou obrátit celý dům naruby a rodičům pořádně zahrát na nervy. Existují však způsoby, jak jejich živelný temperament alespoň trochu zkrotit.

Malé neposedy může zklidnit vhodně zvolená strava. Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD, z angl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se dává do souvislosti s glykemickým indexem, který udává, jak rychle je naše tělo schopno využít glukózu z přijatého jídla.

Místo koblihy ovesná kaše s banánem

Projevy, jako je nepozornost nebo podrážděnost, totiž negativně ovlivňuje kolísání hladiny cukru v krvi. To je důvod, proč by měl jídelníček hyperaktivních dětí obsahovat jen minimum potravin s vysokým glykemickým indexem (bílé pečivo, sladké limonády, hranolky, vařené brambory, rozvařená rýže apod.). Když svému potomkovi připravíte k snídani místo nadýchané koblihy a hrnku sladkého kakaa misku ovesné kaše a k tomu kus banánu, uvidíte, že vaše společně strávené dopoledne bude mnohem pohodovější.

Zařaďte libové maso, semínka a zeleninu

V jídelníčku pro „zlobidla“ by se měly pravidelně objevovat kvalitní bílkoviny (hovězí, jehněčí, kuřecí či krůtí maso), celozrnné pečivo, kysané mléčné výrobky, zelenina (květák, cibule, česnek, pórek, ředkvičky, dýně, špenát, artyčoky, zelí, brokolice, chřest, cukety, řepa, dýně, mrkev, celer, petržel) a ovoce (zejména hrušky a banány). Velmi vhodné jsou i různé druhy olejnatých semínek, z nápojů pak rýžové mléko, voda, hruškový džus, případně další (nepřislazované) domácí džusy. Děti s hyperaktivitou často trpí nedostatkem některých vitaminů a minerálů. To se týká především zinku, hořčíku, vitaminů B, C a D (spolu s ním i vitamín K2, který zvyšuje účinnost D3 a zajistí jeho správné vstřebání). Zásadní vliv na chování a výkonnost mozku mají také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které v přirozené podobě obsahují hlavně mořské ryby (losos, tuňák, makrela, sardinky, mořský pstruh). Vhodné je však tyto látky doplnit i formou potravinových doplňků, u kterých je ovšem potřeba ověřit kvalitu, tedy dostatečný obsah účinných látek EPA a DHA.

Pozor na zářivé barvičky a škodlivá „éčka“

Vyvarujte se naopak sladkostí, které do zdravého jídelníčku rozhodně nepatří. A to nejen kvůli spoustě cukru, ale také velké porci chemie (barviva, aromata, konzervanty), která může příznaky hyperaktivity zhoršovat. Ze stejných důvodů se vyhýbejte i průmyslově zpracovaným potravinám, barevným limonádám, kofole či energy drinkům. Hyperaktivní děti ale sladkosti milují a často je po rodičích tvrdě vyžadují. Jsou na ně zkrátka zvyklé, sladká chuť je totiž na chvíli zklidní. O to horší jsou však následky. Tady nezbývá nic jiného, než zatnout zuby a snažit se být důslední. Což je ostatně pravidlo číslo jedna ve výchově „malých raubířů“.

Chcete přežít? Buďte důslední!

Snadno se to říká, ale praxe je mnohem náročnější. Rodiče hyperaktivních dětí často potřebují nervy ze železa a téměř nadlidskou trpělivost, aby se sami nepoložili. Jedinou útěchou jim může být skutečnost, že s rostoucím věkem se projevy hyperaktivity postupně zmírňují. Než se tak stane, je však nezbytné nastavit si pevný denní režim a jasná pravidla a ta za všech okolností dodržovat. Což platí pro oba rodiče – neexistuje, aby jeden dítěti něco zakázal a druhý mu to po urputném naléhání dovolil. Z výchovných metod byste zkrátka neměli slevit. Myslete také na to, že takhle živé dítě se potřebuje důkladně vyřádit, a umožněte mu to aspoň dvakrát za den. Aktivita především! A to i v otázce trestů, když vás dítě neuposlechne. Místo toho, abyste mu zabavili jeho oblíbenou hračku, nebo zakázali televizi, zadejte mu nějakou lehčí domácí práci, kterou zvládne. Zabijete dvě mouchy jednou ranou – potrestáte ho a zároveň se nebude nudit.

Věděli jste?

Potíže může zhoršit i fluor

Při pokusech na zvířatech, které byly prováděny v 90. letech minulého století, se zjistilo, že zvýšené množství fluoru může vést k odchylkám v chování. Je také prokázáno, že fluor ve větším množství negativně ovlivňuje kognitivní (poznávací) funkce, způsobuje oslabení paměti, neschopnost koordinovat myšlenky a zhoršuje soustředěnost. Proto je hlavně u hyperaktivních dětí nutné vyhýbat se zubním pastám obsahujícím fluor, soli obohacené fluorem, ale i některým druhům minerálek nebo čokolád.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1