Domácí bělení zubů - šetrné, snadné a se surovinami, které máte doma

Domácí bělení zubů - šetrné, snadné a se surovinami, které máte doma

6 min. čtení Lucie Jankovská
Nezáleží na tom, co máte zrovna na sobě, nebo zda jste se ráno stihli učesat. Jedna z prvních věcí, které si Vaše okolí při setkání všimne, je úsměv. Pokud za ním budou ale schované zažloutlé zuby, tak nejlepší dojem rozhodně neuděláte. A vlastně ani tolik nejde o to, co si myslí ostatní, ale žluté zuby mohou být velkou ránou pro Vaše sebevědomí. Nemusíte mít ale obavy, za krásné bílé zuby není nutné utratit polovinu měsíčního rozpočtu. Existuje totiž řada běžných potravin, díky kterým si snadno a levně vybělíte zuby i doma. A co je úplně nejlepší, výsledek bude podobný jako po aplikování bělících pásků, použití speciálních bělících per nebo absolvování chemického bělení zubů u zubaře.

Omezte potraviny, které zuby zabarvují

Na úvod si řekněme, jakým potravinám je dobré se vyhnout anebo je minimálně v jídelníčku omezit. Obecně lze říct, že problémové jsou potraviny s nízkým pH, jelikož kyseliny mohou narušovat zubní sklovinu. Potraviny, které obsahují velké množství pigmentů pak tato barviva přenášejí na zuby a tím je barví.

Neměli byste proto přehánět například konzumaci ostružin nebo borůvek. Lesní plody sice obsahují velké množství antioxidantů, ale také značné množství pigmentů, které se zubní sklovinou reagují a následně na povrchu zubů zanechávají tmavé skvrny. Mezi další problémové potraviny patří citrusy, granátová jablka, červená řepa, mrkev nebo sladkosti v podobě lízátek, bonbonů a žvýkaček, kde se často barvivy nešetří.

Co se týče nápojů, měli byste omezit konzumaci vína, kávy, čaje a sladkých sycených limonád. Tyto nápoje taktéž obsahují pigmenty a z toho důvodu na Vašich zubech mohou zanechat skvrny, nebo způsobit žloutnutí. Po vypití zmíněných nápojů je vhodné dojít si vypláchnout ústa vodou nebo optimálně zuby rovnou vyčistit. Až Vás tedy příště přepadne žízeň vsaďte raději na obyčejnou neperlivou vodu, která zuby udrží hydratované a lesklé. 

Pokud se výše zmíněných potravin nechcete vzdát anebo jsou Vaše zuby přirozeně nažloutlé, ale bělost a lesk Vašim zubům přeci jen chcete trochu přidat, následující tipy na bělení přírodní cestou by mohly pomoct.

Zařaďte do svého jídelníčku ovoce a zeleninu

Příkladem jsou jahody, které Vám pomohou vybělit zuby a kromě toho si na nich ještě pochutnáte. No není to ideální kombinace? Jahody totiž obsahují kyselinu jablečnou, která v rozumném množství nenaruší sklovinu, podporuje tvorbu slin a kromě toho má i bělící účinky. Aby byl výsledný bělící efekt co největší, zkuste jahody rozmačkat a vzniklou směsí potřít všechny zuby. Nechte působit cca 15 minut a poté rozmačkané jahody smyjte. Druhou možností je jahodou směs využít jako zubní pastu a zuby si s ní normálně vyčistit. 

Pro ještě šetrnější bělení sáhněte mezi zeleninu. Se skvrnami na zubech může pomoci totiž třeba syrový květák nebo brokolice. Jejich žvýkáním odstraníte vzniklý zubní plak a Vaše zuby tak budou bělejší. Odstraněním plaku navíc zlepšíte celkovou kondici Vašeho chrupu.

Zázraky umí i jedlá soda

Jedlou sodu lidé znají spíše pro úlevu od pálení žáhy, ale použít ji můžete i na bělení zubů. Sice nemá přímo bělící schopnosti, ale můžete se na ni spolehnout při odstraňování pigmentových skvrn. Ve výsledku Vaše zuby tedy opravdu budou působit bělejší. Lžičku jedlé sody smíchejte se dvěma lžičkami vody a vzniklou pastou si  zuby vyčistěte. Ale pozor! Používat pastu z jedlé sody byste měli maximálně jednou týdně, jinak hrozí poškození zubní skloviny.

Oil pulling - šetrné a účinné bělení

Oil pulling je v poslední době velmi oblíbenou metodou domácího bělení zubů. Spočívá v tom, že si ráno nalačno vložíte lžičku oleje, nejlépe kokosového, do úst a následně ho cca 20 minut v ústech převalujete. Potom už olej jen vyplivnete, ústa si vypláchnete vodou a na úplný konec si zuby vyčistíte kartáčkem bez zubní pasty.

Metoda má původ v ajurvédské medicíně a je stará tisíce let. Oil pulling nabízí přírodní cestu detoxikace ústní dutiny, kdy bakterie se navážou na olej a dostanete je tak z těla. U kokosového oleje efektu navíc pomáhá kyselina laurová, která má schopnost bakterie ničit. Zuby jsou tak pevnější, snižuje se množství plaku a zabraňuje se překyselení ústní dutiny. 

Babských rad a tipů na domácí bělení zubů najdete spoustu. Řada z nich je k zubům šetrná, některé naopak nadělají více škody než užitku. Vždy je tedy nutné Vámi zvolenou metodu kriticky posoudit a ideálně konzultovat s Vaším zubařem.

 

Zdroje:

healthline.com (1)

healthline.com (2)

prozeny.cz

tetadrogerie.cz

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1