Zničit si ledviny přesoleným jídelníčkem je asi to poslední, po čem by někdo toužil. Jak se tomu tedy vyhnout? Není to úplně jednoduché, protože jsme na hodně slanou chuť dost zvyklí. V České republice je spotřeba soli na osobu a rok zhruba 5,7 kilogramu, což odpovídá dennímu příjmu 15, 6 gramů. Doporučená denní dávka soli je ale pro dospělou osobu jen 6 gramů na den.
Čokoláda, tajný zdroj soli
Nějakou sůl, která nám dodává do organismu sodík, určitě potřebujeme, takže úplně ji z jídelníčku vytěsnit ani nemůžeme. Ale je dobré vědět, že jí konzumujeme moc a začít přemýšlet při výběru surovin, z nichž vaříme. Jak upozorňují odborníci, mezi zdroje sodíku patří i potraviny, které jíme zcela běžně a byla by velká chyba je z jídelníčku izolovat. Řeč je třeba o celozrnném pečivu, sýrech či o kvalitní šunce. Pamatujte, že sůl obsahují a započítávejte jejich podíl při hodnocení celkového příjmu. A pozor – víte, že sůl je běžně přidávaná i do takových potravin, jako jsou ochucovadla, marinády, sušenky nebo dokonce čokoláda?
Každá špetka se počítá
Zásady ochrany ledvin správným, nepřesoleným jídelníčkem popisuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy: „Nedosolovat již hotové pokrmy, protože špetky soli mohou představovat množství až jeden gram. Při přípravě pokrmů příliš nesolit a chuť zvýraznit raději bylinkami. Omezit spotřebu potravin, které mají v názvu slané nebo solené. Vyhýbat se kořenícím a dochucovacím směsím, kde sůl může tvořit až polovinu obsahu, někdy i více. Všímat si údajů o obsahu soli na obalech potravin a vybrat tu potravinu z dané kategorie, která má nejnižší obsah soli. A mezit spotřebu uzenin.“
Voda jako základ
Pro správné fungování ledvin je samozřejmě důležitý celkově zdravý životní styl. Nesvědčí jim přejídání, díky němuž vzniká nejen obezita, ale také diebates 2. typu a už zmíněná hypertenze. Všechny tyto choroby ledviny nesmírně zatěžují. Kromě kvalitního jídla je pro ledviny přímo pohlazením dostatečný, nikoliv ale nadměrný pitný režim, jehož základem je neochucená voda. Platí také, že kouření je pro ledviny jako pro každý jiný orgán devastující a že alkohol je třeba konzumovat jen v rozumné míře.