Diabetes: tichý nepřítel

Diabetes: tichý nepřítel

Možná si říkáte, že cukrovka se vás netýká, protože nejíte moc sladkého. V dnešní době je však diabetes jednou z nejčastějších civilizačních chorob. A jen sladkým to rozhodně nebude.

Není jen jedna cukrovka

Diabetes se dělí na několik druhů. Rozděluje se především na diabetes prvního typu, při němž nefungují správně buňky slinivky břišní a je potřeba dodávat inzulín. S tímto typem se lidé většinou rodí. Naopak druhý typ diabetu se získává v průběhu života a za jeho vznik může především špatná životospráva a genetická výbava. V tomto případě dochází ke snížení citlivosti těla na inzulín. Zmínit můžeme ještě těhotenskou cukrovku. Ta by však měla po čase vymizet.

Kdy zpozornět?

Cukrovka se pojí s vysokým krevním tlakem, obezitou, zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi, ale v pozdějších fázích například i s brněním rukou či nohou. Dále se může objevit únava, neuhasínající žízeň, hlad, ztráta hmotnosti, problémy s erekcí, častější močení, ale i zhoršení vidění. Pokud navíc není diabetes kompenzován, mohou nastat i stavy takzvané hypoglykémie. Ty se projevují třesem rukou, zmateností, mžitky před očima a malátností. V takové chvíli je potřeba dodat rychle tělu cukr, jinak hrozí, že člověk může upadnout do kómatu.

Víte o své diagnóze?

U cukrovky je nejzákeřnější to, že roky nemusíte vědět, že ji máte a ona vám zatím „huntuje“ zdraví a dozvíte se o ní až ve chvíli, kdy se objeví nějaké nepříjemné komplikace. Pokud tedy máte pocit, že něco není tak docela v pořádku, zajímejte se o hladinu vašeho cukru v krvi a požádejte praktického lékaře o vyšetření. Buď vám vezme krev ráno na lačno a zjistí jeho hladinu a nebo  sleduje jeho hodnotu dlouhodobě.

Jsem dia, co mě čeká?

Diabetici prvního typu kompenzují cukrovku podáváním inzulínu, u druhého typu pak záleží na stavu konkrétního pacienta. Někomu postačí dieta, jiní musejí užívat léky. Co je však velmi důležité, je skladba jídelníčku a pohyb. Diabetici si musejí hlídat příjem cukrů, tedy i sacharidů a naplánovat si tak dopředu vše, co si ten den chtějí dopřát. Ze začátku je to možná složité, ale na druhou stranu vás to nutí se zamyslet nad tím, co jíte.

Není to jen o cukru

A proč je sledování hladiny cukru tak důležité? Protože pokud není cukrovka správně léčena, dochází k poškozování nervů, které ztrácejí svou citlivost a funkci. Pak se objevují problémy s diabetickou nohou (může hrozit až amputace), s ledvinami, očima (neuropatie) a některé studie dávají do souvislosti s dlouhodobě příliš vysokými hladinami cukru v těle i Alzheimera či psychické poruchy.

Prevence je základ

Vznik diabetu prvního typu neovlivníme, zato druhý typ většinou závisí na našem životním stylu. Proto je důležitá prevence. Hlídat si jídelníček, pravidelně se pohybovat (stačí i obyčejná chůze) a pokud možno shodit přebytečná kila.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1