Jak vyzrát na mlsání?

Jak vyzrát na mlsání?

Každou z nás občas honí mlsná a nejednou to skončí čokoládou nebo sáčkem brambůrků, které sníme u televize a ani nevíme, jak se to vlastně stalo. Jak předcházet chutím na nezdravé potraviny?

Sladká chuť je nám blízká

Už odmalička jsme zvyklí na sladkou chuť, kterou se vyznačuje i mateřské mléko. Je symbolem bezpečí. Proto právě mlsání sladkostí bývá tím největším problémem. Často saháme po sladkém i ve chvíli, kdy jsme ve stresu, máme málo energie, něco nás trápí nebo se třeba nudíme. Je ale zřejmé, že úplným vyloučením všech sladkostí si nepomůžeme. Nejen, že sacharidy (tedy cukry) jsou přirozenou součástí našeho jídelníčku, pokud nedostatek nevyslyšíme, dotírání chutí bude jen sílit. V tomto případě je nejlepším řešením nahradit nezdravé sladkosti těmi zdravějšími.

Tuk nám chutná

Pokud například držíte striktní dietu nebo dokonce hladovku, tím prvním, na co při návalu vlčího hladu sáhnete, bude něco hodně tučného a slaného. Tělo si tím totiž kompenzuje ztrátu příjmu potřebných kalorií. Když pak budete muset projít třeba okolo nějakého rychlého občerstvení, bude jen otázkou vaší silné vůle, zda vydržíte či nikoliv. Ve většině případů však přijde určitý bod zlomu, kdy pravděpodobně vyluxujete celou ledničku. Pravděpodobně se to stane večer, kdy nebudete mít hlavu zaměstnanou prací a ovládnou ji chutě…

Základem je vyváženost

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby nás žádné chutě nehonily, a my jsme se nemusely trápit tím, že porušujeme předsevzetí jíst zdravě. Pokud s tím něco chcete dělat, je hlavní odhalit příčinu. Často je mlsná odrazem toho, že nám v jídelníčku něco chybí, nebo nepřijímáme dostatek kalorií, tedy hladovíme a tělo si pak žádá své. Prvním krokem je tedy opravdu vyvážený jídelníček obsahující jak bílkoviny, tak tuky a sacharidy. Rozhodně se ani neřiďte radami typu nejezte po páté hodině večer atd. Jídlo by mělo být pravidelné (podobné časy jídla dodají tělu jistotu, že opravdu dostane potřebnou energii), bez dlouhého hladovění a přílišných výkyvů hladiny krevního cukru (vyhnout se potravinám s vysokým glykemickým indexem).

Pokud ani to nepomáhá, může být příčina mlsání na psychické úrovni. Často jde o kompenzování stresu, starostí, přílišného shonu v práci a neuspokojení. V tom případě nezbývá než pátrat po tom, kdy se k mlsání uchýlíte a pátrat po spouštěcím momentu. Příště v tuto chvíli zkuste udělat něco jiného, než že sáhnete po sladkosti. Třeba se napijte vody, zavolejte kamarádce, jděte ven se psem… prostě si najděte něco, co na vás platí a nijak to nesouvisí s jídlem.

Najděte si vhodnou alternativu

K filmu či knize se přece jen nějaké to zobání hodí. Po čem ale sáhnout? Jako první se nabízí zelenina a ovoce. Pokud si chcete jídelníček ozvláštnit, můžete z nich udělat křížaly, zeleninové lupínky či usušit. Takové pečené batáty jsou skvělé. Dále jsou vhodné ořechy (ty jsou zdrojem i tolik důležitých Omega 3 mastných kyselin) a různá semínka (vhodné je semínka předem namočit) také ovšem v přiměřeném množství. Skvělý tip je například doma pražená kořeněná cizrna, nebo sušené maso místo tučné klobásy. Jestliže vám chybí křupání, lze si do mističky nalámat třeba ochucený knackebrot či jiné podobné chlebíčky. Můžete si doma udělat i skvělé placky z celozrnné mouky, případně z mouky rýžové nebo kukuřičné. Dále se nabízí kvalitní šunka, nízkotučné sýry, domácí pečené zeleninové či bramborové lupínky či chutný nápoj (například ledový čaj s citronem a mátou). Fantazii se meze nekladou…

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1