Ohrožují náušnice v uchu naše zdraví?

Ohrožují náušnice v uchu naše zdraví?

6 min. čtení Zdeňka Sekretová
Ozdoby v uších dávno nejsou ničím neobvyklým. Různé kroužky, pecičky, srdíčka či piercingové činky dnes nosí kdekdo. Ušní lalůček vám bez problémů propíchnou téměř v každém kosmetickém salonu. Je ovšem pravda, že stále víc lidí začíná přemýšlet také o tom, zdali nevhodně umístěná paráda nemůže způsobit podráždění některých akupunkturních bodů, kterých je v těchto místech poměrně velké množství.

O téhle problematice často diskutují například nastávající maminky, které by rády své ratolesti ozdobily ouško nějakou pěknou náušničkou, ale zároveň mají strach, aby tím neohrozily její zdraví. Což je i důvod, proč některé dětské ordinace v rámci nadstandardních služeb nabízejí také lokalizaci akupunkturních bodů a následné umístění náušnic do ouška bez rizika, že by došlo k narušení některého z těchto citlivých míst.

Ušní masáž jako analgetikum

A proč jsou vlastně akupunkturní body tak důležité? O účinných bodech na ušním boltci věděli už lidé v dávnověku, například Číňané používají tzv. aurikuloterapii (ušní akupunkturu) několik tisíc let. Tato metoda vychází z faktu, že lidské ucho (jakkoli se jedná o malý orgán) odráží zdravotní stav celého těla, přičemž jednotlivé body na uchu korespondují vždy s některým konkrétním orgánem nebo jeho částí. Stimulací těchto míst (masáží, nahříváním, jemným taháním, aplikací akupunkturních jehliček apod.) lze docílit posílení oslabených orgánů a zlepšení jejich činnosti. Tenhle postup je velmi efektivní především při potížích s pohybovým aparátem nebo při akutních bolestech. Navíc u něj nehrozí (na rozdíl od syntetických léků) žádné vedlejší účinky.

Náušnice: Obvod boltce raději vynechte

Pokud se zeptáte na názor lékařů ohledně náušnic a piercingu, většinou vám odpoví, že není čeho se obávat. Ve středu ušního lalůčku, kam se náušnice tradičně umisťují, se nachází pouze bod spojený se zrakem. Co způsobí jeho propíchnutí, zůstává však i nadále otázkou. Například středověcí námořníci si prý zlatými náušnicemi stimulovali právě tohle místo, aby lépe viděli. Tak alespoň praví pověst... Převážná většina akupunkturních bodů se nachází po obvodu boltce – pokud tedy máte v úmyslu nechat si větší množství ozdob umístit právě do těchto míst, raději předem zvažte, je-li to pro vás skutečně tak zásadní.

Menší riziko u dětí do tří let

Odborníci na akupunkturu také tvrdí, že akupunkturní body se vytvářejí u dětí do tří let věku. Jestliže tedy do té doby necháte své ratolesti propíchnout ouška, příslušný bod by se měl utvořit jinde, než v místě vpichu. Což znamená, že by nemělo dojít k narušení energetické dráhy směřující od příslušného bodu ke konkrétnímu orgánu. V případě starších dětí není od věci poradit se s odborníkem. Platí také, že propíchnutí uší by měl provádět pouze specialista v oboru akupunktury.

Nepodceňujte následnou péči

Problémy, které mohou nastat, mají většinou úplně jinou příčinu, než napíchnutí některých citlivých bodů. Patří sem zejména nesprávná péče po propíchnutí, která může mít za následek vznik infekce.  Danou oblast je nutné omývat antibakteriálním mýdlem a ošetřovat speciálními dezinfekčními spreji a náušnicemi je třeba hýbat, aby se malé stroupky lépe odlupovaly a ucho se hojilo. To už je ale zase jiná kapitola…

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1