Co udělat pro zářivý úsměv?

Co udělat pro zářivý úsměv?

I když se oblečete podle nejnovější módy a tvář vám zdobí skvělý makeup, stejně nejvíce parády naděláte zářivým úsměvem. Jak o zuby pečovat, abychom se mohly stále usmívat?

Správné čištění je základ

Zuby si čistěte minimálně dvakrát denně, ráno a večer, ale neuškodí ani čištění po sladkém jídle nebo po obědě. Kartáčky vybírejte spíše měkčí a krouživými pohyby odstraňujte ze zubů plak. Pokud si nejste jistí technikou, poradí vám zubní lékař. Nezapomínejte však ani na mezizubní prostory, kde se nejčastěji tvoří zubní kazy. Používejte mezizubní kartáčky a zubní nitě. S výběrem vám pomůže zubní hygienistka. Jako správnou tečku za čištěním můžete použít ústní vodu, která vypláchne i ta nejzazší místa.

A co bělení?

V drogériích najdete řadu přípravků na bělení zubů. Nepatří však zrovna mezi ty nejlevnější. Pokud tedy chcete ušetřit a zároveň sáhnout po něčem přírodnějším, zkuste třeba bylinky. Bělící účinek má například šalvěj nebo bazalka svatá. Bylinky je vhodné usušit (nejlépe na slunci), pak co nejjemněji rozdrtit a použít jako pastu. Někteří lidé nedají dopustit ani na koření kurkuma. To stačí přimíchat k běžné pastě a zbaví vás rovněž pigmentových skvrn.

Na citron zapomeňte, přidejte déčko

Určitě už jste někdy slyšeli, že zuby se dají dobře vybělit i za pomoci citronu. Váš chrup se sice po potření šťávou z citronu rozjasní, ale zároveň dochází k poškození skloviny, kterou naruší působení kyselin. Zuby jsou pak náchylnější k odřeninám, lámání, ale i kazům. Co vaše zuby naopak podpoří je vitamín D (ideálně v kombinaci s vitamínem K2). Ten kromě zubů stimuluje i funkci imunitního systému.

I ústní vodu si můžete připravit doma

Zářivý úsměv je důležitý, ale svěží dech o nic méně. Doma si můžete připravit ústní vodu, která navíc bojuje i s bakteriemi v dutině ústní a pomáhá snižovat tvorbu zubního plaku. A jak si ji vyrobíte? Do vroucí vody (zhruba tři hrnky) nasypte dvě čajové lžičky čerstvého koriandru a tři čajové lžičky listů máty peprné a jednu lžičku anýzových semen. Hrnec sejměte z ohně a nechte ještě třicet minut louhovat. Po vychladnutí stačí už jen vykloktat.

A co zubní pasta?

Domácí pasta má oproti té kupované hned několik výhod. Jednak neobsahuje zbytečně chemie a také si ji můžete připravit přesně na míru vašim zubům. Někoho trápí krvácení dásní, jiného citlivé zuby. S těmito problémy můžete bojovat pomocí bylinek. Hřebíček pomáhá s bolesti zubů, šalvěj potlačuje krvácení dásní, tymián a čajovník zase fungují jako prevence zubního kazu a máta skvěle osvěží. A jak si z nich vyrobit pastu? Budete potřebovat špetku vybrané sušené bylinky, špetku mořské vody, dvě lžičky jedlé sody a před použitím smíchat s kokosovým olejem, aby vznikla hmota podobná zubní pastě.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1