10 důvodů, proč dospívající očkovat proti meningokokům

10 důvodů, proč dospívající očkovat proti meningokokům

Meningokoková infekce může postihnout kohokoliv – od kojenců, po dospělé. Navíc její výskyt v ČR každý rok stoupá. Je nepředvídatelná, postupuje velmi rychle a často vede až k úmrtí. Přenáší se kapénkovou infekcí a napadá ochranné obaly mozku a míchy. Nejúčinnější ochranou proti nákaze je očkování.

Velkou část těch, kteří se bakterií meningokoka nakazili tvoří mladí lidé ve věku od 15 do 25 let. Meningokok může celý jejich další život výrazně poznamenat a v řadě případů ho i ukončí. Proč si meningokok tak často vybírá mladé – jinak zdravé – lidi? A proč je dobré neodkládat očkování ani v období koronaviru?

Očkování v době koronavirové

„Očkování samo o sobě zaměstná jen velice nepatrnou část imunitního systému. Vytváří se určitá paměť, tak, aby se dítě/dorost příště dokázalo ochránit před infekcí, jestliže se s ní setká. Zátěž organismu je pak neporovnatelná s klasickým onemocněním, kdy dochází k zánětlivé reakci celého organismu. Neočkují se tedy jen děti a lidé v karanténě nebo ti, kteří mají například zvýšenou teplotu. V takovém případě se doporučuje očkování odložit.

Očkování probíhá aktivně i v době epidemie a děje se tak po celém světě. Naopak považujeme za veliký hazard s očkováním skončit nebo jej dočasně omezit. Neočkovat znamená riskovat a případně jít naproti jiné pandemii,“ vysvětluje MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti.

Ohrožení mladí lidé

Vyšší výskyt nemoci u mladých lidí lékaři přikládají náročnosti životního stylu: mladí lidé často přetěžují organismus sportem, ponocováním, málo odpočívají, a hlavně mezi sebou sdílejí pití, cigarety. Rodiče na jejich zdraví již ztrácejí vliv a jejich přirozená obranyschopnost tak může být oslabená. Vzhledem k tomu, že jsou příznaky zpočátku mírné a připomínají počínající nachlazení či chřipku, mnohdy tomu mladí nevěnují příliš pozornosti, což se následně může stát fatálním.

Ačkoliv by se toto onemocnění mohlo léčit antibiotiky, v mnoha případech nejsme schopni v krátké době zasáhnout a předcházet tak nejenom závažným komplikacím, ale často i úmrtím,“ doplňuje Cabrnochová. Přestože se meningokoková meningitida objevuje v méně případech, než je tomu například právě u aktuální koronavirové pandemie, úmrtnost může být 10–20 %. A právě proto lékaři neustále apelují na rodiče, aby využívali možnosti očkování, zejména u rizikových věkových kategorií, tedy u mladých dospívajících ve věku mezi 15. a 25 rokem života.

Proč nechat své děti v období 15. až 25. roku očkovat?

  1. Pokud si chtějí beze strachu užívat pubertu.
  2. Chtějí-li sportovat na maximum a pouštět se do všech možných dobrodružství.
  3. Když si chtějí život užívat do sytosti.
  4. Protože i studium může být stresující aktivitou, která bere nejen sílu, ale i spánek.
  5. Jestliže se chystají cestovat (nejen) do rizikových zemí.
  6. Chtějí randit, líbat se a prožívat lásku beze strachu.
  7. Podlehly kuřáckému zlozvyku.
  8. Čeká je nástup na vysokou školu a bydlení na koleji.
  9. Jestli chtějí po ukončení nouzového stavu a opatření vztaženým ke koronaviru opět vyrazit pravidelně na koncert, do klubu nebo třeba do divadla.
  10. Studují, chodí se bavit, sportují, a navíc si pravidelně přivydělávají na brigádách.

A pokud vás ani toto nepřesvědčí, očkujte své děti proto, že se mohou stát bezpříznakovým nosičem. To znamená, že sice nemají žádné projevy nemoci, chovají se jako zdraví jedinci, avšak nákazu mohou nevědomky šířit dál.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1