Jak se opálit a nespálit? Zjistěte svůj fototyp a pokožku hydratujte i zevnitř

Jak se opálit a nespálit? Zjistěte svůj fototyp a pokožku hydratujte i zevnitř

Co naplat, snědá pokožka v očích Evropana vypadá lépe, než ta zářivě bílá. Skryje menší nedostatky a ubírá nám i opticky na váze. Jak tedy nabrat tu správnou barvičku, aniž by nám hrozilo, že se spálíme?

Na krásu s rozumem

Pokud máme sluníčka nedostatek, vede to k pocitům únavy a špatné náladě. Je to samozřejmě dáno i tím, že se s tím pojí i nedostatek vitamínu D3, který získáváme právě skrze sluneční paprsky. Pokud ho ale máme až příliš, dochází k předčasnému stárnutí kůže, jejímu vysoušení a také tvorbě vrásek. U pokožky je navíc ošemetné to, že se nadměrné slunění může projevit až za pár let. Prvním varovným signálem jsou pigmentové skvrny. Opalovat bychom se proto měli s rozvahou a také s ohledem na to, jaký jste fototyp.

Každý z nás má jinou kůži

V Evropě se rozlišují čtyři fototypy. Podle fototypu poznáte, jak dlouho můžeme pobývat na sluníčku, aniž by došlo ke spálení.

Fototyp 1 – Vyznačuje se velmi světlou barvou vlasů, pokožky i očí (světle modré). Většinou se jedná o blondýnky a zrzky. Na sluníčku by bez ochrany měli být opravdu minimálně, protože se velmi snadno spálí (zhruba 5 až 10 minut bez krému).

Fototyp 2 – I tento typ má světlé vlasy (většinou blond) a světlou pokožku. Často se spálí a na sluníčku bez ochrany by měl pobývat maximálně 20 minut.

Fototyp 3 – Tito lidé již mají tmavší odstín pokožky a hnědé, kaštanové vlasy. Na sluníčku se spíše opálí, než že by se hned spálili jako dva předchozí typy. Bez ochrany mohou být na slunci maximálně 30 minut.

Fototyp 4 – Jedná se řekněme o jižanské typy, které mají tmavší barvu pokožky, vlasů (tmavě hnědé) i očí. Na sluníčku se jejich kůže hned zbarvuje dohněda a téměř nikdy se nespálí. Sluníčka si mohou užívat až 45 minut.

Zásady správného opalování

Tyto zásady jistě každý z nás zná, ale někdy na ně zapomínáme, nebo je schválně opomíjíme s tím, že pak se třeba opálíme snáze. Opak je ale pravdou a při jejich nedodržování spíše dojde k nepříjemnému spálení. A jaké to jsou zásady?

  • na slunce vždy jen s opalovacím krémem odpovídajícímu našemu fototypu
  • pečujte o pleť i po opalování, urychlíte její regeneraci
  • namazat se alespoň 30 minut předtím, než půjdete ven
  • vždy mít pokrývku hlavy a sluneční brýle
  • myslet na dostatečný pitný režim (jen vnější hydratace nestačí!)
  • nezapomínat na to, že ve vodě, na písku či betonu to „pálí“ více
  • pokud kůže zčervená, znamená, že je poškozená a měli byste jí na pár dní (ano dní, ne hodin) dát stinný režim

Kdy se sluníčku raději vyhnout?

V některých případech je lepší si dlouhý pobyt na sluníčku raději odpustit. Řeč je především o situacích, kdy se necítíme úplně nejlépe a bereme léky například na srdce, diabetes, nebo psychofarmaka či antirevmatika. Tyto medikamenty totiž mohou zesilovat citlivost na slunce. Stejně tak se přílišné opalování nedoporučuje v době, kdy jste těhotná, berete antibiotika, nebo vás trápí nadmíra kožních znamének, nebo se v rodině dokonce již vyskytla rakovina kůže. Slunci by se měli vyhnout i onkologičtí pacienti nebo ti, kteří onkologickou léčbu ukončili před méně než půl rokem. Pozor také na kortikoidy a některé byliny (např. třezalka).

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1