Hydratace pleti není mýtus

Hydratace pleti není mýtus

Dobře zavodněnou, tedy hydratovanou kůži přirovnal jeden známý český dermatolog k čerstvému jablíčku, jehož slupka je hladká a vypnutá. Pokud má ale kůže vody málo, je povadlá jako jablko scvrklé. To je nemilá představa. Aby náš obličej nevypadal jako ovoce těsně před vyhozením na kompost, musíme zapracovat na dvou věcech: na pitném režimu a na dobré kosmetické péči.

Scvrknutí kůže, tedy jemné i hlubší vrásky jsou jen jedním z příznaků, že kůži chybí vláha. Dehydratovaná kůže bývá křehká, má oslabenou bariérovou, tedy ochrannou funkci a její buňky neplní svou normální úlohu. To vede k olupování, šupinatění a pocitu napětí. Tvář dostává unavený vzhled, kůže předčasně stárne a také se zvyšuje riziko alergických reakcí. Dodání dostatku vody do kůže je tedy klíčové jak pro krásu, tak pro zdraví.

Dostatečný pitný režim je základ. Žádný zázračný hydratační kosmetický přípravek neexistuje, ať si říká, kdo chce, co chce. Kůže obsahuje 6 až 8 litrů vody, a tu do ní těžko vtlačíme přes póry zvenku. I kdybychom to zkoušeli, máme co dělat se svrchní rohovou vrstvou, což je velká komplikace. Buňky kožního povrchu totiž chrání tenoučká vrstva tuku (říká se jí také ochranný lipidový plášť), a ta pustí vodu dovnitř buněk jen těžko. Dobrá zpráva je, že se díky tomu nezačneme rozpouštět, když se ponoříme do bazénu. Kolem nás sice šplouchá spousta vody, ale na hydrataci kůže a celého těla to vliv mít nebude.

Dodávání vody kůži zevnitř má základní zásadu, a tou je pravidelnost. Pokud pijeme nárazově, tedy jednou za čas větší objem, moc si nepomůžeme. Tělo vodu zase rychle vyloučí a kožní buňky z ní téměř nic nemají. Naopak při průběžném zásobování vodu si ji tělo stihne uložit do kůže, která ji pak využívá. A to se během několika dnů projeví i na vzhledu. Nejprve se naplní vodou horní a střední vrstva kůže, a tím se vypne i její povrch. Pokožka pak působí mladistvěji.

A hydratace zvenku? Kosmetické přípravky mají za úkol pečovat především o vrchní vrstvu kůže, celkově pleť zvláčňují. Důležité je dodat takto pleti nejen vodu, ale také látky, které ji v kůži udrží a sníží její odpařování, což jsou tuky. Patří sem různá másla a oleje, jak přírodní, tak minerální. Podle odborníků by ve složení dobrého hydratačního přípravku neměly chybět ani takzvané okluzivní látky, jež tvoří na pokožce ochrannou bariéru a brání ztrátám vody, to jsou vosky, silikony či vazelína. A konečně hledejte ve složení zvlhčovala, která zachycují molekuly vody a udržují je v pokožce. Tohle umí například urea, čili močovina, soli kyseliny mléčné nebo kyseliny hyaluronové, aminokyseliny, peptidy nebo glycerin. Detailní složení je na kosmetických výrobcích obvykle uváděno latinsky, proto se při výběru nejlepší hydratační kosmetiky poraďte se zkušenou kosmetičkou.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1