Světlo v našich domovech zlepší náladu i imunitu

Světlo v našich domovech zlepší náladu i imunitu

Především v zimě si slunce příliš neužijeme, dny jsou krátké, večery a rána temná. Není se tak čemu divit, že nám často chybí dobrá nálada a i energie. Využijte světlo ve svých domovech k tomu, abyste rozzářili nejen místnosti, ale i sebe.

Světlo a psychika

S nedostatkem světla se pojí rozvoj depresí, smutku, špatné nálady, ale i jiných zdravotních problémů. Naše tělo i mysl prostě potřebuje dostatek denního světla. Pokud ho nedostane, může se vedle psychických problémů objevit i bolest hlavy, nechuť k intimnostem, problémy se spánkem i soustředěním. S tím se poté mohou pojit problémy s přejídáním či alkoholem, kdy se člověk snaží energii dobít jiným způsobem. Tato nemoc má dokonce i své jméno, v angličtině se označuje zkratkou SAD, tedy sezonní afektivní porucha.

Nedostatek vitamínu D

Málo pobytu na slunci má za následek, že během zimy postupně vyčerpáme všechny zásoby vitamínu D. Tím dojde především k oslabení imunitního systému a pak chytneme každého bacila, který kolem nás jen proletí. Podle některých studií může vést nedostatek právě tohoto vitamínu až ke vzniku rakoviny.

Doba si vybírá své desátky

Porucha SAD je nově vypěstovaným civilizačním jevem. Naši předci takové problémy neměli. Proč? Jejich životní styl byl výrazně jiný než ten náš. Zatímco oni následovali přirozeného rytmu přírody (šetřili energií, jídlem i teplem), naše civilizace díky svým výdobytkům (elektřina, ústřední topení, automobily, nadbytky všeho...) jedeme ve stále stejném rytmu. Vstáváme stejně, spíme málo (a často v nevhodné časy) a většinu dne prosedíme v kancelářích, které nebývají ideálně osvětlené.

Léčba světlem

Jestliže máte pocit, že na sobě pozorujete nějaké příznaky poruchy z nedostatku světla, pak je ideální dopřát si světelnou masáž. Nehledejte za tím žádné divy a kouzla. Jako první krok si domů pořiďte kvalitní a svítivé žárovky a nebojte se je použít. Můžete přibalit i stojací lampy. Během dne vyhrňte žaluzie či rozhrňte záclony, aby do místnosti mohlo proudit ještě více světla.

Také se snažte co nejvíce času trávit na denním světle (třeba jen procházkou při polední pauze) a případně i vyrazit na hory, nebo někam, kde zrovna neřádí inverze. Pomůže i sníh, který světlo činí aktivnějším, proto zimní procházky či běžkování mohou naše duše posílit.

S barvami a světlem to není jen tak. Pro naši psychiku je přirozené žluté či oranžové světlo, které vydává například i svíčka. Můžete si však dopřát i takzvanou fototerapii, kdy na sebe necháte působit různě barevné světlo. Červené má například vyrovnávat krevní tlak, modré působí na bolest v krku a zelené na alergie. Pro fototerapii jsou k dostáni buď speciální lampy a nebo je vhodné navštívit odborné pracoviště, kde vám poradí.

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1