Jak nás ovlivňuje nedostatek světla

Jak nás ovlivňuje nedostatek světla

Světlo v našem životě hraje významnou roli. Jen se zamyslete, jaký na vás má vliv, když se zkrátí den a vy chodíte do práce i z práce za tmy. Když je světlo, navíc ještě sluníčko, je všechno hned tak nějak veselejší. Jak nás jeho nedostatek ovlivňuje?

Přirozené, nebo umělé

Myslíte si, že denní světlo nahradíte žárovkou? Tak to jste na omylu. Světlo, které je přirozené, na nás má pozitivní vliv. Dokáže ovlivňovat i naše zdraví. Pomáhá našemu tělu správně fungovat. Říká nám, kdy jít odpočívat a kdy vstávat. Působí na naši psychickou i fyzickou stránku osobnosti. Pokud máte např. v kanceláři málo světla, může to způsobovat menší produktivitu.

Když jste dlouhodobě vystaveni nedostatku denního světla, mohou u vás nastat poruchy spánku, zvyšuje se hladina stresu a jste více unavení. S tím pak souvisí to, že se vám nic nechce a přibíráte na váze. Veškeré naše biologické rytmy má na starost hormon melatonin (známý též jako spánkový hormon). Jeho tvorba začne v okamžiku, kdy se sníží intenzita světla. Pomáhá nám usnout opravdu hlubokým a zdravým spánkem. S ranními paprsky se jeho tvorba zase zastaví a tělo se nastartuje. Přívod přirozeného světla do vašich domovů je tak opravdu důležitý.

Co nám hrozí?

Kromě neustálé a tíživé únavy se často objevují i deprese. Lidé jsou více podráždění, nepříjemní, smutní. Stává se, že se nedokážete pořádně soustředit a i lehké úkoly mohou být problém. Lékaři tyto stavy často zahrnují pod nemoc se zkratkou SAD (Seasonal Affective Disorder - sezónní afektivní porucha). S ní jsou spojené bolesti hlavy, svalů, výkyvy nálad, pokles chuti k sexu a naopak zvýšená chuť k jídlu. Spolu s nedostatkem světla však trpí i náš imunitní systém.

Jak na nedostatek světla vyzrát

Hlavně v zimě, částečně i na podzim, trávíme většinu času zavření v budovách. Ať už v práci nebo následně doma u televize. Změňte to. Choďte na procházky, sportujte, prostě buďte venku, co to jde. Další možností je pořídit si domů světlovody a dobrá okna, která nám dostatek denní světla zaručí i v pohodlí obýváku. Minimální námahu vám pak vezme kontrola žárovek. Pokud máte žárovky s hodnotou Ra (indexem podání barev, CRI - color rendering index) rovný nebo vyšší než 90, je jejich vyzařované světlo zdravější.

Další variantou, která nám může s nedostatkem světla, respektive i slunce, pomoci je doplňovat vitamín D3, ideálně v kombinaci s vitamínem K2. Vitamín D v létě přirozeně přijímáme skrze sluneční svit. Získat ho můžeme i z potravy (mořské ryby, vaječné žloutky, tresčí játra, sušené houby na slunci, vepřové sádlo). Nejbohatší zdroje vitamínu K je zelená a listová zelenina (růžičková kapusta, čekanka, hlávkový salát), pistácie, sójové boby resp. natto a mořské řasy. Nejen v období kratších dní je však vhodné zvážit užívání těchto vitamínů prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. Díky vitamínu D a K totiž zlepšíme naši imunitu, oživíme organismus a navíc podpoříme i klouby a svaly.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1