Kam nechodí slunce, chybí „déčko“

Kam nechodí slunce, chybí „déčko“

Oslabená imunita, líný metabolismus, křehčí kosti, zubní kaz a nálada doslova na bodu mrazu. To je jen několik „radostí“, se kterými se v zimě setkáváme častěji než v teplých měsících. Na vině může být nedostatek slunečních paprsků, přesněji vitaminu D, který získáváme právě díky slunečnímu záření. Denně jej potřebujeme kolem deseti mikrogramů. Jak jej tedy nejlépe doplníme?

Vitamin D

Na začátek trocha teorie. Vitamin D se ukládá v tucích, proto si jej přes léto můžeme pravidelným pobytem venku částečně načerpat do zásoby. Ani ta největší rezerva nám ale nevydrží na celou zimu.

Nejlevnějším a nejrychlejším způsobem, jak vitamin doplnit, je samozřejmě pravidelný pobyt na slunci. Doporučená denní dávka, během které se tělo „dobije“, je deset minut až půl hodiny. Čím větší plochu těla slunci vystavíme, tím lépe. Ne každý den ale máme ideální podmínky pro výživnou sluneční lázeň. Pokud tedy plán A z jakéhokoli důvodu selže, přichází plán B, kterým je obohacení našeho stávajícího jídelníčku.

Řekni, kde ty paprsky jsou…

Na rovinu si řekněme, že s nízkotučným jídelníčkem to moc dobře nepůjde. S radikálním odlehčením stravy a hubnutím tedy raději počkejte až na jaro, konkrétně na pravidelné sluneční paprsky.

Do té doby se snažte konzumovat například tresčí játra, konkrétně jejich olej, která jsou největší zásobárnou vitaminu D. V těsném závěsu za nimi následuje vepřové sádlo, slanina, losos, sardinky, ústřice, kaviár a rybí jikry. Pro ty, kteří neholdují masu, jsou jednou z mála variant, jak se déčkem pravidelně zásobit, vaječné žloutky, ideálně od slepic chovaných ve volném výběhu. Taková vejce totiž obsahují až šestkrát více vitaminu D než ta, která pocházejí z klecových chovů.

Pokud odmítáte veškeré živočišné výrobky, jsou jediným zdrojem přirozeného vitaminu D houby sušené na slunci, konkrétně jejich klobouky. Poslední možností, jak dodat tělu potřebné množství důležitého vitaminu, jsou potravinové doplňky z lékárny nebo specializované prodejny.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1