Signály těla: Proč nepodceňovat dlouhodobé obtíže

Signály těla: Proč nepodceňovat dlouhodobé obtíže

Únava, nevolnost, bolest hlavy, pobledlá pokožka, nechutenství a mnohé další příznaky nás mohou postihnout ve chvíli, kdy bojujeme s virózou, nebo máme za sebou náročný týden. Je to vlastně v pořádku – tělo na nás volá, že je vyčerpané a potřebuje klid a odpočinek, aby se mohlo zregenerovat. Pokud projevy tohoto druhu máme ale delší dobu (v řádu měsíců), svítí nám pomyslné červené tlačítko.

Cokoli je dlouhodobé, je podezřelé

Už z principu věci je jasné, že pokud nám není dobře takhle dlouho, něco to znamená. To NĚCO může být jen maličkost, ale taky vážná choroba. I když daný projev může být nenápadný, často ukazuje na závažný stav. Člověk nechce nic zveličovat, aby nebyl u lékaře za hypochondra, jenže zlehčování problémů se nemusí vyplatit. Únavou a nevolností se projevuje řada banálních nemocí, stejně tak ale třeba těhotenství, nebo rakovina.

Zapátrejte po příčině

Buďte sami k sobě upřímní. Máte už půl roku v práci peklo a cítíte se pod psa, ale vždy si odpovíte, že nikdo to nemá jednoduché? Setkali jste se nedávno s příbuzným, který prodělal nakažlivou nemoc? Během horské túry jste špatně našlápli a od té doby vás občas bolí koleno? Máte v rodině k nějaké nemoci vyšší předpoklady? Pokud se podaří najít původ vašich obtíží, mnohem snadněji se i vyřeší. Často se stává, že problém má původ v hlavě a mysli, jen se projevuje na těle. Dlouhodobé signály těla je skvělé využít jako cestu do svého nitra. Naučte se poslouchat své tělo a uspokojovat jeho potřeby.

Pohled východní medicíny

Velmi zajímavý a hlavně smysluplný názor mají na nespecifické projevy těla různá odvětví medicíny. Celostní, funkční i čínská a všeobecně východní směr přístupu ke zdraví vidí za všemi chorobami dlouhodobější nesoulad těla a duše. Celým jedním oborem je psychosomatika. Jinak řečeno, vše souvisí se vším, a nemoc přichází po ignorování nejrůznějších varovných signálů. Konkrétně čínská medicína potom nabízí konkrétnější pojmenování problémů – třeba zadržované strachy a úzkosti souvisejí s onemocněním ledvin. Čínská medicína nám sice není zcela vlastní, ale můžeme v ní najít mnoho pravdy. Třeba to, že prevence vážných onemocnění spočívá i v tom, že se dobře staráme o sebe samé.

Preventivní prohlídky jsou základ

Je dobré mít určitou jistotu, minimálně pro klid duše. Pravidelné preventivní prohlídky probíhají podle specializace obvykle jednou ročně, takže i kdyby v nás začala bujet zákeřná choroba, za 12 měsíců nestihne napáchat tolik škody. Kdo ale na prevenci kašle a na vyšetření byl naposledy před deseti lety, může být nemile překvapen, protože za ta léta mohla dojít rakovina do neléčitelného stadia. Všichni si platíme zdravotní pojištění, a kdo nevyužívá preventivních vyšetření, plýtvá jen vlastními penězi.

Nezapomeňte ani na své blízké, někdy prostě potřebují připomenout, aby mysleli na své zdraví.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1