Narozeninová oslava zdravě

Narozeninová oslava zdravě

Co pro vás znamená oslava narozenin? Setkání s těmi, které máte rádi nebo stůl plný jídla? Ve druhém případě často převálcuje vzpomínky na příjemné odpoledne pocit těžkého žaludku. Party se dá přece připravit i v mnohem zdravějším duchu.

Začněte pomazánkami. Jejich výroba je rychlá a snadná a můžete jich nadělat tolik, na kolik si vaše fantazie troufne. Jako základ použijte nízkotučný či polotučný tvaroh, čerstvý sýr, lučinu, ricottu, ovčí jogurt nebo pomazánku z luštěnin (hummus) a také čerstvou nadrobno pokrájenou zeleninu (vhodné jsou například ředkvičky, šalotka, křen či avokádo).

Chuťovky se obejdou i bez rohlíků

Opusťte rohlíkové klišé a pro jednohubky zvolte zdravější alternativu – rýžové, kukuřičné či amarantové chlebíčky, celozrnný kváskový chléb nebo třeba tortillu. K jednohubce servírujte kousky zeleniny (červená a zelená paprika, okurka, listový salát, rajče), vařené vejce, plátek krůtí šunky, kousek sojového párku či tofu. Navrch nasypte konopné nebo drcené dýňové semínko, strouhaný uzený tempeh, strouhané mandle, kešu ořechy.

Velmi chutné jsou sýrovo-ovocné jednohubky, na kterých si pošmáknou i ti, kteří musí držet bezlepkovou dietu. Zkuste třeba hroznové víno či mandarinku na kostičce tvrdého sýra nebo kousek ananasu na kuličce z mozzarelly.

Kouzlení se zeleninou

Na stole by neměly chybět čerstvé saláty. Jejich příprava je navíc snadná a rychlá. Stačí podélně nakrájet salátovou okurku, řapíkatý celer či mrkev a servírovat s dipem ze zakysané smetany ochucené česnekem a bylinkami.

Děti si určitě pochutnají na šťavnatém mixu ze strouhané mrkvičky a jablek, kam můžete přihodit ještě pár rozinek a nadrobno pokrájený ananas.

Zeleninu můžete využít i pro výrobu zdravých domácích chipsů. Nakrájejte na tenké plátky mrkev, červenou řepu, celer, petržel či brambory a upečte je na pečícím papíře v troubě.

Dobrůtkou, která stoprocentně uspokojí vaše chutě na slané, je také pražená cizrna: vařenou a osušenou cizrnu pokapejte olivovým olejem, posypte malým množstvím soli a koření a nechte péct na plechu při 200 stupních do křupava. Při pečení ji občas zamíchejte, aby se opekla rovnoměrně.

Čokoládovému fondue nikdo neodolá

Co by to bylo za oslavu bez sladké tečky? Překvapte své hosty úžasnou laskominou v podobě čokoládového fondue (použijte vysokoprocentní hořkou čokoládu) a čerstvého ovoce. Uctít je můžete i ovesnými lívanečky s borůvkovým džemem a zakysanou smetanou, špaldovými koláčky, ovocným salátem s mascarpone, nebo třeba celozrnnými muffiny s brusinkami a hoblinkami hořké čokolády. Nic nezkazíte ani miskou nízkotučného tvarohu smíchaného s ovocem, s trochou javorového sirupu, posypaného drcenými oříšky. Pro tento účel se výborně hodí maliny, ostružiny, borůvky a třešně.

Každého panáčka vydatně zapijte vodou

Pořádat party bez alkoholu je téměř nereálné. Dbejte tedy, aby podávaný alkohol byl co nejkvalitnější a každého panáčka vyrovnejte vypitím dostatku vody. Na stole by proto pořád měla stát karafa s vodou a několika plátky citronu nebo limetky.

Tip pro mlsné jazýčky

FIT vaječný koňak

Co potřebujete:

  • 4 banány

  • 1-1/2 šálku odstředěného mléka nebo sojového mléka

  • 1-1/2 šálku bílého nízkotučného jogurtu

  • 1/4 lžičky rumového extraktu

  • špetku drceného muškátového oříšku na posypání

Postup: Smíchejte všechny ingredience kromě muškátového oříšku a rozmixujte je dohladka. Nalijte do skleniček a zlehka posypte muškátovým oříškem.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1